Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Този път ще гласувам за...

| обновено на 27.05.19 в 14:28
Снимка: БГНЕС
В специалното ни предаване "Европа за мен" чухме доброволци, участници в предхождащата изборите кампания на Европейския парламент „Този път ще гласувам“. С тях коментирахме мотивите за гласуване, които са надпартийни, гледните точни на младите хора и техните визии за бъдещето им.

Първа беше Богомира Христова, която изучава политически науки в Нов български университет. В навечерието на изборите за евродепутати тя реализира фейсбук страница за доброволци „Този път ще гласувам“, а целта й е била да събере на едно място хората, които желаят да организират или да участват в събития, посветени на кампанията.

Добромира сподели пред колегата ни Красимир Мартинов, че по време на кампанията е успяла да видя различни гледни точни за това какво наистина мислят хората за Европа. 

Докоснах се до много различни култури, срещнах много младежи, които са готови да се борят и се борят за бъдещето на Европа. Казва, че събитията, които е организирала, са я доближили още по-близо до това да си европеец, да пътуваш свободно, да живееш там, където искаш и да обичаш там, където искаш.

Невена Здравкова, ученичка в 164-а гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и инстаграм влогър, вече получи отличие от европейския фотоконкурс „Този път ще гласувам“, както и признание за представянето на кампанията в своето училище.

Тя ще продължи образованието си в Мадрид, където ще учи политически науки. Нейните амбиции да са работи в ЕК или ЕП, макар че все още не знае в кой сектор. Смята, че тези избори са изключително важни, защото Европа е изправена пред  проблема на екстремистките и националистките партии, но допълва, че хората на 21 век не трябва да позволяват крайни управления.

Споделя, че тези които са апатични към изборите, могат просто да отворят вестник, за да се запознаят със ситуацията и да се мотивират, но мнението ѝ е, че агресивно настроените към изборите хора трудно се мотивират.

Петър Младенов и Симеон Александров, които вече са студенти, също споделиха своето мнение за евроизборите и защо си струва да се гласува.

Петър учи журналистика в УНСС и според него Европа дава големи възможности, от които всеки трябва да се възползва – свобода, пътуване, сигурност и възможност да се запознаеш с други култури.

Около него има и скептично настроени хора, които не желаят да гласуват, но Петър казва, че всеки глас е важен, тъй като увеличението на процента на гласуващи дава по-голяма възможност да се избистрят вижданията на хората в обществото и дава шанс за по-ясни и отчетливи избори.

Симеон учи жур в СУ. Приет е и в Англия, но е останал тук, защото смята, че и тук има достатъчно перспективи и ако си достатъчно борбен и мотивиран, ще успееш. Той самият не е бил от мотивираните да гласува, но сега казва, че ако не гласуваш, не си даваш сметка за ценностите, които можеш да загубиш и които смяташ за даденост. Според него, ако не гласуваш, оставаш безпристрастен към това, което се случва.

В достойнствата и ползите от Европейския съюз и в европейския избор е убедена отдавна и проф. д-р Ингрид Шикова, преподавател по европеистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Днес тя се опитва да акцентира върху необходимостта от колективни действия в името на това да съхраним свободата, която често приемаме за даденост в съвременното ни европейско общество. И наистина думите й звучат вдъхновяващо, включително пред младите хора, на които най-често говори.

Казва, че за родените след промените Европейският съюз е ежедневие и това е хубаво.

Те дори не могат да си представят да бъдеш ограничен, да не можеш да пътуваш, да чакаш за виза, да не можеш да се срещаш със свои връстници от други държави. Тези ограничения за тях са непознати и това е чудесно . Моето поколение, което знае цената на тази свобода, може да оцени по-добре ЕС, но от друга страна е хубаво, че младите хора живеят в такава обстановка. Това, обаче, не означава, че те не трябва да знаят.  Аз винаги се опитвам да им обяснявам, че свободата, която те имат, не е даденост. ЕС също не ни е подарен. Затова нашето членство ни е скъпо и ако някой, някъде, отвъд Океана, казва: „На мен не ми пука за Европа“, ние сме европейци и на нас трябва да ни е грижа за мястото , където живеем.

Казва, че надеждата и е в младите хора, които са отворени и гледат на света с други очи, но им препоръчва да бъдат активни, защото без действие и въодушевление нищо не се получава.

Още - чуйте в звуковия файл. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26