Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Театърът като добре сработена машина

Предаването “Радиоприемница” отново е в Народния театър “Иван Вазов”, където тече трескава подготовка за третото издание на “Театър пред театъра”, което ще се проведе от 2 до 11 юли на откритата сцена, която ще бъде издигната в края на месеца.
Началото на 2 юли ще даде Малък градски театър “Зад канала” с “Ромул Велики” от Фридрих Дюренмат, с режисьор е Бина Харалампиева. В постановката участват Весела Бабинова и Владимир Зомбори.

Смятам, че сме късметлии, хората, които сме част от трупата на Малък градски театър “Зад канала”, казва актрисата Весела Бабинова, но веднага продължава с цитат на актьора Тодор Колев, който казва, че няма късмет при твореца, така се случва, че колкото работиш, колкото усилия влагаш, толкова след това ти се дава. Късметът, според Бабинова е в това, че режисьорите избират драматургични текстове, чиито думи актьорите мечтаят да изричат.

Това, според Владимир Зомбори, е защото всичко е една добре сработена машина. Хора, които имат вкус и които не се притесняват да поддържат високо професионално ниво и да поемат рискове, защото много от заглавията, които правим са на сериозни провокативни теми.

Смяната на сцената с тази на “Театър пред театъра”, според Весела Бабинова, ще бъде приятно, защото тогава ще са поставени в условия, извън комфортната си зона. Не сме на сцената, която познаваме и ще е като ново представление и по-скоро ще бъде провокация, с която, смятам, че ще се справим.

Темата на спектакъла, който е писан преди много години, е доста актуална и звучи съвременно, защото става дума за политическа сатира. Актрисата разказа, че след премиерата са се чувствали несигурни, но след това много бързо се е “задвижил моторът”. Това е представление, което на по-голяма сцена, по -добре се получава, смята Владимир Зомбори.

В спектакъла се включва и музикантът Иван Лечев, чиято съпруга Жени Александрова Лечева също е част от трупата на театъра, въпреки че не участва в това представление.
В момента в театъра текат репетициите за спектакъла “Един семеен живот” от Ингмар Бергман, с режисьор Крис Шарков, чиято премиера ще бъде чак през октомври, а до дни започват репетиции на ново представление с режисьор Надя Асенова, в което ще участват Герасим Георгиев - Геро, Малин Кръстев, Василена Атанасова и Христина Караиванова.

Владимир Зомбори подготвя за следващото лято филмов проект с режисьор Мартин Макариев. Във филма Зомбори ще си партнира със Захари Бахаров и Александър Сано. Филмът разказва за софийския затвор през 70-те години.

Весела Бабинова в края на лятото ще се включи в детски филм, с режисьор Петринел Гочев, а сценарият е негов и на съпругата му Гергана Змийчарова. И двамата актьори споделят, че за тях е благодат да работят с различни актьори (работили са с Бина Харалампиева, Явор Гърдев, Теди Москов, Мариус Куркински). Това е като да минаваш през различни школи като мастър класове на най-големите български режисьори, казва актьорът.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39