Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Кирилов: Да усетиш промяната в едно дете е мотивът, който ме вдъхновява

Всяка година повече от 1000 деца биват изоставени от родителите си, повечето от които още в родилното отделение. Тяхното детство започва в социален дом или разделени от родителите си, обгрижвани от чужди хора. За да бъде променена тази действителност, усилия полагат десетки социални работници, психолози и специалисти. Освен каузата, ги обединява и фондация „За нашите деца“, където те откриват подкрепа. От 2011 година живота си на децата посвещава и Кирил Кирилов. Той е от онези, които намират решение на всеки проблем.

През 1992 г. в България току що са започнали крехки демократичните промени. Българчетата, лишени от родителски грижи, растат в социални домове, а обществените нагласи към самотните родители продължават да са силно критични. В България властва разбирането, че държавата може да бъде добър родител. И че оставянето на деца в домове за сираци е за доброто на децата. В същото време на Острова, британската организация “Християнски детски фонд на Великобритания” е силно загрижена за смазващата бедност, в която живеят милиони българи. Хиляди българчета растат в глад и нищета в социалните домове. "Християнският детски фонд на Великобритания" започва хуманитарна програма в България, като подпомага бедни семейства и социални домове с основни хранителни продукти и с дарения. Така започва историята на британската подкрепа  в грижата за децата у нас. Така започва дейността на фондация „За нашите деца“ у нас. Днес дейността им е поддържана от хора като Кирил, който с отдаденост посреща и решава тежки житейски ситуации.

От 2003 до 2008 година повече от 380 деца не попадат в дом, а близо 400 деца и техните родители получават емоционална подкрепа и помощ в справянето с трудностите на ежедневието, благодарение на програма за семейна подкрепа на “ВсякоДете”, реализирана в София, Пловдив, Русе и Монтана.

Кирил КириловЗа да бъде едно семейство цяло и щастливо са необходими стабилна ценностна система и много компромиси. За жалост, обаче, в страната ни има не малко разпадащи се семейства или такива с проблеми. В тези ситуации най-потърпевши са децата. Травмите, които те получават, намират отражение в живота им занапред. В такъв момент като спасителен пояс за тях в живота им се появяват Кирил Кирилов и неговите колеги от фондация „За нашите деца“, които преобръщат ежедневието на страдащите и го-правят по-поносимо, та дори и щастливо.

Социалните работници са като художници, оцветяващи с фин размах сивите детски души. Заселват в тях вяра и надежда, че един ден спокойствието ще възтържествува. А в замяна получават най-ценното - признателност и благодарност за подадената ръка.

Емоцията е голяма, когато правиш нещо от сърце. Кирил Кирилов е помогнал на десетки деца да повярват в себе си. Най-хубавото е, че го прави с пламък, който заразява всички покрай него:

Работата дава много динамика, много добра емоция. И когато видиш благодарността в очите на едно дете, да усетиш промяната, която е има в едно дете и неговото семейство, е мотивът, който ме кара всеки ден да влизам с усмивка в Центъра, да посрещам ежедневните предизвикателства, да се срещам с хората. Емпатията, която струи към тях, доброто отношение. В крайна сметка социалната работа е призвание.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06