Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пазарите "Иван Вазов", "Красно село" и "Борово" - социални мрежи за бит и градска култура

Снимка: Facebook
В „Радиоприемница“ продължаваме да представяме пазарите на София като търговски дружества, места, които вървят към осъвременяване и в същото време се стремят да запазят своята самобитност. Днес наш гост беше Николай Попов, изпълнителен директор на Общинско дружество „Пазари Юг“, което управлява и стопанисва пазарите "Борово", "Красно Село" и "Иван Вазов". 
Николай Попов посочи, че в пазарите се оказват едно изключително интересно място за пазаруване. 

В последните години се наблюдава промяна, свързана с организирането на фермерски пазари, които се радват на огромен интерес.

Ние сме първите, които организират пазари извън своите пазарни площадки. След решение на СОС всеки месец има национален фермерски пазар на ул. „Оборище“. Всяка последна неделя от месеца улицата се затваря и присъстват над 120 фермери и около 10-30 000 посетители

Самите потребители се убедиха, че ниската цена на големите търговски вериги не е гаранция на качество. На пазарите намирате далеч по-истинска и качествена храна.

Пазарите са и социално средище и това е тенденция от хилядолетия. На пазара се контактува лично с човека, който е произвел това, което купувате.

Модерната вълна пък е свързана с фестивалния елемент. По време на фестивал има хубава музика, качествена храна, българска бира с чудесен вкус, обясни Николай Попов, а посетителите се доближават до различна култура – смесица от българска кухня и това, което виждаме в Европа – пазари във всеки голям град.

Николай Попов разказа още, че политиката на "Пазари Юг" е обвързана с един много интересен механизъм на самоконтрол. Ние работим с неправителствени фермерски организации и кооперативи. На фермерския пазар идват хора, които останалите фермери са проверили, че действително произвеждат това, което предлагат.

При кандидатстването на наематели за пазарна площадка, има преференции за фермери и производители, а при подаването на документи се изискват регистрационни карти за земеделски производител и така се ограничава достъпът до т. нар. „фалшиви производители“, които пазаруват от борсата.

За да бъде по-лесно за потребителите, сергиите на пазарите скоро ще бъдат маркирани със специален знак за производител.

Икономически пък дружеството се намира в отлично състояние, а печалбата за миналата година е близо 400 000 лв. Отбелязва се лек спад заради затварянето за ремонт на главния вход на пазар "Красно село", което се е наложило заради строежа на метростанция „Красно село“, но пазарът работи и разполага с паркинг, който обслужва пазаруващите.

Атрактивността на пазарите води до повишено търсене на обекти там, а един от най-атрактивните пазари е „Иван Вазов“, който често виждаме в различни телевизионни формати.

Това, освен допълнителни дивиденти, означава, че пазарът е чист, подреден и достатъчно удобен, че да бъде показан по телевизията, а там също предстоят промени, каза Николай Попов.

Външните събития и фестивалните дни пък носят голяма реклама за търговското дружеството и спомагат за добрия имидж, но и за пораждането на различни социални феномени.

Когато започнахме фермерския пазар, имахме страхотно недоволство от страна на наемателите, които виждаха конкуренция във фермерите и смятаха, че ще ги застрашат, но се оказа, че това е чудесна симбиоза. Когато всяка сряда има фермерски пазар, наблюдаваме увеличение на човекопотока на самия пазар. Както добре се развива фермерският пазар, така се развива и конвенционалният пазар.

Според данните, след започване на организацията на фермерския пазар, има увеличение с 10% на приходите на дружеството за пазарната площадка. Когато за ремонтни дейности е затворен фермерският  пазар, на конвенционалния също се е наблюдава спад.

Когато пък някой от наемателите участва на фермерски пазар, доволните клиенти после го търсят и на конвенционалния.

От какво имат нужда пазарите, за да се развият още повече и какви промени предстоят, за да бъде по-удобно за наемателите и потребителите, но и същевременно да се запази пазарният дух – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: История за една прасе-касичка

След като цяла седмица в Радиоприемницата говорихме за зависимостите и се убедихме всички дружно колко сме зависими от всичко, реших днес да ви споделя, драги мои, една история за касичка прасе. Понеже ще трябва по трудния начин да се научим как да губим неща. Та, започвам. Касичката прасе се казваше Спестомира и била най-спестовна и..

публикувано на 18.10.19 в 19:17

Вижте Витошки забележителности като водач на електрически велосипед

И през този уикенд ни очаква топло и слънчево време. Затова да прекарате уикенда на открито е не само препоръчително, а дори задължително. А сигурно вече знаете, че до най-близката възможност да се потопите сред природата - планината Витоша, може да направите и с електрически велосипед. От средата на юли е достъпна услугата за наем на такова..

публикувано на 18.10.19 в 18:46

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова , клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския..

публикувано на 18.10.19 в 15:31
Физическата активност, както и добрата почивка, са много важни фактори за добър имунитет

Д-р Снежина Михайлова: Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет...

публикувано на 18.10.19 в 14:12

Никола Симеонов: Добрата храна е добре приготвената храна

Добрата храна е добре приготвената храна. Напоследък в България е популярно да се приготвят неща, които да звучат и да изглеждат интересно, но вкусът им не е нищо особено. За мен е важно продуктите да бъдат подбрани добре и да бъдат сготвени както трябва, казва Никола Симеонов - майстор - готвач, работил в ресторанта на известния шеф - готвач Гордън..

публикувано на 18.10.19 в 13:53
Мария Стефанова и Стефан Спасов

Мария Стефанова репетира „Облог“ в Народния театър „Иван Вазов“

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на „Облог“  - най-новата пиесата на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Премиерата е насрочена за 9 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля в „Три високи жени“), другата главна женска роля в спектакъла е..

публикувано на 18.10.19 в 11:59

800 фиданки очакват доброволци за залесяване на Витоша

Тази година беше маркирана от някои от най-жестоките и мащабни горски пожари през последните десетилетия. Щетите в Сибир и Амазония бяха определени като световна еко катастрофа, чиито последствия тепърва ще се усещат. Човешката дейност и обезлесяването за земеделски цели обаче са най-пагубният удар за "белите дробове" на планетата. Наскоро учени от..

публикувано на 18.10.19 в 11:51