Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Спектакълът "Лисичета" и вътрешният въпрос "Да искаш или да бъдеш"

Спектакълът като оръжие

Снимка: Луиза Лазарова
Продължава изнесеното предаване “Радиоприемница” от Народния театър “Иван Вазов”. Поводът е предстоящото трето издание на “Театър пред театъра” от 2 до 11 юли.
На 3 и 4 юли ще бъде представена постановката “Лисичета” на режисьора Бина Харалампиева по психологическата драма на Лилиан Хелман, от чиито състав са и днешните гости в предаването - Радина Боршош и Дарин Ангелов и двамата ученици на Стефан Данаилов.

Всички хора по някакъв начин са или стават лисичета, поради поради простата причина, че на никого не са чужди чисто човешките качества - алчността и желанието да имаш повече, казва Дарин.
В същото време не бива да се забравя и, че “светлината съществува, ако имаш силите да устоиш на всички изкушения, които владеят човешките души и ако успееш да намериш сили вътре в себе си да се справиш с това, би могъл да извървиш един по-светъл път, заяви Радина. Всеки сам индивидуално избира как да извърви живота си, допълва актрисата.

Този спектакъл е специален за актьорите, защото е споделен. Работата с режисьорката Бина Харалампиева, Радина определя като “влюбване от пръв поглед, защото тя ни вкара в една центрофуга и започна да върти, да върти, докато не изстиска всичко, което искаше да изстиска от нас”. За Радина това е първи спектакъл в Народния театър.

Към днешно време, хората предприемат действия без да са наясно сами със себе си относно един важен въпрос: "Какво искат - да имат или да бъдат". Обстоятелствата към днешна дата ни принуждават все по-често да избираме да имаме и копнежът към това започва да насочва действията ни да придърпваме всичко към себе си, обяснява и Дарин.

За актьорите спектакълът е форма на реакция, възможност да изкрещят срещу несправедливостта, за режисьора Бина Харалампиева пък спектакълът е оръжие и ако чрез героите си, актьорите могат да стрелят с един куршум, то за режисьора куршуми са всички герои на спектакъла. 

Постановката се превръща в театрално събитие, това се вижда от факта, че не могат да бъдат намерени билети зе целия театрален сезон, както и за “Театър пред театъра”. Хората харесват инициативата “Театър пред театъра”, защото е още една възможност да гледат спектакъл, за който е трудно да бъдат намерени билети. Повечето зрители предпочитат класическия театър пред модерния пърформанс.

Всяко изнасяне на спектакъл извън сцена е предизвикателство, смята Дарин, но в случая ще държи “на нокти” изпълнителите, защото камерната сцена, където играят, е амфитеатрална и под открито небе ще бъде предизвикателство да бъде постигната същата интимност.

Интересна част от подготовката за “Театър пред театъра” е реденето на осветлението, което изисква понякога и присъствието на актьорите, а важна подробност е, че това трябва да стане в тъмната част на денонощието и така се оформя една забавна, но и безсънна нощ. Т

Актьорите ще играят и тази вечер в спектакъла “Когато гръм удари, как ехото заглъхва” по П. Яворов, който е любим на Радина. Пиесата не е била поставена от 40 години и екипът е поел риск, особено и с оглед на факта, че режисьорът, както и актьорският състав, са същите като в “Лисичета”. Очевидно опасност да се “повтори” спектакъла няма, повтаря се само успехът, защото и за двата спектакъла (“Лисичета” и “Когато гръм удари”) билети отдавна няма.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДАБДП с поредица инициативи през лятото за повишаване пътната безопасност

„Пази семейството си на пътя“ е мотото на поредицата от инициативи, които организира Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) съвместно с отдел Пътна полиция към МВР по време на различни масови прояви през летния сезон, като събори и фестивали от различен характер. Целта е превенция и повишаване на пътната безопасност...

публикувано на 22.07.19 в 17:55

Лекари прегледаха безплатно над 1250 деца в софийските ясли

1255 деца от 24-те общински самостоятелни ясли в София са прегледани от лекари-специалисти по време на кампания за профилактични прегледи "Детско здраве". Инициативата е на Софийската лекарска колегия и Столичната община и е реализирана от декември 2018 г. до началото на юни тази година. Профилактиката е високоспециализирана, прегледите са..

публикувано на 22.07.19 в 16:46

Оправят фасадите на Столичната библиотека преди обществената поръчка за основен ремонт

До края на септември трябва да приключи ремонтът на фасадата на Столичната библиотека на пл. „Славейков“. Почти завършила е обществената поръчка за избор на проектант, който ще изготви проектно решение за основен ремонт на цялата сградата. Такъв не е правин никога, въпреки възрастта на зданието. Докато бъде избран проектант за цялостния ремонт..

публикувано на 22.07.19 в 15:40

Пазарът на труда се управлява от кандидатите за работа

Всяка година от училищата и университетите излизат хиляди млади хора, чиято реализация на пазара на труда тепърва предстои. Достатъчно добре подготвени ли са, обаче, за срещата с бъдещите си работодатели, има ли разминаване между очакванията им и реалността, отговаря ли подготовката на самите кандидати на нуждите на бизнеса?..

публикувано на 22.07.19 в 14:58

Здравната служба в с. Кремиковци е обновена, но запазва чара си отпреди 90 години

Сградата на здравната служба в кв. Кремиковци е изцяло ремонтирана. Изграден е нов водопровод, подменена е дограмата, а на фасадата е поставена топлоизолация и нова мазилка. Проектът за възстановяването е съобразен с първоначалния си вид на сградата - както тя е изглеждала през 30-те години на миналия век. Запазени са сводовете на..

публикувано на 22.07.19 в 14:41

Да помагаме с нещо реално на семействата с болно дете или човек с увреждане

Често отказваме да говорим открито за болката, която ни заобикаля. Когато видим просещ човек се обръщаме на другата страна; срещнем ли човек с патерица бързаме да минем пред него, за да не ни бави; мине ли покрай нас майка с инвалидна количка, чукаме на дърво. Отбягваме тези хора, сякаш са различни, сякаш тази съдба си е само тяхна и на нас никога не..

публикувано на 22.07.19 в 14:18

В Годеч Вапцаровите дни ще се проведат за втори път

Предстои второ издание на Вапцаровите дни в Годеч и този път организацията е още по-добра, увери в ефира на Радио София инициаторът и мотор на събитието Бойко Младенов . Може би най-интересното е, че освен членове на Съюза на българските писатели, участие ще вземат и много ученици. Така успяхме да сглобим рецитал изцяло по творби на Никола..

публикувано на 22.07.19 в 13:02