Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения.

Броят на хората, бягащи от войни, преследване и конфликти, е достигнал 70.8 млн. души през 2018 година показва годишният доклад „Глобални тенденции“ на ООН.  

Освен данни, за деня на бежанеца в София, има организирано събитие. Това е интерактивна фотоизложба под мотото "Самоличност". Тя се открива от 18.30 часа в галерия "Ракурси" по инициатива на Агенцията на ООН за бежанците. Експозицията представя 10 истории на хора, търсещи закрила у нас, идващи от Сирия, Ирак, Иран, Афганистан, Сомалия. Фокусът е върху всичко онова, което изгражда тези хора като личности. Това са техните мечти, амбиции и професии.

През 2018 г. броят на бежанците със статут е достигнал 25.9 милиона в световен мащаб, което е с 500 000 повече отколкото през 2017 година. През 2018 г. най-голям брой нови молби за закрила са подадени от граждани на Венецуела - 341 800.

През 2018 г. всеки втори бежанец е бил дете, много от тях са били непридружени и без своите семейства.За бежанците най-доброто решение е да се върнат у дома доброволно, в безопасност и с достойнство. Други решения включват интеграция в приемащата общност или презаселване в трета страна. Въпреки това, през 2018 г. само 92 400 бежанци са били презаселени, което е по-малко от 7% от броя на чакащите. Около 593 800 бежанци са успели да се завърнат у дома, а 62 600 са били натурализирани.

Агенцията на ООН за бежанците държи и на самоличността на търсещите закрила. На това те да проявят своята индивидуалност, дори и в родина зад граница. Ето защо стремежът се превръща и в интерактивна изложба, която се открива тази вечер в галерия “Ракурси” в София.

Езикът, който се използва по отношение на бежанците и мигрантите често води до разногласия и разделение. Въпреки това сме свидетели и на примери на щедрост и солидарност, особено от общности, които са приели голям брой бежанци. Отчитаме също така и включването нови действащи лица, като представители на частния бизнес и отделни хора, което е в тясна връзка с Глобалния пакт за бежанците, заявява Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Чуйте повече за изложбата от Борислав Грозданов от агенцията в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни тестове за Хепатит С в болница „Св. Иван Рилски“ до края на август

Университетската болница „Св. Иван Рилски“ започва безплатен скрининг за носителство на Хепатит "С". Инициативата под надслов „Да намерим липсващите 69 000“ е насочена към хората между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от инфектиране с вируса. По повод Световния ден на хепатите - 28 юли, представители НЗОК,..

публикувано на 17.07.19 в 17:26

Рекордно участие очакват на "Витоша летен фест"

Рекорден брой участници очакват организаторите на петото издание на "Витоша летен фест". Отново ще има 3 дисциплини, в които могат да се включат малки и големи - това са планинско бягане, колоездене и туристически поход. Участието в състезанията е безплатно, а най-добрите ще получат предметни награди. Следващата събота, на 27 юли, х. “Момина..

публикувано на 17.07.19 в 16:57

По-лесно подаване на сигнали към Столичната община от граждани през grajdanite.bg

Получаване на известия за предстоящи и текущи ремонти е новата функция на приложението Гражданите . В него жителите на София могат безплатно да подават и сигнали за нередности към Столичната община. През 2015 година приложението стартира с информация за излезли от употреба автомобили, като за 2 години сигналите през него са 4334 и са насочени..

публикувано на 17.07.19 в 15:59

Асфалтират бул. "България" между бул. "Черни връх" и "Акад. Иван Гешов“

Започна полагането на последния слой асфалт на бул. "България" между бул. "Черни връх" и бул. "Акад. Иван Гешов“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова . След завършване на преасфалтирането на южното платно, движението ще бъде обърнато и ще започне ремонт на северното.  При ремонта се полага метална мрежа за заздравяване на настилката – общо 38 хил...

публикувано на 17.07.19 в 15:23

"Крушево рок фест" - много послания в задушевна атмосфера

Шотландецът Джонатан Тейлър Бритункули живее в България от 2011 година насам. След кратко посещение, той се влюбва в красотата на страната ни и не след дълго изгражда свой дом в севлиевското село Крушево, където в момента преподава английски език на деца и свири в музикална рок банда. От няколко години вече Джонатан и неговите британски..

публикувано на 17.07.19 в 10:05

Ученици от Чепеларе със 7-о място на еко маратон в Лондон

Ученици от Чепеларе създадоха кола, изминаваща близо 600 км с един киловатчас енергия.  Благодарение на любовта си към инженерните науки и автомобилите, ученици и студенти от Чепеларе, Бургас и Русе мериха сили със свои връстници на състезание за енергийна ефективност в транспорта, което се проведе в Лондон. Над 150 отбора от 28 държави взеха..

публикувано на 16.07.19 в 18:45

Продължава набирането на водачи в "Столичен автотранспорт"

Продължава набирането на шофьори в "Столичен автотранспорт". Това съобщи директорът на дружеството Слав Монов . След увеличението на заплатите вече са назначени около 60 нови водачи на автобуси. На полигона в "Малашевци" могат да се обучават 29 водачи, като в момента са се записали 13 души. Монов отбеляза, че увеличението на заплатите и..

публикувано на 16.07.19 в 18:05