Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Фандъкова: Полагат се максимални усилия за обработката на зелени площи срещу кърлежи

Полагат се максимални усилия за обработката на зелени площи срещу кърлежи. Именно заради метеорологичните условия са разпоредени извънредни пръскания в паркове, градинки и междублокови пространства на територията на Столичната община. Това подчерта кметът Йорданка Фандъкова по повод на питане за качеството и контрола при извършване на обработки срещу кърлежи на общинския съветник Альоша Даков от БСП. 

Альоша Даков аргументира питането си като реакция на стотиците оплаквания на граждани заради повишената популация на кърлежи и съответно ухапвания. Ето защо той отправя въпроса какво е качеството и контролът при извършване на обработките на тревните площи. Даков настоява да се посочи и каква е причината, за да се забави обществената поръчка за тази дейност.

Според общинския съветник Альоша Даков административните процедури са излишно усложнени за столичните райони и Дирекция „Зелена система“, които са ангажирани с провеждането на дейността. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че заради продължаващите валежи, редуващи се с топли часове през деня, е разпоредила да се извършат извънредни обработки срещу кърлежи.

Фандъкова допълни още, че са започнали и обработките срещу комари, които също ще бъдат предизвикателство заради метеорологичните условия.

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тръгва международният фолклорен фестивал "Витоша"

Двадесет и третият международен фолклорен фестивал "Витоша" започва днес и ще продължи до 20 юли в София, съобщават организаторите. Той е част от календара на културните събития на Столичната община. От 19.30 ч. днес в читалище "Витоша - 1951" е обявена творческа вечер "Заедно от любов към танца". Дефиле по бул."Витоша" от площад "Света..

обновено на 15.07.19 в 16:28

Новият здравен модел цели демонополизация на НЗОК, но вече предизвиква дебати

Демонополизация на Националната здравоосигулителна каса (НЗОК) предвижда новият здравен модел, представен на кръгла маса в НДК от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Медицинските дейности ще бъдат договаряни между здравноосигурителни фондове и изпълнителите на медицинска помощ, като гражданите ще избират сами дали да плащат вноските си..

публикувано на 15.07.19 в 16:22

Стига мрънка - действай

Редица известни български личности в лицето на актьори, влогъри, журналисти, предприемачи и представители на бизнеса се обединиха в социалната кампания #стигамрънка . Тя цели да сложи край на вечното мрънкане. Обръща се към хората, на които им е писнало да чуват как „нищо няма да се оправи”, и които искат да действат както за своето развитие, така..

публикувано на 15.07.19 в 16:14

Как върви летният сезон в Банско

Банско е един от най-притегателните български курорти, който, макар и известен като дестинация за любители на зимни спортове, целогодишно посреща туристи.   През летните месеци посетителите намират тук спокойствие и прохлада от горещините, а кокетните улички, уютните стари къщи и красивата природа могат да накарат всеки да се отърси за малко от..

публикувано на 15.07.19 в 15:37

Реставрираната балнеолечебница в Банкя ще има "енергиен център"

Емблематичната балнеолечебница в Банкя (Старата баня) ще разполага с модерен "енергиен център". След преминаването през двата лечебни басейна на банята водата ще бъде пренасочвана към него с около 2-3 градуса по-ниска температура, от тази, с която влиза в басейните, и ще се използва за отопление на цялата сграда през зимата и охлаждането й..

публикувано на 15.07.19 в 15:33
Е, от танци не би трябвало плочките да се разклатят...

Министерството на културата да завиши изискванията при други проекти като Ларгото

Има още какво да се желае по отношение на качеството на изпълнение на Ларгото. Така зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов коментира разклатените плочки, снимки, на които се появиха преди дни в социалната мрежа. По думите му, комплексът се експлоатира както се е очаквало, а проблемните участъци са малко. Да, има некачествено изпълнени..

публикувано на 15.07.19 в 15:17
Иванка Василева

Граовци - гостоприемни, игроорци, умеят да се веселят и да пазят традициите

Първата от срещите ни на второто издание на Църногорския събор, където спря пътуващото ни Радиокафе, беше с една чудесна дама - Иванка Василева . На събитието тя беше водеща и не само обявяваше и разказваше за всяко изпълнение и всеки участник, но и сякаш беше навсякъде, знаеше всичко. В реалния живот тя е главен експерт в дирекция "Култура" на..

публикувано на 15.07.19 в 15:13