Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Преживяванията на студентките в Софийския университет

Снимка: uni-sofia.bg

Студентското общество за равенство създаде доклад на тема “Нали знаеш как е ...“, представящ преживяванията на студентки от различни социални групи. Целта на този доклад е да се покаже какво се случва задкулисно със студентките в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Участничките в доклада са 13 на брой от различни социални групи.

Докладът е разделен на няколко секции, представящи пътя на студентките към специалността, която следват, ролята на семейството, академичната среда, взаимодействията с колеги и преподаватели, инфраструктурата, някои икономически и политически въпроси. Докладът разглежда предизвикателствата, предразсъдъците, позитивните и негативните аспекти на опитността им в университета.

Сред основните заключения на доклада са слабата политизация на въпроса за половата равнопоставеност и цялостната привързаност на студентките към СУ. Разказаните във всяко едно интервю истории и страхове показват, че университетът продължава да не осигурява напълно безопасна и включваща среда за своите студентки.

Докладът се основава на принципа на пресечност и демонстрира специфичните преживявания на студентките, при които полът се пресича с други идентичностни маркери.
Повече за доклада може да чуете от Доротея Стефанова и Стойо Тетевенски част от Студентско общество за равенство в звуковия файл.Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Демонстрация, посветена на Деня на белия бастун

Дори и днес предизвикателствата пред незрящите са немалко

Намирането на работа и достъпната среда в София са сред основните проблемите на незрящите хора в столицата. Това съобщиха предствители на различни организации за слепи по повод Международния ден на белия бастун. Много от новоремонтираните обекти в града не са достъпни за хора със зрителни проблеми, което създава трудности в придвижването им...

публикувано на 15.10.19 в 14:57

„Френско кино“ по Георги Господинов на „CineLibri“

Филмът на Галина Георгиева “Френско кино” ще закрие конкурсната късометражната програма на кино-литературния фестивал „CineLibri“ на 20 октомври от 19.00 ч. в кино “Люмиер”. Селекцията включва 11 творби, свързани със спецификата на кино-форума. Филмът “Френско кино” е своеобразен поклон към киното като изкуство. Историята - в малък провинциален град, в..

публикувано на 15.10.19 в 13:33

Есента може и да изморява

След края на приятните летни почивки и при смяната на сезоните, някои хора забелязват, че се изморяват по-бързо, а други дори се депресират. Есенната умора се развива най-често заради намаляването на ярките слънчеви лъчи. През летния период те провокират значително производство на серотонин, който ободрява тялото. Усилената физическа и умствена..

публикувано на 15.10.19 в 11:07
Картина от изложбата

Накъде в София

ИЗЛОЖБА В галерия "Икар" ще бъде открита изложбата "Алхимия на щастието" с творби на художника Евгени Петров. Експозицията е част от три изложби под мотото: "20 години галерия "Икар" - мисия изкуство. В Централен дом на архитекта, от 18.00 ч. ще бъде открита ретроспективната изложба "Построено/Непостроено" на арх. Станчо Веков, която отразява..

публикувано на 15.10.19 в 08:34

Книгата „Ярост“ - шеметно приключение, завихрено в буря от амбиции и скрити тайни

Отново е време за книги. Есента винаги е подходящ сезон за вълнуваща книга. А романът „Ярост“ е един изключителен трилър и шеметно приключение, завихрено в буря от амбиции и скрити тайни. Книгата е смятана за една от най-добрите и амбициозни творби на Сандра Браун. Това потвърждава и редакторът й Деметра Димитрова , която припомня, че Сандра Браун е..

публикувано на 14.10.19 в 19:13

Преди мача с Англия - какви са настроенията

България приема Англия на Националния стадион „Васил Левски“. Мачът за Евроквалификацията можете да гледате тази вечер от 21.45 часа. Отборът на Гарет Саутгейт е водач в класирането с 12 точки, а националите ни са последни с 3 точки. Около 4000 привърженици на Англия ще дойдат в столицата ни, за да гледат двубоя. Някои от тях вече са пристигнали...

публикувано на 14.10.19 в 18:13

Започна образователното турне „Знам.бе“

Официално започна образователното турне „Знам.бе“, което ще измине 5000 километра с кемпер, за да посети над 30 училища в 30 български града. Целта на обиколката е чрез специална анкета, да покаже потенциалния път на развитие на всяко дете и да го насочи към 18-те отрасли в индустрията, които са заложени на глобално ниво от обединените нации (ООН). Това..

публикувано на 14.10.19 в 17:24