Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Безвредни ли са препаратите, с които обработват зелените площи срещу комари

Снимка: Уикипедия
В предаването "Вашият глас" с нас се свърза Ваня Пръвова, която разказа че всяка нощ около 01:00 часа на площад "Руски паметник" спира камион, който по думите ѝ пръска срещу комари. Жената живее в кооперация наблизо и твърди, че се усеща миризма и да се спи е невъзможно. Ваня Пръвова има притеснения относно препаратите и доколко са безвредни, тъй като тя твърди, че при нея предизвикват кашлица.

Потърсихме СРЗИ, за да разберем дали наистина площите се третират срещу комари и дали препаратите, от които се усеща миризма, са безвредни. Разговаряхме с Цезарина Илиева - началник отдел "Паразитология" в Столичната РЗИ.

Тя обясни, че обработката срещу комари в междублоковите пространства в София все още не е започнала. Това ще се случи до няколко дни, след като районните администрации изготвят графици. Цезарина Илиева допълни, че засега са обработени големите паркови пространства  - в Южен парк - трета част и в Борисовата градина.

Илиева ни увери, че препаратът е безвреден за хората и няма никакъв проблем след като площите са третирани срещу комари вечерта, на другия ден децата отново да играят на обработените места. Препаратите са разрешени за използване от Министерството на здравеопазването и са тествани от фирмите-производители, посочи тя и допълни, че нямат остатъчно действие. Използват се вечер, в часовете, когато няма хора, а комарите са активни. 

Според Цезарина Илиева препаратите не би трябвало да причинят алергична реакция, но хората трябва да се съобразяват и да не присъстват по време на обработките в третирания район. Все пак, обясни тя, няма данни за алергични реакции и други токсикологични реакции в резултат на обработките.

Колкото до камионите, които е чула Ваня Пръвова, Цезарина Илиева обясни, че това най-вероятно са колите, които извозват отпадъци.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ако се колебаете какъв чай да изберете, значи ви се пие кафе...

Чаят от каркаде - враг №1 на зъбния емайл

Най-опасен за зъбите сред често употребяваните във всекидневието напитки се оказва чаят от каркаде, предупреждават швейцарски специалисти, цитирани от сайта Лайф . Екипът от университета в Берн използвал 300 млечни и 1020 обикновени зъби, извадени в зъболекарските кабинети. Те били потапяни в продължение на 2 минути в различни течности, а след това била..

публикувано на 18.07.19 в 09:57

Може да наемате електрически велосипед за 15-20 лв. за 3 часа при разходка на Витоша

На обяд (12 ч.) днес ще бъде даден старт на втория сезон на услугата за наемане на електрически велосипеди от паркинга пред „Национален исторически музей” (НИМ) до местностите Тихия кът и Златните мостове в природен парк „Витоша", съобщиха от Столичната община.  През този ден всеки ще може безплатно да тества велосипедите на стартовата точка..

публикувано на 18.07.19 в 09:38

Безплатни тестове за Хепатит С в болница „Св. Иван Рилски“ до края на август

Университетската болница „Св. Иван Рилски“ започва безплатен скрининг за носителство на Хепатит "С". Инициативата под надслов „Да намерим липсващите 69 000“ е насочена към хората между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от инфектиране с вируса. По повод Световния ден на хепатите - 28 юли, представители НЗОК,..

публикувано на 17.07.19 в 17:26

Рекордно участие очакват на "Витоша летен фест"

Рекорден брой участници очакват организаторите на петото издание на "Витоша летен фест". Отново ще има 3 дисциплини, в които могат да се включат малки и големи - това са планинско бягане, колоездене и туристически поход. Участието в състезанията е безплатно, а най-добрите ще получат предметни награди. Следващата събота, на 27 юли, х. “Момина..

публикувано на 17.07.19 в 16:57

По-лесно подаване на сигнали към Столичната община от граждани през grajdanite.bg

Получаване на известия за предстоящи и текущи ремонти е новата функция на приложението Гражданите . В него жителите на София могат безплатно да подават и сигнали за нередности към Столичната община. През 2015 година приложението стартира с информация за излезли от употреба автомобили, като за 2 години сигналите през него са 4334 и са насочени..

публикувано на 17.07.19 в 15:59

Асфалтират бул. "България" между бул. "Черни връх" и "Акад. Иван Гешов“

Започна полагането на последния слой асфалт на бул. "България" между бул. "Черни връх" и бул. "Акад. Иван Гешов“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова . След завършване на преасфалтирането на южното платно, движението ще бъде обърнато и ще започне ремонт на северното.  При ремонта се полага метална мрежа за заздравяване на настилката – общо 38 хил...

публикувано на 17.07.19 в 15:23

"Крушево рок фест" - много послания в задушевна атмосфера

Шотландецът Джонатан Тейлър Бритункули живее в България от 2011 година насам. След кратко посещение, той се влюбва в красотата на страната ни и не след дълго изгражда свой дом в севлиевското село Крушево, където в момента преподава английски език на деца и свири в музикална рок банда. От няколко години вече Джонатан и неговите британски..

публикувано на 17.07.19 в 10:05