Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ангелкова: При нарушения на плажа, ще сме безкомпромисни!

Снимка: БГНЕС

До момента няма констатирани сериозни нарушения на договорите за стопанисване на плажове по българското Черноморие, както и за недопускане на туристи на свободните зони, коментира в интервю за предаването на Радио София "Туарегент" министърът на туризма Николина Ангелкова

Предстои началото на геодезичен мониторинг на плажната ивица, чрез който в детайли да бъде установено как се спазват свободните и заетите площи от плажовете, както и местата на преместваемите обекти, каза тя и допълни, че в случай на нарушения се налагат глоби, а при повторен опит за неправомерно заемане на площи, се стига до прекратяване на договор.

В последните две години мисля, че сме показали, че сме изключително безкомпромисни в това отношение и виждаме доста положителна промяна в поведението на стопаните на плажа. В крайна сметка, всеки, който не спазва закона, ще понесе своите последствия и ние със сигурност ще бъдем безкомпромисни, допълни тя.

Министърът на туризма коментира и прогнозите за развитието на летния сезон и почивките на чуждестранни граждани у нас. С най-голяма тежест в това отношение продължава да бъде курортът "Слънчев бряг", който реализира близо 20% от всички приходи от туризъм.

През миналата година приходите от туризъм възлизаха на общо над 8.4 млрд. лв., а 1.6 млрд. лв са приходите, реализирани само на територията на Курортния комплекс "Слънчев бряг". Той е лидер както по брой на нощувки, така и по брой на чуждестранни и български туристи.  

Резултатите от инициативата "Неочаквана ваканция" за стимулиране на родните туристи ще станат ясни съвсем скоро, но анализите показват, че голяма част от туристическия бранш се е отзовал, предоставяйки бонуси в почивките за български граждани.  

Подобни инициативи ни помагат да покажем и на нашите сънародници, че у нас има достатъчно красиви и подходящи места за почивка, включително - непознати кътчета от нашето Черноморие, които заслужават да бъдат видени. Други пък са претърпели трансформация и предлагат много повече атракции от онези, с които сме ги запомнили.

На преден план излизат и създадените маршрути за културен, балнео и СПА туризъм, вино и кулинария. Те неизменно са фокус по българското Черноморие и дават възможност да се комбинира типичната почивка на слънце и море с опознаване богатствата на България във всяко от тези направления.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отварят за разглеждане метростанции "Красно село" и "Бул. България"

"Метрополитен" ЕАД организира днес Ден на отворени врати в две от метростанциите от третата линия на метрото, съобщиха от Столичната община. Гражданите ще могат да разгледат напълно завършените станции - "Красно село", която се намира на кръстовището на бул. "Цар Борис Трети" и ул. "Житница", както и станция "Бул. България" - на..

публикувано на 19.10.19 в 08:00

Дневникът на една софиянка: История за една прасе-касичка

След като цяла седмица в Радиоприемницата говорихме за зависимостите и се убедихме всички дружно колко сме зависими от всичко, реших днес да ви споделя, драги мои, една история за касичка прасе. Понеже ще трябва по трудния начин да се научим как да губим неща. Та, започвам. Касичката прасе се казваше Спестомира и била най-спестовна и..

публикувано на 18.10.19 в 19:17

Вижте Витошки забележителности като водач на електрически велосипед

И през този уикенд ни очаква топло и слънчево време. Затова да прекарате уикенда на открито е не само препоръчително, а дори задължително. А сигурно вече знаете, че до най-близката възможност да се потопите сред природата - планината Витоша, може да направите и с електрически велосипед. От средата на юли е достъпна услугата за наем на такова..

публикувано на 18.10.19 в 18:46

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова , клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския..

публикувано на 18.10.19 в 15:31
Физическата активност, както и добрата почивка, са много важни фактори за добър имунитет

Доц. Снежина Михайлова: Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет...

публикувано на 18.10.19 в 14:12

Никола Симеонов: Добрата храна е добре приготвената храна

Добрата храна е добре приготвената храна. Напоследък в България е популярно да се приготвят неща, които да звучат и да изглеждат интересно, но вкусът им не е нищо особено. За мен е важно продуктите да бъдат подбрани добре и да бъдат сготвени както трябва, казва Никола Симеонов - майстор - готвач, работил в ресторанта на известния шеф - готвач Гордън..

публикувано на 18.10.19 в 13:53
Мария Стефанова и Стефан Спасов

Мария Стефанова репетира „Облог“ в Народния театър „Иван Вазов“

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на „Облог“  - най-новата пиесата на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Премиерата е насрочена за 9 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля в „Три високи жени“), другата главна женска роля в спектакъла е..

публикувано на 18.10.19 в 11:59