Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Най-трудни за учениците са резюмирането и създаването на текст

Снимка: БГНЕС
Работата с текст е основният проблем за зрелостниците, показва анализът на Министерството на образованието и науката, след проведените матури през май. Учениците срещат трудности както в писането и разбирането, така и при резюмирането и създаването на текст. И тази година най-високи са резултатите на дванайсетокласниците от София-град, Варна, както и на тези от Пловдив и Смолян, а на последните места са учениците от Разград, Ямбол, Силистра и Кърджали.

Въпреки че нараства броят на учениците, които пишат текст на последната задача на държавния зрелостен изпит по БЕЛ,  все още има и такива, които само преписват зададения текст. Намалява и броят на зрелостниците, които се справят с резюметата. Тези изводи само открояват проблема с функционалната неграмотност сред българските деца.

Евгения Костадинова
, директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН подчерта, че трябва да се внимава със сравнението с миналогодишните резултати.

В тазгодишната 23 поредна изпитна сесия, средната оценка на зрелостниците от матурата по БЕЛ е добър 4.06. На втория държавен зрелостен изпит, обобщаващ 13-те предмети, по които можеха да се явят учениците, оценката е добър 4.67, каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Данните на МОН показват още, че през тази година със 100 точки са 226 зрелостници, а през 2018 г. са били 215. През миналата година четирима зрелостници са имали 0 точки, а сега са 29 ученици. С по две пълни шестици пък са 17 зрелостници, докато през 2018 г. са били 59. С по две отлични оценки са 3065 зрелостници, а през миналата година са били - 5178.

Сред училищата с най-добър резултат от изпита по БЕЛ отново се нареждат тези от столицата, като в челната десятка се включват и от Пловдив и Варна. В топ 3 са 91 НЕГ „Проф.Константин Гълъбов“, 73 СУПЧЕ „Владислав Граматик“ и 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“.

Сред тези с най-добър резултат по втория държавен зрелостен изпит, обаче, има изненада - това е СУ „Христо Ботев“ в смолянското село Чепинци, чиито ученици са постигнали среден успех от 5,66. От министерството посочиха, че резултатите се дължат на последователната работа на учителя по “Биология и здравно образование” от последните 10 г., тъй като повечето от зрелостниците са избрали да се явят на втората матура именно по тази предмет.

Чуйте подробностите в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39