Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Снимка: pixabay.com
Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща. 

Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и този на близките му. 

Всичко започва, когато бащата на Ангел, опитвайки се да го накара да играе по-малко видеоигри и да излиза повече навън, попада на репортаж за това как влияят видеоигрите на деца, които са настанени в лечебно заведение.

А престоят в болница може да бъде дълго, самотно и страшно преживяване за децата. Изследвания, обаче, доказват, че видеоигрите, освен че ги забавляват, имат и много добър терапевтичен ефект. 

Ангел много се впечатлява от наученото и заявява, че ако получи съдействие, за да може децата в българските болници да имат достъп до видеоигри, той ще подари по-голямата част от своите. 

Десислава Янкова и нейният бизнес партньор Димитър Тонов веднага и без колебание се впускат в приключението на Ангел. Съдействат с организация, идеи и контакти. Каузата им е да помогнат на тези деца да се справят и преминат през трудното изпитание в живота им по-леко... 

Първата „гейминг станция“ вече е на разположение на малчуганите в Университетска  болница "Лозенец". Тя е подвижна, заредена с конзола, слушалки, мобилен интернет и игри. 
Към битката на тези деца, вдъхновени от идеята на Ангел, се присъединяват не малко хора. Непознати съмишленици с големи сърца.

Без да иска, 13 годишният Ангел се превръща в духовен спасител на децата в болницата и обединител на десетките дарители с хоби като неговото. Малък на години, но голям на идеи, Ангел вече е пример за подражание.

Никой никога не е напълно подготвен за големите житейски дела. Обикновено спонтанните идеи оставят най-трайните следи. 13-годишния Ангел, чрез инициативата си „Всички сме в играта“, показва на всички ни, че всяка забрана, породена от обществените догми, както и всяка житейска трудност, могат да бъдат оборени и облекчени чрез силна вяра и съзнание за доброто.

Цялата история за доброто - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Певицата Мариана Павлова: Гласът с годините зрее и става по-хубав

Мариана Павлова е дамата с най-нисък глас на планетата. През годините тя е участвала в много музикални формации, сред които квартет "Славей”, работила е и с Надка Караджова, трио “Родопея” и много други. Певицата ще участва и в юбилейния концерт 25 години “Драгостин фолк национал”. Това ще стане на днес в Националното музикално училище “Любомир Пипков”..

публикувано на 22.10.19 в 12:45

Чии генетични наследници са съвременните българи

Преди няколко години български и италиански учени се заеха да установят какво се крие в гените на съвременните българи и стигнаха до изненадващи резултати, спрямо изучаваното дълги години от учебниците по история у нас. В тях пишеше, че траките, заедно с прабългарите и славяните са един от трите главни етноса, които при смесването си образуват..

публикувано на 22.10.19 в 10:45

20 български ученици с шанс за стипендия за обучение в САЩ

Една прекрасна възможност за ученици IX и X клас предоставя програма YES (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study), финансирана от Американското посолство в България.  20 български гимназисти ще имат възможност да получат стипендия и да прекарат учебната 2020/2021 година в САЩ.  По време на престоя си учениците ще посещават американско училище, ще..

публикувано на 22.10.19 в 10:35

Нов веломаршрут радва байкърите в Трън

Трънското туристическо дружество откри нов веломаршрут в общината. Маршрутът преминава през село Ерул - едно от най-високо разположените села в Западна България (1200 м.н.в.), от което се откриват невероятни панорамни гледки към няколко планини в България и Сърбия.  Освен това маршрутът е избран така, че да минава в близост до много забележителности,..

публикувано на 22.10.19 в 10:25

Накъде в София

КОНЦЕРТ Кралицата на съвременната българска поп сцена представя от 20.00 ч. в Зала 1 на НДК новия си албум „Всичко – най-доброто от Мария Илиева” . Певицата подготвя и серия от концерти в Пловдив, Бургас, Варна и София. Турнето „Всичко – най-доброто от Мария Илиева” ще представи по нов начин някои от най-големите хитове на певицата -..

публикувано на 22.10.19 в 08:54
На Манаслу, 26 септември 2019 г.

Изкачвайки Манаслу (8163 м), Владимир Павлов харесал и други хималайски върхове

В следващите минути ще ви заведем до покрива на света, до една от най-младите планински вериги, а именно Хималаите . С непреодолима притагелна сила те привличат алпинисти и авантюристи вече близо 140 години. Смята се, че началото на планинарството там е поставено 80-те години на по-миналия век от британеца Уилиям Греъм. Само 3 десетилетия по-късно..

публикувано на 21.10.19 в 18:45

За „Вкусът на приключенията“ сладкодумно от Иван Раденков

На 26 октомври (събота) ще бъде премиерата на детската книга за лакомници „Вкусът на приключенията“ от Иван Раденков . След успеха на „Котаракът Франт и загадъчният остров“, българският писател се завръща с ново вкусно заглавие. В книгата той разказва 10 истории, които не само ще разсмеят малките читатели, но ще разбудят и апетита им. “Аз съм..

публикувано на 21.10.19 в 16:34