Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ангелкова: При нарушения на плажа, ще сме безкомпромисни!

Снимка: БГНЕС

До момента няма констатирани сериозни нарушения на договорите за стопанисване на плажове по българското Черноморие, както и за недопускане на туристи на свободните зони, коментира в интервю за предаването на Радио София "Туарегент" министърът на туризма Николина Ангелкова

Предстои началото на геодезичен мониторинг на плажната ивица, чрез който в детайли да бъде установено как се спазват свободните и заетите площи от плажовете, както и местата на преместваемите обекти, каза тя и допълни, че в случай на нарушения се налагат глоби, а при повторен опит за неправомерно заемане на площи, се стига до прекратяване на договор.

В последните две години мисля, че сме показали, че сме изключително безкомпромисни в това отношение и виждаме доста положителна промяна в поведението на стопаните на плажа. В крайна сметка, всеки, който не спазва закона, ще понесе своите последствия и ние със сигурност ще бъдем безкомпромисни, допълни тя.

Министърът на туризма коментира и прогнозите за развитието на летния сезон и почивките на чуждестранни граждани у нас. С най-голяма тежест в това отношение продължава да бъде курортът "Слънчев бряг", който реализира близо 20% от всички приходи от туризъм.

През миналата година приходите от туризъм възлизаха на общо над 8.4 млрд. лв., а 1.6 млрд. лв са приходите, реализирани само на територията на Курортния комплекс "Слънчев бряг". Той е лидер както по брой на нощувки, така и по брой на чуждестранни и български туристи.  

Резултатите от инициативата "Неочаквана ваканция" за стимулиране на родните туристи ще станат ясни съвсем скоро, но анализите показват, че голяма част от туристическия бранш се е отзовал, предоставяйки бонуси в почивките за български граждани.  

Подобни инициативи ни помагат да покажем и на нашите сънародници, че у нас има достатъчно красиви и подходящи места за почивка, включително - непознати кътчета от нашето Черноморие, които заслужават да бъдат видени. Други пък са претърпели трансформация и предлагат много повече атракции от онези, с които сме ги запомнили.

На преден план излизат и създадените маршрути за културен, балнео и СПА туризъм, вино и кулинария. Те неизменно са фокус по българското Черноморие и дават възможност да се комбинира типичната почивка на слънце и море с опознаване богатствата на България във всяко от тези направления.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Източниците на енергия в „Изотопия“

Радиоизотопите, казват умните хора, са елементи с извънредно много енергия в ядрата си. Затова и спонтанно се разпадат. Обратно на научните закони, радиоизотопите на „Изотопия“ спонтанно се събраха, за да ви облъчат с енергия. Да ви отведат на места, които ще ви изумят. Да очертаят територия за свободните и най-вече будни особняци, които имат какво..

публикувано на 18.07.19 в 17:47
ulpia_serdika

Научете повече за София с вечерни градски разходки

За почитателите на градските разходки, след края на работния ден, вечерният исторически маршрут продължава и през летните месеци. Всяка седмица на страницата им във Фейсбук авторът на образователните обиколки на София - Здравко Петров , обявява датите, на които може да се включите в групата на любознателните софиянци. Този път ще може да научим..

публикувано на 18.07.19 в 17:37
Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на стартирането на втория сезон на услугата за наемане на електрически велосипеди от паркинга пред „Национален исторически музей” (НИМ) до местностите Тихия кът и Златните мостове в природен парк „Витоша”.

Може да наемате електрически велосипед за 15-20 лв. за 3 часа при разходка на Витоша

И това лято жителите и гостите на столицата ще могат да наемат електрически велосипеди за разходка до местностите Тихия кът и „Златните мостове“ на Витоша. Велосипедите могат да се наемат от паркинга пред Националния исторически музей, а услугата е създадена по програма „Зелена София“ на Столичната община. Тази година ще заработи и..

обновено на 18.07.19 в 17:02

"Календарт" - пътеводител на културните събития в София

Книжно издание (“Календарт”) с културните събития на Столичната община се разпространява на ключови места в града през това лято.  Всички включени мероприятия са със свободен достъп. През тази година събитията са най-многобройни, откакто се организира специална лятна програма. Фестивали, концерти, пиеси и публични четения са само част от включените..

публикувано на 18.07.19 в 16:59

Всеки е призван да засее духа на Левски в българските сърца

България отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово. Там вече бяха посрещнати участниците в похода "По стъпките на Апостола". В Борисовата градина в София, пред бюст-паметника на Васил Левски, тържествени слова произнесоха вицепрезидентът на страната Илияна Йотова,..

публикувано на 18.07.19 в 16:56

Разпънаха гигантския трибагреник за "Рожен 2019"

Хиляди посетители се очакват на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019". Събитието ще бъде открито на 19 юли в 10.30 часа с дефиле на повече от 200 гайдари в подножието на най-големия национален трибагреник, разгънат на повече от 7000 кв. м. Днес българският флаг бе разпънат на роженските поляни от едни от най-големите имена..

публикувано на 18.07.19 в 15:38

Ния Пушкарова: Виждам същинската природа на човека, когато го рисувам

До 10 август 2019 г. в Галерия "Сердика" можете да се насладите на изложбата „Лято 2019“ с автор Ния Пушкарова . В експозицията са представени портретни рисунки на хартия с пастел, креда и въглен, като те са допълнени с фотографска инсталация. С настоящата изложба художничката представя една метафора на лято и нейната представа за връзка с природата...

публикувано на 18.07.19 в 16:10