Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

С "Поход на билките" научаваме повече за растенията около нас

Тази събота, малко преди Еньовден, всички любители на разходките сред природата,  могат да се включат в безплатен поход в Земенската планина, на 90 км от София. Целта му е опознаване на билковото богатство, което планината предлага през това време на годината.

"Походът на билките" ще мине под съпровод на обогатяващи лекции за опазване на находищата на диворастящите растения и тяхното безопасно събиране. Разходката е безплатна, но с много стриктен график.

Сбирката ни е в 10.27 ч. на гарата на Ръждавица. Това е часът, в който пристига влакът от София. Дотам може да се стигне и с автомобил
, обясни организаторът Живко Момчев. Походът ще приключи в с. Полска Скакавица, където е един от най-красивите и трети по височина водопади в България.

Самото трасе ще бъде кратко - продължава около 7 км. и на практика имаме цял ден, за да направим достатъчно много спирки и да можем да дискутираме. Да може, не да превръщаме това в спортно начинание, а да бъде достъпно за всеки и да има достатъчно време, така че да можем да си говорим.

Походът е подходящ и за деца. На последния поход, дори е имало доста деца, както и хора, които са взели домашните си любимци. Походът е подходящ за всички любители на планината и на растенията и дивата природа. Осигурени са и няколко лектора, които ще могат да показват на всеки, всяка лечебна билка, която срещнат по пътя.
Чуйте повече в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Красимир Антонов: При инфекция с Хепатит С няма симптоми и отклонения в кръвната картина

Около 77 хиляди души в България са носители на вируса на Хепатит C, 69 хиляди от тях не знаят, че са заразени. Данните бяха оповестени по повод Световния ден за борба с хепатитите, който се отбелязва на 28 юли. Университетската болница „Св. Иван Рилски“ започва безплатен скрининг за носителство на вируса, а инициативата под надслов „Да намерим..

публикувано на 22.07.19 в 18:26

ДАБДП с поредица инициативи през лятото за повишаване пътната безопасност

„Пази семейството си на пътя“ е мотото на поредицата от инициативи, които организира Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) съвместно с отдел Пътна полиция към МВР по време на различни масови прояви през летния сезон, като събори и фестивали от различен характер. Целта е превенция и повишаване на пътната безопасност...

публикувано на 22.07.19 в 17:55

Лекари прегледаха безплатно над 1250 деца в софийските ясли

1255 деца от 24-те общински самостоятелни ясли в София са прегледани от лекари-специалисти по време на кампания за профилактични прегледи "Детско здраве". Инициативата е на Софийската лекарска колегия и Столичната община и е реализирана от декември 2018 г. до началото на юни тази година. Профилактиката е високоспециализирана, прегледите са..

публикувано на 22.07.19 в 16:46

Оправят фасадите на Столичната библиотека преди обществената поръчка за основен ремонт

До края на септември трябва да приключи ремонтът на фасадата на Столичната библиотека на пл. „Славейков“. Почти завършила е обществената поръчка за избор на проектант, който ще изготви проектно решение за основен ремонт на цялата сградата. Такъв не е правин никога, въпреки възрастта на зданието. Докато бъде избран проектант за цялостния ремонт..

публикувано на 22.07.19 в 15:40

Пазарът на труда се управлява от кандидатите за работа

Всяка година от училищата и университетите излизат хиляди млади хора, чиято реализация на пазара на труда тепърва предстои. Достатъчно добре подготвени ли са, обаче, за срещата с бъдещите си работодатели, има ли разминаване между очакванията им и реалността, отговаря ли подготовката на самите кандидати на нуждите на бизнеса?..

публикувано на 22.07.19 в 14:58

Здравната служба в с. Кремиковци е обновена, но запазва чара си отпреди 90 години

Сградата на здравната служба в кв. Кремиковци е изцяло ремонтирана. Изграден е нов водопровод, подменена е дограмата, а на фасадата е поставена топлоизолация и нова мазилка. Проектът за възстановяването е съобразен с първоначалния си вид на сградата - както тя е изглеждала през 30-те години на миналия век. Запазени са сводовете на..

публикувано на 22.07.19 в 14:41

Да помагаме с нещо реално на семействата с болно дете или човек с увреждане

Често отказваме да говорим открито за болката, която ни заобикаля. Когато видим просещ човек се обръщаме на другата страна; срещнем ли човек с патерица бързаме да минем пред него, за да не ни бави; мине ли покрай нас майка с инвалидна количка, чукаме на дърво. Отбягваме тези хора, сякаш са различни, сякаш тази съдба си е само тяхна и на нас никога не..

публикувано на 22.07.19 в 14:18