Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Спектакълът "Лисичета" и вътрешният въпрос "Да искаш или да бъдеш"

Спектакълът като оръжие

Снимка: Луиза Лазарова
Продължава изнесеното предаване “Радиоприемница” от Народния театър “Иван Вазов”. Поводът е предстоящото трето издание на “Театър пред театъра” от 2 до 11 юли.
На 3 и 4 юли ще бъде представена постановката “Лисичета” на режисьора Бина Харалампиева по психологическата драма на Лилиан Хелман, от чиито състав са и днешните гости в предаването - Радина Боршош и Дарин Ангелов и двамата ученици на Стефан Данаилов.

Всички хора по някакъв начин са или стават лисичета, поради поради простата причина, че на никого не са чужди чисто човешките качества - алчността и желанието да имаш повече, казва Дарин.
В същото време не бива да се забравя и, че “светлината съществува, ако имаш силите да устоиш на всички изкушения, които владеят човешките души и ако успееш да намериш сили вътре в себе си да се справиш с това, би могъл да извървиш един по-светъл път, заяви Радина. Всеки сам индивидуално избира как да извърви живота си, допълва актрисата.

Този спектакъл е специален за актьорите, защото е споделен. Работата с режисьорката Бина Харалампиева, Радина определя като “влюбване от пръв поглед, защото тя ни вкара в една центрофуга и започна да върти, да върти, докато не изстиска всичко, което искаше да изстиска от нас”. За Радина това е първи спектакъл в Народния театър.

Към днешно време, хората предприемат действия без да са наясно сами със себе си относно един важен въпрос: "Какво искат - да имат или да бъдат". Обстоятелствата към днешна дата ни принуждават все по-често да избираме да имаме и копнежът към това започва да насочва действията ни да придърпваме всичко към себе си, обяснява и Дарин.

За актьорите спектакълът е форма на реакция, възможност да изкрещят срещу несправедливостта, за режисьора Бина Харалампиева пък спектакълът е оръжие и ако чрез героите си, актьорите могат да стрелят с един куршум, то за режисьора куршуми са всички герои на спектакъла. 

Постановката се превръща в театрално събитие, това се вижда от факта, че не могат да бъдат намерени билети зе целия театрален сезон, както и за “Театър пред театъра”. Хората харесват инициативата “Театър пред театъра”, защото е още една възможност да гледат спектакъл, за който е трудно да бъдат намерени билети. Повечето зрители предпочитат класическия театър пред модерния пърформанс.

Всяко изнасяне на спектакъл извън сцена е предизвикателство, смята Дарин, но в случая ще държи “на нокти” изпълнителите, защото камерната сцена, където играят, е амфитеатрална и под открито небе ще бъде предизвикателство да бъде постигната същата интимност.

Интересна част от подготовката за “Театър пред театъра” е реденето на осветлението, което изисква понякога и присъствието на актьорите, а важна подробност е, че това трябва да стане в тъмната част на денонощието и така се оформя една забавна, но и безсънна нощ. Т

Актьорите ще играят и тази вечер в спектакъла “Когато гръм удари, как ехото заглъхва” по П. Яворов, който е любим на Радина. Пиесата не е била поставена от 40 години и екипът е поел риск, особено и с оглед на факта, че режисьорът, както и актьорският състав, са същите като в “Лисичета”. Очевидно опасност да се “повтори” спектакъла няма, повтаря се само успехът, защото и за двата спектакъла (“Лисичета” и “Когато гръм удари”) билети отдавна няма.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят тунела на "Люлин" в събота през нощта

В събота срещу неделя през нощта  ще бъде извършено миене на транспортния тунел на „Люлин“ и той ще бъде затворен, съобщиха от Столичната община. От 24.00 часа на 24.08.2019 г. до 05.00 часа на 25.08.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по..

публикувано на 23.08.19 в 17:47

Под 10 улици на "Люлин" има нови водопровод и канализация

Завърши изграждането на канализация в столичния кв. "Люлин" 9. По десет нови улици вече е изградена канализационна и ВиК мрежа. В предаването "Вашият глас" през месец февруари ви разказахме, че жителите в тази част на Люлин, от 50 години чакат изграждането на мрежата. За по-малко от шест месеца канализацията вече е изградена по 10 улици, обясни..

публикувано на 23.08.19 в 16:08

Фондация „За Нашите Деца“ отваря врати за желаещите да научат как работят

Фондация „За Нашите Деца“ провежда ден на отворените врати днес в рамките на втория Годишен форум на социалните услуги в Столична община и инициативата „Качеството означава промяна".Трите центъра на фондацията - Център за обществена подкрепа „Св. София“, Център за приемна грижа и Детска къща - отварят врати за всички желаещи да се запознаят..

публикувано на 23.08.19 в 15:59
Белослава Димитрова

Дневникът на една софиянка: Какво означава да сме сексапилни?

Мили розови фламинги, след като за пореден път обмислях начини и способи как да остана завинаги на морето и да бъде август вечно и съответно установих, че няма да стане, каквито и мисловни и фантасмагорни ресурси да вкарвам, не се изтощих напълно и реших да ви пиша отново в Дневника. Петък е все пак… Първо си мислех да се завъртя около темата за..

публикувано на 23.08.19 в 14:26

“Probation” - откровено за емиграцията чрез кино-театрален моспектакъл

Владимир Диков е главното действащо лице в моноспектакъла “Probation”, чиито продуцент е Моника Мирчовска. Спектакълът е по пиесата на Николай Гундаров. Двамата живеят в Торонто.   Пиесата е написана за четирима души, но претърпява трансформация и докато търсят как да бъде трансформирана пиесата за Диков в Канада, Моника Мирчовска и авторът Гундаров..

публикувано на 23.08.19 в 12:54

Катастрофа затруднява движението преди първия тунел на АМ "Струма"

Катастрофа между леки автомобили затруднява движението в едното платно на автомагистрала "Струма" в района на Мало Бучино. На мястото на инцидента е пристигнал екип на полицията, който е предприел необходимите действия за изясняване на обстоятелствата. Няма данни за сериозно пострадали.

публикувано на 23.08.19 в 12:08
Мирослава Кацарова

Мирослава Кацарова поднася електронна нежност под звездите в лятна София

Продължава лятната концертна обиколка Electronic Summer на джаз изпълнителката Мирослава Кацарова . Тази вечер тя ще пее в София и по този повод разказа пред Радио София, че е подбрала една музикална палитра, свързана много силно с лятото. В нея са включени авторски композиции, изпълнявани от нея през годините, на композитори като Веселин Веселинов -..

публикувано на 23.08.19 в 11:14