Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарите "Иван Вазов", "Красно село" и "Борово" - социални мрежи за бит и градска култура

Снимка: Facebook
В „Радиоприемница“ продължаваме да представяме пазарите на София като търговски дружества, места, които вървят към осъвременяване и в същото време се стремят да запазят своята самобитност. Днес наш гост беше Николай Попов, изпълнителен директор на Общинско дружество „Пазари Юг“, което управлява и стопанисва пазарите "Борово", "Красно Село" и "Иван Вазов". 
Николай Попов посочи, че в пазарите се оказват едно изключително интересно място за пазаруване. 

В последните години се наблюдава промяна, свързана с организирането на фермерски пазари, които се радват на огромен интерес.

Ние сме първите, които организират пазари извън своите пазарни площадки. След решение на СОС всеки месец има национален фермерски пазар на ул. „Оборище“. Всяка последна неделя от месеца улицата се затваря и присъстват над 120 фермери и около 10-30 000 посетители

Самите потребители се убедиха, че ниската цена на големите търговски вериги не е гаранция на качество. На пазарите намирате далеч по-истинска и качествена храна.

Пазарите са и социално средище и това е тенденция от хилядолетия. На пазара се контактува лично с човека, който е произвел това, което купувате.

Модерната вълна пък е свързана с фестивалния елемент. По време на фестивал има хубава музика, качествена храна, българска бира с чудесен вкус, обясни Николай Попов, а посетителите се доближават до различна култура – смесица от българска кухня и това, което виждаме в Европа – пазари във всеки голям град.

Николай Попов разказа още, че политиката на "Пазари Юг" е обвързана с един много интересен механизъм на самоконтрол. Ние работим с неправителствени фермерски организации и кооперативи. На фермерския пазар идват хора, които останалите фермери са проверили, че действително произвеждат това, което предлагат.

При кандидатстването на наематели за пазарна площадка, има преференции за фермери и производители, а при подаването на документи се изискват регистрационни карти за земеделски производител и така се ограничава достъпът до т. нар. „фалшиви производители“, които пазаруват от борсата.

За да бъде по-лесно за потребителите, сергиите на пазарите скоро ще бъдат маркирани със специален знак за производител.

Икономически пък дружеството се намира в отлично състояние, а печалбата за миналата година е близо 400 000 лв. Отбелязва се лек спад заради затварянето за ремонт на главния вход на пазар "Красно село", което се е наложило заради строежа на метростанция „Красно село“, но пазарът работи и разполага с паркинг, който обслужва пазаруващите.

Атрактивността на пазарите води до повишено търсене на обекти там, а един от най-атрактивните пазари е „Иван Вазов“, който често виждаме в различни телевизионни формати.

Това, освен допълнителни дивиденти, означава, че пазарът е чист, подреден и достатъчно удобен, че да бъде показан по телевизията, а там също предстоят промени, каза Николай Попов.

Външните събития и фестивалните дни пък носят голяма реклама за търговското дружеството и спомагат за добрия имидж, но и за пораждането на различни социални феномени.

Когато започнахме фермерския пазар, имахме страхотно недоволство от страна на наемателите, които виждаха конкуренция във фермерите и смятаха, че ще ги застрашат, но се оказа, че това е чудесна симбиоза. Когато всяка сряда има фермерски пазар, наблюдаваме увеличение на човекопотока на самия пазар. Както добре се развива фермерският пазар, така се развива и конвенционалният пазар.

Според данните, след започване на организацията на фермерския пазар, има увеличение с 10% на приходите на дружеството за пазарната площадка. Когато за ремонтни дейности е затворен фермерският  пазар, на конвенционалния също се е наблюдава спад.

Когато пък някой от наемателите участва на фермерски пазар, доволните клиенти после го търсят и на конвенционалния.

От какво имат нужда пазарите, за да се развият още повече и какви промени предстоят, за да бъде по-удобно за наемателите и потребителите, но и същевременно да се запази пазарният дух – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06