Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения.

Броят на хората, бягащи от войни, преследване и конфликти, е достигнал 70.8 млн. души през 2018 година показва годишният доклад „Глобални тенденции“ на ООН.  

Освен данни, за деня на бежанеца в София, има организирано събитие. Това е интерактивна фотоизложба под мотото "Самоличност". Тя се открива от 18.30 часа в галерия "Ракурси" по инициатива на Агенцията на ООН за бежанците. Експозицията представя 10 истории на хора, търсещи закрила у нас, идващи от Сирия, Ирак, Иран, Афганистан, Сомалия. Фокусът е върху всичко онова, което изгражда тези хора като личности. Това са техните мечти, амбиции и професии.

През 2018 г. броят на бежанците със статут е достигнал 25.9 милиона в световен мащаб, което е с 500 000 повече отколкото през 2017 година. През 2018 г. най-голям брой нови молби за закрила са подадени от граждани на Венецуела - 341 800.

През 2018 г. всеки втори бежанец е бил дете, много от тях са били непридружени и без своите семейства.За бежанците най-доброто решение е да се върнат у дома доброволно, в безопасност и с достойнство. Други решения включват интеграция в приемащата общност или презаселване в трета страна. Въпреки това, през 2018 г. само 92 400 бежанци са били презаселени, което е по-малко от 7% от броя на чакащите. Около 593 800 бежанци са успели да се завърнат у дома, а 62 600 са били натурализирани.

Агенцията на ООН за бежанците държи и на самоличността на търсещите закрила. На това те да проявят своята индивидуалност, дори и в родина зад граница. Ето защо стремежът се превръща и в интерактивна изложба, която се открива тази вечер в галерия “Ракурси” в София.

Езикът, който се използва по отношение на бежанците и мигрантите често води до разногласия и разделение. Въпреки това сме свидетели и на примери на щедрост и солидарност, особено от общности, които са приели голям брой бежанци. Отчитаме също така и включването нови действащи лица, като представители на частния бизнес и отделни хора, което е в тясна връзка с Глобалния пакт за бежанците, заявява Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Чуйте повече за изложбата от Борислав Грозданов от агенцията в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Читалнята" се вижда колко добри хора има

В градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ - едно от най-оживените места в София, се намира стар павилион, който преди 4 години бе превърнат в Читалня . Ако не сте влизали вътре, едва ли предполагате колко много книги има на това малко уютно местенце, голяма част от които са съвременна литература. Палитрата от читатели е много..

публикувано на 17.10.19 в 16:59

Здравословното хранене като обсесия

В съвременния начин на живот, с широк достъп до информация, често объркваща и противоречива, а и с налагани критерии за външен вид, не е изненада, че се появяват хранителни разстройства. Съществува едно състояние, което се характеризира с мания по „здравословното“ и „правилно“ хранене, за което обаче е спорно дали е хранително разстройство или..

публикувано на 17.10.19 в 16:35

В Пета градска болница преглеждат безплатно за диабетна ретинопатия

Кампания с безплатни прегледи за диабетна ретинопатия започва от утре в Пета градска болница в София. Инициативата ще продължи до края на месец ноември и няма да има ограничение на пациентите, които ще бъдат прегледани, но трябва предварително записване. Това съобщи хирургът Борил Петров - изпълнителен директор на Пета МБАЛ. Целта на кампанията..

публикувано на 17.10.19 в 16:23
Хората, които получават подкрепа в Розовата къща, я приемат като свой дом

Юлия Георгиева: Наркозависимите се нуждаят от подкрепа, не от репресия

Говорейки за зависимостите в „Радиоприемница“ през тази седмица, не може да подминем една от най-тежките ѝ форми – наркотичната. И още – неизменно спирайки се на тази тема, стигаме и до помощта, която може и (дали) се оказва на хората, станали вече зависими от дрогата. В студиото ни гостува Юлия Георгиева , която близо 20 години е..

публикувано на 17.10.19 в 15:50

Архивистиката като памет на нацията

В Софийския университет започна национален двудневен семинар „Архиви и история: взаимодействия, перспективи“. Събитието се организира от Историческия факултет. Научният семинар беше открит от доц. д-р Тодор Попнеделев - декан на Историческия факултет на Софийския университет. “Архивистиката е наука, която за много хора е извън разбирането за..

публикувано на 17.10.19 в 15:34
Светослав Костов

СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР

С единодушно решение Съветът за електронни медии прекрати предсрочно мандата и договора на генералния директор на БНР Светослав Костов. Регулаторният орган реши, че временно поста ще поеме директорът на дир. Архив” Антон Митов. Сред аргументите на СЕМ, за предсрочното прекратяване на мандата на Костов, са нарушеното доверие, липсата на убедителни..

публикувано на 17.10.19 в 14:43

Пастор Иводор Ковачев за Джок Полфрийман: Определено излиза от затвора емоционален

Едва ли има човек страната, който да не е запознат със случая на предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман. Все още остава отворен въпросът дали е морално предсрочното му освобождаване, от една страна, от друга - дали е законно задържането му, след като веднъж вече съдът се е произнесъл по неговото освобождаване. Какъв човек излиза от затвора..

обновено на 17.10.19 в 14:00