Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Резиденция Баба" - когато младите даряват крилете си на по-възрастните

В "Моята история за доброто" тази седмица ви разказахме за една дълго бленувана и вече сбъдната мечта. Свързвана е с потенциала на младежи от града и със знанието на възрастни хора в обезлюдяващи се села. 

Всичко започва през 2015 година, когато група младежи решават да вдъхнат живот на обезлюдяващи села в Община Лъки - Югово, Дряново, Джурково и Манастир. Година по-късно към каузата се присъединява Милица Джанджова и до ден днешен ври и кипи в идеята на „Резиденция Баба“.

Попадайки в далечен за нея край, Милица открива ново семейство. Сърцето ѝ се отваря за приемните баба и дядо и те завинаги остават със запазено място в него.

Идеята за прекараното време на село е ново качество на човешките взаимоотношения - между поколенията, между градските и селските общности. Млади и стари заедно творят, учат се на традиции и нови технологии, спомнят си за миналото и мечтаят за бъдещето.

“Резиденция Баба” се появява като отговор на съвсем конкретната нужда да запазим и предадем нататък изчезващите традиционни практики и знание, както и да започнем процес за връщане на някакъв вид ресурс в селските райони.

Младите хора у нас имат нужда от спокойствие. Не мрънкат, а работят активно за промяната. Дават смисъл на замиращия селски живот. Връщат надеждата в самотните пенсионери, живеещи в най-бедните и изоставени български региони. Младежите отиват там необременени, потапят се в средата и заедно търсят решение. Искат с помощта на местните да върнат чара на селския живот. 

България е сред страните с най-висока степен на обезлюдяване на селските райони в Европа. В българските села живее към 26.5 % от населението на страната ни (по данни на НСИ от 2017 г.). Създаването на „мостове“ на автентично свързване и солидарност между поколенията, между градска и селска култура по иновативен начин, е от основните фокуси на „Фабрика за идеи“ в повечето ѝ инициативи.

Организираната от тях „Резиденция Баба“ е откровена среща, която търси полезните допирни точки с възрастните хора, живеещи в обезлюдяващите села и младежи, които искат да се докоснат до местните бит и култура. Милица Джанджова е изпитала този опит на гърба си. Живяла е на село при приемни баба и дядо.

Докоснали се до корените си, младежите се връщат смирени. Възрастните хора пък се чувстват окрилени. Във времена, в които живеем като егоисти, всяка капка внимание е лъч живот в самотния делник на изоставените български пенсионери. 

Качественият живот е този в малките населени места. Онези, които последните години остават пренебрегнати. Там работа няма, но не защото младите не искат да се трудят, а защото никой не им предлага условия. Затова бягат насила. 

Малките градове и селата обезлюдяват, а малцината останали там, живеят в самота. Щастливи са 3 седмици през лятото, когато къщите им са пълни с деца. Непознати, но припознати като свои. Като втора внучка на баба и дядо се чувства и Милица, а цялата история за доброто - чуйте от самата нея.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Агенция излезе с конкретни мерки за пътна безопасност

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" разпрати на всички министерства, агенции и общини препоръка за внедряване на системи за управление на безопасността при движение по пътищата, с конкретни елементи, които да залегнат в тях. Постоянен мониторинг на нарушенията на шофьорите, управляващи служебни автомобили, и повишаване на..

публикувано на 19.07.19 в 11:07

Планинските спортове продължават и през лятото - доказва го Adventure Fest Borovets

Планинските спортове продължават и през лятото. Това ще се опитат да докажат организаторите на Adventure Fest Borovets този уикенд - 20 и 21 юли. Подготовката на феста върви много усилено. Очаква ни един много вълнуващ уикенд и също така времето се очертава да бъде хубаво, така че ни предстоят два чудесни дни в планината, обяснява мениджърът на..

публикувано на 19.07.19 в 10:43

Източниците на енергия в „Изотопия“

Радиоизотопите, казват умните хора, са елементи с извънредно много енергия в ядрата си. Затова и спонтанно се разпадат. Обратно на научните закони, радиоизотопите на „Изотопия“ спонтанно се събраха, за да ви облъчат с енергия. Да ви отведат на места, които ще ви изумят. Да очертаят територия за свободните и най-вече будни особняци, които имат какво..

публикувано на 18.07.19 в 17:47
ulpia_serdika

Научете повече за София с вечерни градски разходки

За почитателите на градските разходки, след края на работния ден, вечерният исторически маршрут продължава и през летните месеци. Всяка седмица на страницата им във Фейсбук авторът на образователните обиколки на София - Здравко Петров , обявява датите, на които може да се включите в групата на любознателните софиянци. Този път ще може да научим..

публикувано на 18.07.19 в 17:37
Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на стартирането на втория сезон на услугата за наемане на електрически велосипеди от паркинга пред „Национален исторически музей” (НИМ) до местностите Тихия кът и Златните мостове в природен парк „Витоша”.

Може да наемате електрически велосипед за 15-20 лв. за 3 часа при разходка на Витоша

И това лято жителите и гостите на столицата ще могат да наемат електрически велосипеди за разходка до местностите Тихия кът и „Златните мостове“ на Витоша. Велосипедите могат да се наемат от паркинга пред Националния исторически музей, а услугата е създадена по програма „Зелена София“ на Столичната община. Тази година ще заработи и..

обновено на 18.07.19 в 17:02

"Календарт" - пътеводител на културните събития в София

Книжно издание (“Календарт”) с културните събития на Столичната община се разпространява на ключови места в града през това лято.  Всички включени мероприятия са със свободен достъп. През тази година събитията са най-многобройни, откакто се организира специална лятна програма. Фестивали, концерти, пиеси и публични четения са само част от включените..

публикувано на 18.07.19 в 16:59

Всеки е призван да засее духа на Левски в българските сърца

България отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово. Там вече бяха посрещнати участниците в похода "По стъпките на Апостола". В Борисовата градина в София, пред бюст-паметника на Васил Левски, тържествени слова произнесоха вицепрезидентът на страната Илияна Йотова,..

публикувано на 18.07.19 в 16:56