Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарите "Иван Вазов", "Красно село" и "Борово" - социални мрежи за бит и градска култура

Снимка: Facebook
В „Радиоприемница“ продължаваме да представяме пазарите на София като търговски дружества, места, които вървят към осъвременяване и в същото време се стремят да запазят своята самобитност. Днес наш гост беше Николай Попов, изпълнителен директор на Общинско дружество „Пазари Юг“, което управлява и стопанисва пазарите "Борово", "Красно Село" и "Иван Вазов". 
Николай Попов посочи, че в пазарите се оказват едно изключително интересно място за пазаруване. 

В последните години се наблюдава промяна, свързана с организирането на фермерски пазари, които се радват на огромен интерес.

Ние сме първите, които организират пазари извън своите пазарни площадки. След решение на СОС всеки месец има национален фермерски пазар на ул. „Оборище“. Всяка последна неделя от месеца улицата се затваря и присъстват над 120 фермери и около 10-30 000 посетители

Самите потребители се убедиха, че ниската цена на големите търговски вериги не е гаранция на качество. На пазарите намирате далеч по-истинска и качествена храна.

Пазарите са и социално средище и това е тенденция от хилядолетия. На пазара се контактува лично с човека, който е произвел това, което купувате.

Модерната вълна пък е свързана с фестивалния елемент. По време на фестивал има хубава музика, качествена храна, българска бира с чудесен вкус, обясни Николай Попов, а посетителите се доближават до различна култура – смесица от българска кухня и това, което виждаме в Европа – пазари във всеки голям град.

Николай Попов разказа още, че политиката на "Пазари Юг" е обвързана с един много интересен механизъм на самоконтрол. Ние работим с неправителствени фермерски организации и кооперативи. На фермерския пазар идват хора, които останалите фермери са проверили, че действително произвеждат това, което предлагат.

При кандидатстването на наематели за пазарна площадка, има преференции за фермери и производители, а при подаването на документи се изискват регистрационни карти за земеделски производител и така се ограничава достъпът до т. нар. „фалшиви производители“, които пазаруват от борсата.

За да бъде по-лесно за потребителите, сергиите на пазарите скоро ще бъдат маркирани със специален знак за производител.

Икономически пък дружеството се намира в отлично състояние, а печалбата за миналата година е близо 400 000 лв. Отбелязва се лек спад заради затварянето за ремонт на главния вход на пазар "Красно село", което се е наложило заради строежа на метростанция „Красно село“, но пазарът работи и разполага с паркинг, който обслужва пазаруващите.

Атрактивността на пазарите води до повишено търсене на обекти там, а един от най-атрактивните пазари е „Иван Вазов“, който често виждаме в различни телевизионни формати.

Това, освен допълнителни дивиденти, означава, че пазарът е чист, подреден и достатъчно удобен, че да бъде показан по телевизията, а там също предстоят промени, каза Николай Попов.

Външните събития и фестивалните дни пък носят голяма реклама за търговското дружеството и спомагат за добрия имидж, но и за пораждането на различни социални феномени.

Когато започнахме фермерския пазар, имахме страхотно недоволство от страна на наемателите, които виждаха конкуренция във фермерите и смятаха, че ще ги застрашат, но се оказа, че това е чудесна симбиоза. Когато всяка сряда има фермерски пазар, наблюдаваме увеличение на човекопотока на самия пазар. Както добре се развива фермерският пазар, така се развива и конвенционалният пазар.

Според данните, след започване на организацията на фермерския пазар, има увеличение с 10% на приходите на дружеството за пазарната площадка. Когато за ремонтни дейности е затворен фермерският  пазар, на конвенционалния също се е наблюдава спад.

Когато пък някой от наемателите участва на фермерски пазар, доволните клиенти после го търсят и на конвенционалния.

От какво имат нужда пазарите, за да се развият още повече и какви промени предстоят, за да бъде по-удобно за наемателите и потребителите, но и същевременно да се запази пазарният дух – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Излезе втората част на книгата "Османските потайности: Еничарите"

Излезе втората част на книгата „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар. В нея читателите ще се запознаят с историческо изследване за еничарството - за създаването, разцвета и ликвидацията на най-ухажваната политическа и военна сила в Османската империя. Както и първата част на книгата "Османските потайности: Харемът", Ибрахим..

публикувано на 16.04.24 в 13:00