Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Сдружението за модерна търговия иска по-гъвкаво трудово законодателство

Снимка: БГНЕС

За прилагането на по-гъвкаво трудово законодателство настоява Сдружението за модерна търговия. Те искат полагането на извънреден труд да бъде не само по изключение. Настояват също и за срочни договори и въвеждането на модерни практики за отчитане на работното време. Това са само част от предложенията, които организацията има към Министерството на труда и социалната политика. От сдружението посочват, че тези мерки ще повишат ефективността на икономиката и доходите и биха ограничили сивия сектор.

Международните търговски вериги с представителства у нас, които членуват в Сдружението за модерна търговия, са сред най-големите работодатели в страната с почти 17 000 служители. Компаниите инвестират не само в повишаване на качеството на обслужване, чрез регулярните обучения за работниците, но и в подобряване на условията на труд и социални придобивки.

За втора поредна година, откакто сдружението прави анкети сред членовете си, се откроява необходимостта от промени в Кодекса на труда. Според изп.директор на организацията Йордан Матеев, това е документ, който вече не отговаря на съвременните трудови правоотношения.

Сред предложенията са също въвеждането на други изисквания по отношение на работното време, тъй като в момента прилаганите са остарели като формат и концепция, но са единствените, които Инспекцията по труда приема. Трябва да се предостави и по-голяма гъвкавост при определяне на трудовите възнаграждения, защото работодателите на практика не могат да стимулират добрите и амбициозни служители.

Възможността за наемане на работници за определен период, почасово договаряне и въвеждането на нови професии също биха допринесли за по-ефективна икономика. Също така и намаляването на административните изисквания при дуалното обучение, което би се отразило във все по-нарастващият недостиг на качествени кадри.

Матеев се надява, промените в посока на по-гъвкаво трудово законодателство, да се предприемат в скоро време.  


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ако се колебаете какъв чай да изберете, значи ви се пие кафе...

Чаят от каркаде - враг №1 на зъбния емайл

Най-опасен за зъбите сред често употребяваните във всекидневието напитки се оказва чаят от каркаде, предупреждават швейцарски специалисти, цитирани от сайта Лайф . Екипът от университета в Берн използвал 300 млечни и 1020 обикновени зъби, извадени в зъболекарските кабинети. Те били потапяни в продължение на 2 минути в различни течности, а след това била..

публикувано на 18.07.19 в 09:57

Може да наемате електрически велосипед за 15-20 лв. за 3 часа при разходка на Витоша

На обяд (12 ч.) днес ще бъде даден старт на втория сезон на услугата за наемане на електрически велосипеди от паркинга пред „Национален исторически музей” (НИМ) до местностите Тихия кът и Златните мостове в природен парк „Витоша", съобщиха от Столичната община.  През този ден всеки ще може безплатно да тества велосипедите на стартовата точка..

публикувано на 18.07.19 в 09:38

Безплатни тестове за Хепатит С в болница „Св. Иван Рилски“ до края на август

Университетската болница „Св. Иван Рилски“ започва безплатен скрининг за носителство на Хепатит "С". Инициативата под надслов „Да намерим липсващите 69 000“ е насочена към хората между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от инфектиране с вируса. По повод Световния ден на хепатите - 28 юли, представители НЗОК,..

публикувано на 17.07.19 в 17:26

Рекордно участие очакват на "Витоша летен фест"

Рекорден брой участници очакват организаторите на петото издание на "Витоша летен фест". Отново ще има 3 дисциплини, в които могат да се включат малки и големи - това са планинско бягане, колоездене и туристически поход. Участието в състезанията е безплатно, а най-добрите ще получат предметни награди. Следващата събота, на 27 юли, х. “Момина..

публикувано на 17.07.19 в 16:57

По-лесно подаване на сигнали към Столичната община от граждани през grajdanite.bg

Получаване на известия за предстоящи и текущи ремонти е новата функция на приложението Гражданите . В него жителите на София могат безплатно да подават и сигнали за нередности към Столичната община. През 2015 година приложението стартира с информация за излезли от употреба автомобили, като за 2 години сигналите през него са 4334 и са насочени..

публикувано на 17.07.19 в 15:59

Асфалтират бул. "България" между бул. "Черни връх" и "Акад. Иван Гешов“

Започна полагането на последния слой асфалт на бул. "България" между бул. "Черни връх" и бул. "Акад. Иван Гешов“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова . След завършване на преасфалтирането на южното платно, движението ще бъде обърнато и ще започне ремонт на северното.  При ремонта се полага метална мрежа за заздравяване на настилката – общо 38 хил...

публикувано на 17.07.19 в 15:23

"Крушево рок фест" - много послания в задушевна атмосфера

Шотландецът Джонатан Тейлър Бритункули живее в България от 2011 година насам. След кратко посещение, той се влюбва в красотата на страната ни и не след дълго изгражда свой дом в севлиевското село Крушево, където в момента преподава английски език на деца и свири в музикална рок банда. От няколко години вече Джонатан и неговите британски..

публикувано на 17.07.19 в 10:05