Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

От 19 до 21 юли Рожен отново става "туптящото сърце" на България

Снимка: Асен Великов

Рожен и Родопите отново ще се превърнат в туптящото сърце на България. От 19 до 21 юли българи от цял свят ще си дадат среща на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“. И през 2019 г. той ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, изконен родопски поминък, който стои в основата на народната култура, фолклора и занаятите. Емблема на Рожен е българският трибагреник, който ще бъде разположен на площ от над 8 дка. Всички посетители, които притежават народни носии, може да участват, носейки ги, в масова снимка на фона на внушителния флаг.

В програмата, освен фолклорен конкурс, ще се проведе и конкурс за автентична родопска носия. За онези, които предпочитат да усетят истинския дух на Родопите, се предвижда възможност за палатков лагер.

Владислава Андреева от организаторите обясни пред Радио София, че фолклорният конкурс "Рожен" ще се проведе в трите дни на събора на четири сцени с участието на народни певци, танцьори и самодейци. Тази година за първи път ще се представят и танцови групи на българи, живеещи в Бесарабия и Молдова.

По традиция съборът ще бъде открит с изпълненията на Сборния гайдарски оркестър. На сцената ще излезе малката Мария Бечева от Чепеларе, която участва в откриването на предишните два събора заедно с Валя Балканска. Ще се включат над 100 занаятчии от цялата страна. На място ще бъде демонстрирано изработването на гайди, ще има и безплатни уроци по гайда. За първа година ще има етноселище, в което ще бъде направена възстановка на бита и покъщината от различните етнографски райони на страната.