Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Накъде в София

"Щедростта на Тавита"
Снимка: https://satirata.bg

ИЗЛОЖБИ

Историята на най-старите училища в София ще бъде показана в документална изложба в Столичната библиотека, която се открива в 11.00 часа. . Експозицията  „Моето училище в моята София 140 години” представя шест училища, основани през 1879 г.:1. СУ „Пенчо Славейков,  7. СУ „Свети Седмочисленици”, 26. СОУ „Йордан Йовков”, 55. СУ „Петко Каравелов”, 85. СУ „Отец Паисий”, 159. ОУ „Васил Левски”изложбата е на 6 юни 2019 г. 11:00 ч. пред централния вход на Столична библиотека.

ИЗЛОЖБИ

Над 100 картини на академик Светлин Русев (1933-2018), някои от които непоказвани, ще бъдат представени от днес до 17 юни в изложбата "Пътят", посветена на големия ни художник. Куратори на проекта са проф. Аксиния Джурова и проф.Иван Маразов. Експозицията ще бъде разделена в две пространства. Галерия "Средец" на Министерство на културата ще приюти ранното творчество на художника - пейзажи, голи тела и портрети от 1955 до 1980 г. В хотел "Анел" ще бъдат представени картини от 1980 до 2018 г./ДД/

Италианският фотограф Алберто Гандолфо представя изложба в София, разказваща историите на онези, дръзнали да нарушат омертата, противопоставяйки се на системата или на мафията. От 18:30 в галерия КО-ОП авторът лично ще представи фотографското си разследване, както и триезичната фотокнига към него.

МУЗИКА

От 19.00 ч. в Зала "България" започва концертът на китайската виолистка Пейджун Шу под диригентството на Павел Балев. В програмата са включени концерт за виола и оркестър на Алфред Шнитке и Вариации и фуга по тема на Моцарт, от Макс Регер. Ученичка на Табеа Цимерман и лауреат от конкурса на Юрий Башмет, Пейджун Шу е призната като един от най-големите виолисти на своето поколение. Носителка е на множество международни награди и  е свирила с Шанхайската филхармония, "Московски солисти", Държавния симфоничен оркестър "Нова Русия", както и със Симфоничния оркестър на Оснабрюк, Филхармонията в Баден-Баден, Хамбургер Камерата и много други.

ТЕАТЪР

Програмата "Световен театър в София" представя "Щедростта на Тавита" тази вечер в Сатирата. Това ще е първият сценичен спектакъл у нас на Ян Фабър и неговата компания "Трублейн". През последните 30 години Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса. "Щедростта на Тавита" е част от поредица, която Фабър създава за отделни изпълнители, с които е работил. Нарича ги "воини на красотата" и в спектаклите представя някакво тяхно изключително качество.

"Развратникът" от Ерик-Еманюел Шмит можете да гледате от 19.00 часа в Театър "София". В главните роли са Лилия Маравиля и Ириней Константинов.

"Завещанието на целомъдрения женкар" от Анатолий Крим е предложението за тази вечер на Театър "Българска армия". Режисьор е проф. Ивайло Христов, в ролите ще видим Васил Михайлов, Тигран Торосян, Леонид Йовчев, Гергана Данданова. Началото е в 19.00 часа на голямата сцена.

Опит за летене от Йордан Радичков под режисурата на Стоян Радев можете да гледате в Народния театър "Иван Вазов" от 19.00 часа. Музиката на спектакъла е дело на Теодосий Спасов. Участват: Благовест Благоев, Валентин Танев, Валери Йорданов, Георги Мамалев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов и др.

Заглавието "Разделям двойки по домовете" от Тристан Птижирар предлата от 19.00 часа Младежкиятеатър „Николай Бинев“. Режисьор е проф. Здравко Митков, на сцената излизат Искра Донова, Михаил Билалов, Николай Луканов.