Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Сдружението за модерна търговия иска по-гъвкаво трудово законодателство

Снимка: БГНЕС

За прилагането на по-гъвкаво трудово законодателство настоява Сдружението за модерна търговия. Те искат полагането на извънреден труд да бъде не само по изключение. Настояват също и за срочни договори и въвеждането на модерни практики за отчитане на работното време. Това са само част от предложенията, които организацията има към Министерството на труда и социалната политика. От сдружението посочват, че тези мерки ще повишат ефективността на икономиката и доходите и биха ограничили сивия сектор.

Международните търговски вериги с представителства у нас, които членуват в Сдружението за модерна търговия, са сред най-големите работодатели в страната с почти 17 000 служители. Компаниите инвестират не само в повишаване на качеството на обслужване, чрез регулярните обучения за работниците, но и в подобряване на условията на труд и социални придобивки.

За втора поредна година, откакто сдружението прави анкети сред членовете си, се откроява необходимостта от промени в Кодекса на труда. Според изп.директор на организацията Йордан Матеев, това е документ, който вече не отговаря на съвременните трудови правоотношения.

Сред предложенията са също въвеждането на други изисквания по отношение на работното време, тъй като в момента прилаганите са остарели като формат и концепция, но са единствените, които Инспекцията по труда приема. Трябва да се предостави и по-голяма гъвкавост при определяне на трудовите възнаграждения, защото работодателите на практика не могат да стимулират добрите и амбициозни служители.

Възможността за наемане на работници за определен период, почасово договаряне и въвеждането на нови професии също биха допринесли за по-ефективна икономика. Също така и намаляването на административните изисквания при дуалното обучение, което би се отразило във все по-нарастващият недостиг на качествени кадри.

Матеев се надява, промените в посока на по-гъвкаво трудово законодателство, да се предприемат в скоро време.  


ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

ТЕАТЪР Постановката " Мнимият болен" от Жан-Батист Молиер представя от 19.00 часа на голямата сцена Народният театър "Иван Вазов". Режисьор е Владлен Александров, на сцената излизат Георги Мамалев, Михаил Петров, Ева Тепавичарова и др. "Черна комедия" от Питър Шафър можете да гледате от 19.00 часа театър "Българска армия". Постановката е на..

публикувано на 16.10.19 в 08:35

Отново инцидент на жп прелез с включена сигнализация

Влак удари автомобил на прелеза в софийското село Кубратово около 13.30 ч. Инцидентът е станал заради неправилно преминаване на моторното превозно средство. Една жена е загинала на място, а друга е откарана в "Пирогов", като състоянието и е тежко. Прелезът е неохраняем, но е с автоматична сигнализация, която в момента на инцидента е била редовно..

публикувано на 15.10.19 в 17:43
адв. Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Получихме урок и по футболно майсторство, и по морал

България след един футболен мач - резултатът е шест гола, една оставка плюс широк отзвук в европейските медии. Всъщност мачът снощи между  националните отбори на България и Англия /в рамките на квалификациите за Евро 2020/ завърши с един голям "червен картон" за българското общество. Да, може и да не са мнозинство, но са ядро нашите сънародници,..

публикувано на 15.10.19 в 16:48

"София утре" показва инициативите за новия облик на столицата

Днес отново ще бъдат представени гражданските и бизнес инициативи, които променят облика на Столичната община и допринасят за просперитета й. Срещите се провеждат в рамките на изложбата „София утре“, представяща дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии, изработена по проекта „Визия за София“. Проектът цели да подобри..

публикувано на 15.10.19 в 16:44
Силвия Чолева

Графоманията като зависимост

Темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица са зависимостите, които ни заобикалят. Какво ни кара да изграждаме подобен род отношения? Днес фокусът е върху една по-особена зависимост - графоманията, за която има какво да каже като поет, писател, журналист, а отскоро и като издател Силвия Чолева, журналист в програма “Христо Ботев” на Българското..

публикувано на 15.10.19 в 16:19

Над 140 работодатели в "Дни на кариерата" в ТУ-София

142 бизнес компании от различни технически направления ще се включат в изложението на работодатели „Дни на кариерата“, организирано от ТУ-София. В рамките на събитието работодателите ще представят своите дейности, ще предложат стажантски позиции, работни места и стипендиантски програми на младите специалисти. Изложението ще се проведе в три учебни..

публикувано на 15.10.19 в 15:37
Демонстрация, посветена на Деня на белия бастун

Дори и днес предизвикателствата пред незрящите са немалко

Намирането на работа и достъпната среда в София са сред основните проблемите на незрящите хора в столицата. Това съобщиха предствители на различни организации за слепи по повод Международния ден на белия бастун. Много от новоремонтираните обекти в града не са достъпни за хора със зрителни проблеми, което създава трудности в придвижването им...

публикувано на 15.10.19 в 14:57