Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какво трябва да знаем за адаптацията в детската градина

Снимка: Десислава Андреева

За много родители тръгването на детска градина изисква само предварителен разговор с детето за това, че ще то се срещне с други деца и ще има нови приятелчета, как трябва да свикне и какво трябва да прави, но адаптацията се оказва един доста по-сложен процес.

На помощ на родителите идва една "Малка книжка за голямата стъпка", в която детският психолог Цветелина Зидарова разказва за трудностите, пред които се изправят децата, когато дойде моментът за детска градина.

Адаптацията, казва Зидарова, означава приспособяване, промяна, напасване, което е сериозна промяна. Означава влизане в една нова среда, където детето тества своите вярвания, умения и често се налага да бъдат променени, ако не са сходни с изискванията в новата среда, което е трудно особено за малките деца.

Децата усещат промяната интуитивно, не се чувстват спокойни на новото място, ако е твърде различно новото място се усеща от децата и като враждебно. Децата имат нужда да получат умението (като преживяване) за справяне с новата среда. 


Реакцията на новата и неразбрана среда е плачът, нормално е детето да се опитва да търси повече вниманието на майка си, да е неспокойно, когато спи или да се отказва да се храни в градината. Това са симптоми, че детето има трудност с адаптацията, но може да я преодолее.

По-сериозните поведенчески прояви са специфични - детето може да се изолира и да се затвори, може да се появят повторяеми действия - облича се и се съблича без видима причина, чопли си ръцете или си къса коса. Това са симптоми, на които трябва да се обърне внимание. В такъв момент е хубаво вече да се обърнат към специалист.
Чуйте целия разговор на Александра Илиева в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Демонстрация, посветена на Деня на белия бастун

Дори и днес предизвикателствата пред незрящите са немалко

Намирането на работа и достъпната среда в София са сред основните проблемите на незрящите хора в столицата. Това съобщиха предствители на различни организации за слепи по повод Международния ден на белия бастун. Много от новоремонтираните обекти в града не са достъпни за хора със зрителни проблеми, което създава трудности в придвижването им...

публикувано на 15.10.19 в 14:57

„Френско кино“ по Георги Господинов на „CineLibri“

Филмът на Галина Георгиева “Френско кино” ще закрие конкурсната късометражната програма на кино-литературния фестивал „CineLibri“ на 20 октомври от 19.00 ч. в кино “Люмиер”. Селекцията включва 11 творби, свързани със спецификата на кино-форума. Филмът “Френско кино” е своеобразен поклон към киното като изкуство. Историята - в малък провинциален град, в..

публикувано на 15.10.19 в 13:33

Есента може и да изморява

След края на приятните летни почивки и при смяната на сезоните, някои хора забелязват, че се изморяват по-бързо, а други дори се депресират. Есенната умора се развива най-често заради намаляването на ярките слънчеви лъчи. През летния период те провокират значително производство на серотонин, който ободрява тялото. Усилената физическа и умствена..

публикувано на 15.10.19 в 11:07
Картина от изложбата

Накъде в София

ИЗЛОЖБА В галерия "Икар" ще бъде открита изложбата "Алхимия на щастието" с творби на художника Евгени Петров. Експозицията е част от три изложби под мотото: "20 години галерия "Икар" - мисия изкуство. В Централен дом на архитекта, от 18.00 ч. ще бъде открита ретроспективната изложба "Построено/Непостроено" на арх. Станчо Веков, която отразява..

публикувано на 15.10.19 в 08:34

Книгата „Ярост“ - шеметно приключение, завихрено в буря от амбиции и скрити тайни

Отново е време за книги. Есента винаги е подходящ сезон за вълнуваща книга. А романът „Ярост“ е един изключителен трилър и шеметно приключение, завихрено в буря от амбиции и скрити тайни. Книгата е смятана за една от най-добрите и амбициозни творби на Сандра Браун. Това потвърждава и редакторът й Деметра Димитрова , която припомня, че Сандра Браун е..

публикувано на 14.10.19 в 19:13

Преди мача с Англия - какви са настроенията

България приема Англия на Националния стадион „Васил Левски“. Мачът за Евроквалификацията можете да гледате тази вечер от 21.45 часа. Отборът на Гарет Саутгейт е водач в класирането с 12 точки, а националите ни са последни с 3 точки. Около 4000 привърженици на Англия ще дойдат в столицата ни, за да гледат двубоя. Някои от тях вече са пристигнали...

публикувано на 14.10.19 в 18:13

Започна образователното турне „Знам.бе“

Официално започна образователното турне „Знам.бе“, което ще измине 5000 километра с кемпер, за да посети над 30 училища в 30 български града. Целта на обиколката е чрез специална анкета, да покаже потенциалния път на развитие на всяко дете и да го насочи към 18-те отрасли в индустрията, които са заложени на глобално ниво от обединените нации (ООН). Това..

публикувано на 14.10.19 в 17:24