Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бина Харалампиева

Подготовката за "Театър пред театъра" ще ни държи "на нокти" до последния момент

Бина Харалампиева
Снимка: БГНЕС

Две постановки на Бина Харалампиева ще бъдат представени след броени дни по време на инициативата "Театър пред театъра" - Ромул Велики на Малък градски театър "Зад канала" и "Лисичета" на "Народния театър Иван Вазов".

Обожавам спектакъла "Ромул Велики", много обичам работата си върху него и актьорите, които играят, много се радвам на онова, което успя да постигне в една световна роля Герасим Георгиев - Геро, сподели режисьорът пред Радио София. Не само младите, но и вече познати на широката публика Весела Бабинова, Влади Зомбори, Бойко Кръстанов, Василена Атанасова, но и перфектното присъствие на театралната сцена на Иван Лечев с китарата си впечатляват в тази постановка.

Бина Харалампиева определи като огромно изпитание изнасянето на двете постановки на открита сцена пред Народния театър, като "предизвикателство, което ще ни държи на нокти до последния момент, до срещата с публиката":

Мисля, че "Ромул Велики", което е по-пищно представление, по-освободено по отношение на пространството, ще бъде пренесено без никакво притеснение на една по-голяма сцена и пред по-широка аудитория. За "Лисичета" ще имаме по-голямо изпитание. Но ние направихме нашия опит да пренесем камерното ни представление на два-три пъти на големи сцени и се оказа, че огромният потенциал на самата постановка успява да напълни с енергия и по-големи пространство. Надяваме се всичко да е прекрасно.

По отношение на "Ромул Велики" може да бъде отбелязано, че световната история може да бъде разчетена много лесно и в българските нрави. Дори често зрителите казват, че тази пиеса е писана за българската политическа действителност. "Лисичета" пък разказва вечната история за постоянния стремеж към успеха и високата цена, която плаща човекът за мечтите си, ако те са неразумни или излизат извън човешките закони.

Уеб редактор: Георги Петровски



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09