Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Насимо: Когато започвам проект, съм изцяло погълнат от него

Есенцията е затворена в скицата и е много по-ценна от завършената творба

Роден през 1979 г. в гр.Търговище. Насимо (Nasimo) или Станислав Трифонов, както е името му по лична карта, е един от най-добрите графити артисти у нас и един от първите, който създава такова изкуство в България. През последните години се утвърди и сред най-добрите стенописци на Балканите. Фреските са в основата и на студиото за професионален съвременен стенопис - Fine Art Factory. Създадените творби намират приложение както в интериорния дизайн на частни или публични пространства, така и в градската архитектура, като техния размер може да достигне до цели фасади на многоетажни сгради.

Особено въздействащи са стенописите на Насимо на фасади в София, които се превърнаха в емблема на града (лика на дядо Добри на калкана на блок в  квартал „Хаджи Димитър“; The Art of Giving на калкан в „Сухата река“; ликовете на Иван Вазов, Христо Ботев...). Негови работи могат да се видят и на сгради в Канада, Германия, Русия, Китай...

Още от ранна детска възраст съм проявил заложбите си в изкуството. Спомням си в училище как всички мои съученици ме караха аз да им рисувам рисунките в часа по изобразително, казва Насимо.

Артистът вярва, че трябва да се отдаваш на 100% на това, което правиш. Фокусирам цялото се съзнание в определената тема, върху която трябва да работя. Самата скица, концепция, отнема много повече време от изпълнението. Много съм дисциплиниран и мисля, че без определената подготовка е невозможно да постигнеш по-висок резултат. Дори когато започвам даден проект, съм като войник - тотално се отдавам на това, което правя.
Художникът споделя, че започва да рисува възможно най-рано през деня, защото така има достатъчно време за работа, а и енергията, която усеща около себе си е по-чиста.

Смятам, че е най-естествено човек да развива духовната си същност и тук не става въпрос за религиозност. Тук става въпрос за нещо по-висше. Ако успея да докосна нечие сърце и да дам насока на някой да се развива в дадена посока - това е предостатъчно.

Наскоро беше издадена и книгата „25 години Насимо“ или „Скицникът на Насимо“, която проследява професионално развитие на твореца - от скици и учебни етюди до разработени картини и монументални стенописи, като автобиографичните текстове подчертават ключови аспекти от неговия житейски път. 

Смятам, че животът е един урок и съм на мнение, че тепърва започвам да се уча. Не съм постигнал и 1/3 от това, което трябва да достигна.
Насимо казва, че има стабилен екип зад себе си, на когото има доверие и който като него  работи всеотдайно.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отварят за разглеждане метростанции "Красно село" и "Бул. България"

"Метрополитен" ЕАД организира днес Ден на отворени врати в две от метростанциите от третата линия на метрото, съобщиха от Столичната община. Гражданите ще могат да разгледат напълно завършените станции - "Красно село", която се намира на кръстовището на бул. "Цар Борис Трети" и ул. "Житница", както и станция "Бул. България" - на..

публикувано на 19.10.19 в 08:00

Дневникът на една софиянка: История за една прасе-касичка

След като цяла седмица в Радиоприемницата говорихме за зависимостите и се убедихме всички дружно колко сме зависими от всичко, реших днес да ви споделя, драги мои, една история за касичка прасе. Понеже ще трябва по трудния начин да се научим как да губим неща. Та, започвам. Касичката прасе се казваше Спестомира и била най-спестовна и..

публикувано на 18.10.19 в 19:17

Вижте Витошки забележителности като водач на електрически велосипед

И през този уикенд ни очаква топло и слънчево време. Затова да прекарате уикенда на открито е не само препоръчително, а дори задължително. А сигурно вече знаете, че до най-близката възможност да се потопите сред природата - планината Витоша, може да направите и с електрически велосипед. От средата на юли е достъпна услугата за наем на такова..

публикувано на 18.10.19 в 18:46

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова , клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския..

публикувано на 18.10.19 в 15:31
Физическата активност, както и добрата почивка, са много важни фактори за добър имунитет

Доц. Снежина Михайлова: Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет...

публикувано на 18.10.19 в 14:12

Никола Симеонов: Добрата храна е добре приготвената храна

Добрата храна е добре приготвената храна. Напоследък в България е популярно да се приготвят неща, които да звучат и да изглеждат интересно, но вкусът им не е нищо особено. За мен е важно продуктите да бъдат подбрани добре и да бъдат сготвени както трябва, казва Никола Симеонов - майстор - готвач, работил в ресторанта на известния шеф - готвач Гордън..

публикувано на 18.10.19 в 13:53
Мария Стефанова и Стефан Спасов

Мария Стефанова репетира „Облог“ в Народния театър „Иван Вазов“

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на „Облог“  - най-новата пиесата на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Премиерата е насрочена за 9 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля в „Три високи жени“), другата главна женска роля в спектакъла е..

публикувано на 18.10.19 в 11:59