Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Страница 16

Дневникът на една софиянка: Да си спокоен е сила

Гардероб: H&M, снимка: Merry AnnТъкмо бях тръгнала да се отказвам да пиша днес, приятели, защото се бях притеснила и разгневила едновременно. И си казах: с такива емоции на глава – няма да пиша. Когато реших, че ще се успокоя и ще посветя днешната страница от Дневника на силата на спокойствието. Нещо, което изначално трудно ми се е получавало, а е толкова ценно като поведение и отношение към самите нас и към света.

Силата е в спокойствието, пише Харуки Мураками. 

Като тийн си мислех, че истински силни са тези, които се изправят срещу проблема и с пълен боен дух го издухват, крещейки и, ако се налага, биейки се. Вече, разбира се, ми става ясно, че ако външно и вътрешно си разклатен, нито мислиш правилно, нито фокусирано. Нали се сещате, сигурна съм, че ви се е случвало, как след разпра, като се успокоите, ви идват милион аргументи, и си казвате: По дяволите, защо сега? 

Защото вече мислите, драги мои. А не се лашкате в мисловния поток като хартиено корабче, което след секунди вече няма да е на хоризонта. Търпение, воля, спокойствие – подреждам ги на една права, защото който се уповава на тях, живее с истината до рамото си и напредва. Всъщност те се коренят и в нашата обща еволюция. Естествено безпокойството и тревогата винаги ще съществуват, придружени от гнева, но те не са градивни емоции. Те могат да служат само за моментен трамплин. 

- Добре, притеснявам се, значи има някакъв проблем. Сега ще трябва да се успокоя и да вникна в него. 

Далай Лама също обобщава: Спокойствието е най-голямата проява на сила. Но знайте: всеки я притежава. Спомнете си за това място вътре във вас, в което се прибирате, когато стане страшно, неясно или сложно. Това е вашият вътрешен дом, от който може да наблюдавате ситуацията и да вземете най-правилното решение. А не да се щурате отпред и да си скубете косите или да чупите камъни с крак или глава. Защото винаги ще има хора с различно мнение, то не е задължително да бъде грешно, просто не съвпада с вашето. 

А до следващата такава среща – релааакс.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава набирането на водачи в "Столичен автотранспорт"

Продължава набирането на шофьори в "Столичен автотранспорт". Това съобщи директорът на дружеството Слав Монов . След увеличението на заплатите вече са назначени около 60 нови водачи на автобуси. На полигона в "Малашевци" могат да се обучават 29 водачи, като в момента са се записали 13 души. Монов отбеляза, че увеличението на заплатите и..

публикувано на 16.07.19 в 18:05

Хипнотерапията - въображение, което лекува

Стрес, напрежение, паник атаки, фобии, зависимости... Това е част от съвременното ежедневие, с което всички се борим от момента, в който звънне алармата ни сутрин.  Не винаги, обаче, можем сами да се справим с подобен тип предизвикателства, които, натрупвайки се, могат да влошат качеството ни на живот.  Понякога е нужен специалист, който да ни..

публикувано на 16.07.19 в 17:38
Кметът на Самоков Владимир Георгиев

Жилищният проблем е тема и от дневния ред на Самоков

Самоков е по-малък град, но също има проблеми по отношение на жилищната политика. Знаете, че имаме ромски квартали, така че въпросът е на дневен ред – отбеляза в ефира на Радио София кметът на града Владимир Георгиев. – Опитваме се да поддържаме общински фонд, но ведомствените жилища от него са недостатъчни,   спрямо нуждите и желанията на..

публикувано на 16.07.19 в 15:55

Иво Иванов провокира бъдещи писатели с цитати

По повод пет години от издаването на книгата "Кривата на щастието", на пазара излезе бележник с 52 избрани цитата от Иво Иванов. В него са публикувани избрани текстове от книгите "Кривата на щастието“ и „Отвъд играта“. Освен неподправените текстове, посветени на действителни личности и събития, в бележника всеки може да записва своите лични истории,..

публикувано на 16.07.19 в 15:28

Тестов електробус до метрото тръгва в "Люлин" и "Овча купел"

Тестов електробус ще се движи за една седмица в столичните квартали "Овча купел" и "Люлин". Целта е в бъдеще 30 подобни електробуса да бъдат довеждащ транспорт до метростанциите в кварталите. Машината е шестметрова, с 22 места и е подходяща за малките вътрешноквартални улици. На последното си заседание Столичният общински съвет одобри..

публикувано на 16.07.19 в 14:51

Качеството на атмосферния въздух влияе върху здравния статус на населението

Въпреки че сме в разгара на лятото и дори трафикът в столицата е понамалял, въпросът за чистотата на въздуха отново е актуален. Преди дни по съдебно дело, заведено срещу Столичната община от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, бяха отправени неотложни препоръки улиците в София да се мият по-често, наред с..

публикувано на 16.07.19 в 14:08

Две заглавия от книжарницата - за родителство и за млади читатели

Днес отново надникваме във витрината на книжарницата, на път за морето или в друга посока, но изцяло подвластни на лятото. И днес на помощ в морето от литература идва Темз Арабаджиева с избор и мнение. Първото заглавие, на което се спираме, е „К нижарничката на брега “ . Става дума за необикновена книжарница, която не само е..

публикувано на 16.07.19 в 12:12