Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Насимо: Когато започвам проект, съм изцяло погълнат от него

Есенцията е затворена в скицата и е много по-ценна от завършената творба

Роден през 1979 г. в гр.Търговище. Насимо (Nasimo) или Станислав Трифонов, както е името му по лична карта, е един от най-добрите графити артисти у нас и един от първите, който създава такова изкуство в България. През последните години се утвърди и сред най-добрите стенописци на Балканите. Фреските са в основата и на студиото за професионален съвременен стенопис - Fine Art Factory. Създадените творби намират приложение както в интериорния дизайн на частни или публични пространства, така и в градската архитектура, като техния размер може да достигне до цели фасади на многоетажни сгради.

Особено въздействащи са стенописите на Насимо на фасади в София, които се превърнаха в емблема на града (лика на дядо Добри на калкана на блок в  квартал „Хаджи Димитър“; The Art of Giving на калкан в „Сухата река“; ликовете на Иван Вазов, Христо Ботев...). Негови работи могат да се видят и на сгради в Канада, Германия, Русия, Китай...

Още от ранна детска възраст съм проявил заложбите си в изкуството. Спомням си в училище как всички мои съученици ме караха аз да им рисувам рисунките в часа по изобразително, казва Насимо.

Артистът вярва, че трябва да се отдаваш на 100% на това, което правиш. Фокусирам цялото се съзнание в определената тема, върху която трябва да работя. Самата скица, концепция, отнема много повече време от изпълнението. Много съм дисциплиниран и мисля, че без определената подготовка е невозможно да постигнеш по-висок резултат. Дори когато започвам даден проект, съм като войник - тотално се отдавам на това, което правя.
Художникът споделя, че започва да рисува възможно най-рано през деня, защото така има достатъчно време за работа, а и енергията, която усеща около себе си е по-чиста.

Смятам, че е най-естествено човек да развива духовната си същност и тук не става въпрос за религиозност. Тук става въпрос за нещо по-висше. Ако успея да докосна нечие сърце и да дам насока на някой да се развива в дадена посока - това е предостатъчно.

Наскоро беше издадена и книгата „25 години Насимо“ или „Скицникът на Насимо“, която проследява професионално развитие на твореца - от скици и учебни етюди до разработени картини и монументални стенописи, като автобиографичните текстове подчертават ключови аспекти от неговия житейски път. 

Смятам, че животът е един урок и съм на мнение, че тепърва започвам да се уча. Не съм постигнал и 1/3 от това, което трябва да достигна.
Насимо казва, че има стабилен екип зад себе си, на когото има доверие и който като него  работи всеотдайно.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фирма за тол услуги с обвинения срещу АПИ

Въвеждането на тол системата създава специфичен бизнес, който ще оперира с обществен ресурс от близо 1,5 милиарда лева - постъпления от пътни такси, които ще се събират само от една фирма. Това твърди една от фирмите, опитала да сключи договор за доставка и обслужване на тол услуги.  Фирмата твърди, че се е сблъскала с административен произвол и..

публикувано на 26.06.19 в 16:59
Кадри на действащи лица от песента и клипа, сниман в с. Железница

В песента „Одеяло“ Дичо, Стефето и Радо Владимиров пеят за топлина и за начало...

Дичо, Стефето от DMS и Радослав Владимиров възпяват любовта в най-новата им песен "Одеало". Въпреки, че идеята за „Одеяло“ първоначално се заражда в главите на Стефан и Радо (те пишат текста), Дичо също оставя трайна следа в песента, а за професионалното звучене както винаги е „виновен“ - Стойчо Иванов. Как се е зародила идеята за колаборацията?..

публикувано на 26.06.19 в 16:38

България като емигрантска страна

“Каритас” България организира форум „Миграцията, взаимодействие, развитие“, по време на който беше представен докладът „Българският миграционен парадокс - позитивна интеграция и негативен политически дискурс”. Миграционният контекст очертава профила на България като емигрантска страна както и по отношение на потоците, така и на обема на миграционния..

публикувано на 26.06.19 в 16:24

Иновативният проект „Избягай през познание“ триумфира в "Глобално училище"

Проект за по-ефективно образование с наименованието Escape through knowledge или „Избягай през познание“ спечели първо място в четвъртия ежегоден конкурс "Глобално училище". Зад идеята на иновативния проект стои Геновева Маркова - учител по философски дисциплини и английски език, ръководител на клуба по дебати в 1-о СУ “Пенчо П.Славейков“. "Всичко..

публикувано на 26.06.19 в 16:02

„За да живея" - от първо лице за Северна Корея

„За да живея", едно от новите заглавия на книжния пазар, е биографичната книга на Йонми Парк, която на тринайсет години бяга със семейството си от Северна Корея.   Младата писателка разказва от първо лице за пропагандата и лошия живот в родината ѝ. На 13 години Йонми тежи 27 кг. и страда от недохранване. Чак когато пристига в Южна Корея, тя разбира, че..

публикувано на 26.06.19 в 15:41

Ученици разказват с текстове и камера за забравени личности от българската история

За трета година екипът на социалната мрежа за добри дела „Волонтайм“ организира кампанията „Будителят си ти“. Миналата година темата на конкурса беше "Добрите дела са около нас", а тази -  „Забравените личности“ и в него могат да се включат с есета и снимков материал ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е децата да потърсят и открият онези..

публикувано на 26.06.19 в 14:40
площад

Книжният пазар "Славейков" остава, не е ясно кога ще се завърнат търговците

Общинското търговско дружество "Пазари Запад" е стабилно финансово, няма задължения и има печалба, благодарение на която реализира проектите си, увери пред Радио София главният експерт в дружеството Борислав Борисов. Проектът, който се осъществява в момента, е цялостна реконструкция на Пазар "Щросмайер". Дружеството разполага с три павилиона и пет..

публикувано на 26.06.19 в 14:38