Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Костов: В "Майчин дом" разкриваме отделение за превенция и лечение на инконтиненция

Жените не бива да се притесняват от този проблем, съвременната медицина предлага много терапевтични методи за решаването му, посочи специалистът

Снимка: Майчин дом

За втора поредна година университетската АГ болница „Майчин дом“ стартира кампания за безплатни прегледи на жени със симптоми на неволно изпускане на урина - състояние, което се причинява най-често от повишено налягане в корема. По данни на Световната здравна организация, хората, които се оплакват от  от този проблем, са над 100 милиона. За него обаче малко се говори, поради чувство за неудобство и срам, отбелязват от болницата. А симптомите погрешно се свързват само с възрастта на пациентите. В световен мащаб различни форми на състоянието засягат средно близо 30 процента от жените, родили по естествен път, коментира пред Радио София директорът на Майчин дом - акушер-гинекологът проф. Иван Костов:

"Най-честата причина е промяна в статиката на положението на тазовото дъно след естествено раждане, особено ако раждането е било по-тежко, при две или повече раждания, защото малко или много това е травма за мекия родилен канал, с промяна на положението на органите в малкия таз".

Снимка: OnHealth.comИнконтиненцията - незадържане на урина, може да бъде т. нар. "стрес инконтиненция", която се проявява при спорт, скачане, кашляне, смях. Друг вид е "ърч инконтиненция", която е по-скоро неврогенна - пациентката има усещането, че ѝ се уринира, но няма време да стигне до тоалетната. Често се среща и смесен тип инконтиненция, обясни специалистът. По думите му, много жени се притесняват да споделят за проблема:

"Много жени се мъчат да се научат да свикнат с този проблем, някои ходят с дамски превръзки. Това е социален проблем, за който в България много не се говори. До голяма степен, според мен лично, това се дължи на факта, че в България не е развита т. нар. физиотерапия за това състояние, след като жената роди. Това е задължителна процедура след раждането в много страни в Европа, за да се профилактира инконтиненцията".  

Проф. Костов обясни, че сред мерките са специални упражнения, физиотерапевтични процедури. До няколко месеца в "Майчин дом" ще бъде разкрито специално отделение за лечение и превенция на инконтиненция. Специалистът каза, че състоянието е напълно предотвратимо, а и съвременната медицина предлага много терапевтични методи за решаването му.  В болницата очакват и най-модерния медицински робот за лечение на това състояние.

Кампанията за безплатни прегледи, в която ще се включи и директорът на болницата, започва от утре, 3-ти юни, и продължава до 14-и юни всеки работен ден от 13:00 до 15:00 ч. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/ 9172 442 между 12.00 и 14.00 ч.

Още за причините и за лечението на инконтиненцията - чуйте в интервюто с проф. Иван Костов!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18