Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Наталия Стоянова: Търсят се подходящи терени за паркинги в "Слатина"

Жителите на ул. "593-та" със "система за сигнализиране" срещу репатраци на ЦГМ

Снимка: БГНЕС
Днес в предаването "Вашият глас" говорихме за липсата на места за паркиране в столичния район "Слатина". Проблемът засяга не само тази част на София, но жителите на "Слатина" ни потърсиха, с молба да им помогнем с алтернатива за паркиране. 

Потърсиха ни нашата слушателка Весела Илиева от ул. "593-та", която живее в блок ново строителство. Със закупуването на апартаментите си, част новодомците са закупили и гаражи, но не всички са успели. С построяването на още няколко нови блока, положението с паркирането става проблемно. Така след 18:00 часа, когато всички се прибират от работа, ситуацията става крайно сложна, защото няма нито едно свободно място.

Тези, които не са се добрали до паркомясто или в семейството имат повече от един автомобил, паркират в близката уличка или на тротоара. 

Тротоарът се води зелена площ, а в последните седмици в квартала обикаля "паяк", който вдига паркиралите по него автомобили. Живеещите по ул. "593-та", които ни сигнализираха за проблема, са наясно, че са в нарушение, но обясняват, че нямат алтернатива. За да опазят автомобилите от "паяка" пък, хората са измислили система за сигнализиране чрез социалните мрежи.

Свързахме се с кмета на район "Слатина" Наталия Стоянова. Тя обясни, че се търсят терени, на които могат да бъдат обособени паркинги. За етажни паркинги в района няма подходящ терен, но се търсят по-малки такива. За всеки терен се прави проучване относно отреждането на имота, близостта до сградите и влиянието върху околната среда, за да се установи дали е подходящ за тази цел. 

В близост до ул. "593-та" няма подходящо място за строителство на паркинг. Стоянова обясни, че когато метрото бъде пуснато до квартала, е вероятно да бъдат обособени буферни паркинги, които могат да се използват срещу заплащане.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.

Ако и вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39