Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Страница 12

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Гардероб: H&M

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12.

Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми.

Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в новинарските емисии, за да ни напомнят да не се возим с половин тяло отвън на автомобила, да не караме пили и/или употребили упойващи вещества. Съща така, да не позволяваме на подобни „приятели“ да го правят, защото най-вероятно, както се е случвало многократно, няма да стигнем до собствения ни бал. 

Но аз бих искала да се върна към моите собствени избори, които взех преди 15 години. Как и в какво инвестирах време и пари (не моите, разбира се, а на родителите ми).

Да, в същата добре отиграна схема: рокля, шита по поръчка, по мой безумен проект. Разбирайте, гледала съм от сто места и искам да приличам на Алиша Кийс, Клеопатра и на една циркова артистка, чието телесно боди с камъни ми се стори гениална идея. Обувки по поръчка, чанта също. Бижута – странни и тежки, от благородни метали, които така и не нося, но са някъде там… 

Коси, грим, нокти – всичко по абитуриентски учебник. Безбожно скъп куверт за хотела зад опашката на Коня. 

И какво, драги мои, се получи – едно малко, нежно, 18-годишно момиче, което си придаде вид на странна смесица от всичко, видяно по клипове и телевизия. Разбира се, аз бях изключително доволна към онзи момент, моите мечти се бяха сбъднали до една. 

Как прекарах абитуриентската?

Знаете, че в хотелите този тип вечери са на конвейер, безвкусно меню, гаден алкохол, отвратителна музика, в началото хитове, после се преминава в твърда чалга. Нямаш избор, нямаш варианти. На нас освен всичко изброено, ни се случи това, че климатиците се развалиха. Залата за минути се превърна в пещ, а гипсираните ни от грим лица започнаха да се разтичат. Беше забранено да се отварят прозорците, за да не стане инцидент. Е, мисля, че ви стана ясна картинката. Истински ад. 

Някак си успяхме да се евакуираме след известно време и тръгнахме по централни клубове, бъкани от такива като нас. Придвижването беше такова невероятно предизвикателство, че само мисълта, че като пристигна, ще седна, ме крепеше. Защото, естествено, бях на 8/9 сантиметрови токчета, тънки като косми. Напрежение, впиянчени хора, кофти музика…

Накрая, съвсем накрая на силите ни, се озовахме в Студентски град в търсене на алтернатива. Е, и на едно момче, в което бях жестоко влюбена по онова време. Без успех и в двете направления...

И за финален щрих, аз и моите приятелки по изгрев слънце газим с ефирните ни рокли в калта на Студентски. Кадърът е тип тежко европейско кино: млади жени в кринолини газят насред разкаляното поле, отчаяни, с разпуснати коси. Едната ми съученичка даже имаше шал от истински пера, тип змия…

Понеже Дневникът беше затова как бих прекарала днес абитуриентската вечер… Преди пет години щях да кажа, че ще си облека роклята на цветя, ще си сложа кубинките и ще се забавлявам в компанията на близките ми приятели. Но днес ще споделя следното информирано решение: 

Ако днес бях на 18 години и разполагах с тази инвестиция от страна на семейството ми и близки роднини, щях да си направя околоевропейско пътешествие със съучениците!

Затова щях да изхарча тези левове. Щях да се опитам да мотивирам класа ни да си организираме това пътешествие и с широко отворени очи да се наслаждаваме за първи път на повечето европейски столици. Да попътуваме заедно и да се чувстваме истински свободни!

Това би бил най-големият подарък към самите нас. Защото усещането за свобода и младост от онова време, би трябвало да се съчетае със смислени приключения!

На западняците им завиждам за две неща осезаемо: 

Че като завършат, поне една година пътуват по света, търсят себе си, не бързат да влязат просто в някакво учебно заведение, а се опитват да разберат какво точно искат към този момент. И второто е, когато се пенсионират какво следва…

Всичко това може и би трябвало да се случва на нас! Инвестираме в доста по-глупави неща….

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В София продължават обработките на тревните площи срещу членестоногите

Във ВМА преглеждат ухапани от кърлежи за лаймска болест

Военномедицинската академия организира безплатни прегледи за лаймска болест. От утре, 19 юни, специалистите от катедрата по инфекциозни болести ще консултират възрастни и деца над 12-годишна възраст, ухапани от кърлежи. Случаите на заразени с лаймска болест в страната вече са около 100. Лаймската болест е най-често разпространената у нас..

публикувано на 18.06.19 в 09:40

Тече разследване на причините за катастрофата на бул. “Никола Мушанов”

Тече разследване за причините за катастрофата в района на булевардите “Никола Мушанов” и “Възкресение” в събота вечерта. Автомобилът се е ударил в стълб, след което е изхвърчал на трамвайните релси.  При жестоката катастрофа загина водачът на автомобила - жена, на 23 години. Свидетели на инцидента разказват, че жената е шофирала колата си с много бърза..

публикувано на 17.06.19 в 18:40

Видеоклипове разбиват митовете за бежанците

По повод Световния ден на бежанеца Агенцията на ООН за бежанците пуска от днес по екраните в столичното метро и на дисплеите в трамваи с номера 1 и 7 тематични клипове, с които се развенчават митове за бежанците, които са изведени в топ 5 след проучване на агенцията за нагласите на българското общество към бежанците. Информацията във видеата представя..

публикувано на 17.06.19 в 17:05

В Александровска болница прегледите на пациенти за кардиостимулация са до 21 юни

Александровска болница съвместно с онлайн платформата "Портал на пациента" продължават стартиралата през миналата година кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт „ За всеки един удар на сърцето “. В рамките на инициативата, от днес до края на седмицата (от 8.00ч. до 16.00 ч.) в Центъра за електрокардиостимулация към..

публикувано на 17.06.19 в 16:53
Не се карайте, а обяснявайте на детето защо сте взели дадено решение

Валентин Стоилов, психолог: Тръшкането при децата може да е здравословно

Тръшкането и отричането при малките деца е здравословно. По този начин те заявяват себе си, а когато казват "не" показват характер, смята психологът Валентин Стоилов. Важното е нивата на тръшкането и себезаявяването да не преминават определени граници. По думите на Стоилов, в основата са отношенията между съпрузите като партньорство и очакванията..

публикувано на 17.06.19 в 16:01

Разширението на Първа английска гимназия ще бъде готово през есента

Нови 22 класни стаи ще бъдат готови за учебната година през септември в разширението на Първа английска гимназия. В новия корпус ще има и физкултурен салон, а чрез разширението ще стане възможно преминаването на 112-о училище и Първа английска гимназия на едносменен режим на обучение. Крайният срок на ремонтните дейности е през 2020 г., но кметът..

публикувано на 17.06.19 в 15:48

Звезди с любими имена обсипват площада дни преди "Театър пред театъра"

Истинско море от 250 огромни звезди ще залее площада пред Народния театър „Иван Вазов“ тази сряда. Те ще гледат от поименни плочки (60х60 см) по време на третото издание на „Театър пред театъра“ , което ще се състои  от 2 до 11 юли включително. За това съобщи в ефира на Радио София Катя Попчева – ръководител „Маркетинг и комуникации“ в..

публикувано на 17.06.19 в 15:29