Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Резиденция Баба" - когато младите даряват крилете си на по-възрастните

В "Моята история за доброто" тази седмица ви разказахме за една дълго бленувана и вече сбъдната мечта. Свързвана е с потенциала на младежи от града и със знанието на възрастни хора в обезлюдяващи се села. 

Всичко започва през 2015 година, когато група младежи решават да вдъхнат живот на обезлюдяващи села в Община Лъки - Югово, Дряново, Джурково и Манастир. Година по-късно към каузата се присъединява Милица Джанджова и до ден днешен ври и кипи в идеята на „Резиденция Баба“.

Попадайки в далечен за нея край, Милица открива ново семейство. Сърцето ѝ се отваря за приемните баба и дядо и те завинаги остават със запазено място в него.

Идеята за прекараното време на село е ново качество на човешките взаимоотношения - между поколенията, между градските и селските общности. Млади и стари заедно творят, учат се на традиции и нови технологии, спомнят си за миналото и мечтаят за бъдещето.

“Резиденция Баба” се появява като отговор на съвсем конкретната нужда да запазим и предадем нататък изчезващите традиционни практики и знание, както и да започнем процес за връщане на някакъв вид ресурс в селските райони.

Младите хора у нас имат нужда от спокойствие. Не мрънкат, а работят активно за промяната. Дават смисъл на замиращия селски живот. Връщат надеждата в самотните пенсионери, живеещи в най-бедните и изоставени български региони. Младежите отиват там необременени, потапят се в средата и заедно търсят решение. Искат с помощта на местните да върнат чара на селския живот. 

България е сред страните с най-висока степен на обезлюдяване на селските райони в Европа. В българските села живее към 26.5 % от населението на страната ни (по данни на НСИ от 2017 г.). Създаването на „мостове“ на автентично свързване и солидарност между поколенията, между градска и селска култура по иновативен начин, е от основните фокуси на „Фабрика за идеи“ в повечето ѝ инициативи.

Организираната от тях „Резиденция Баба“ е откровена среща, която търси полезните допирни точки с възрастните хора, живеещи в обезлюдяващите села и младежи, които искат да се докоснат до местните бит и култура. Милица Джанджова е изпитала този опит на гърба си. Живяла е на село при приемни баба и дядо.

Докоснали се до корените си, младежите се връщат смирени. Възрастните хора пък се чувстват окрилени. Във времена, в които живеем като егоисти, всяка капка внимание е лъч живот в самотния делник на изоставените български пенсионери. 

Качественият живот е този в малките населени места. Онези, които последните години остават пренебрегнати. Там работа няма, но не защото младите не искат да се трудят, а защото никой не им предлага условия. Затова бягат насила. 

Малките градове и селата обезлюдяват, а малцината останали там, живеят в самота. Щастливи са 3 седмици през лятото, когато къщите им са пълни с деца. Непознати, но припознати като свои. Като втора внучка на баба и дядо се чувства и Милица, а цялата история за доброто - чуйте от самата нея.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна образователното турне „Знам.бе“

Официално започна образователното турне „Знам.бе“, което ще измине 5000 километра с кемпер, за да посети над 30 училища в 30 български града. Целта на обиколката е чрез специална анкета, да покаже потенциалния път на развитие на всяко дете и да го насочи към 18-те отрасли в индустрията, които са заложени на глобално ниво от обединените нации (ООН). Това..

публикувано на 14.10.19 в 17:24

Защо е важно майките да се хранят правилно дори преди бременността

Първите 1000 дни от живота на едно дете - или от зачеването му до тригодишна възраст, са от особено значение. Именно през ембрионалното развитие се формират всички органи и системи, а в първите си години детето расте много бурно. Ето защо е важно не само каква храна приема то, но и какво консумира бъдещата майка. Според статистика на Световната здравна..

публикувано на 14.10.19 в 17:01

"От визия към резултати" - нов подход за ефективно образование

Пилотният проект на Фондация "Заедно в час" - "От визия към резултати" беше осъществен в партньорство със Столичната община и четири общински училища. Целта е му е била да апробира и изследва специфичен подход за подобряване на ефиктивността на учебните заведения. Ангажирани са били над 360 ученици, над 60-тина учители и 150 родители. В интервю на..

публикувано на 14.10.19 в 16:02

Думите, които ще изпее един изпълнител, трябва да му отиват като дреха, ушита специално за него

На 15 октомври, авторът на много от най-големите български хитове - Александър Петров, събира изпълнителите на своите песни на голям концерт в зала 1 на НДК. В  концерта „Рок поезия“ на една сцена ще видим емблематични имена в българската рок музика като групите "Тангра", "Сигнал", "Фактор", "БТР", "D2", Кирил Маричков, Стенли и др. В сет листа са..

публикувано на 14.10.19 в 15:48

Емоциите ни управляват храненето дотолкова, доколкото храненето управлява живота ни

Тази седмица в предаването “Радиоприемница” се фокусираме върху темата за зависимостите в днешно време - от какво и от кого сме зависими, защо имаме нужда от тези заместители. Всеки от нас има сложни взаимоотношения с храната. Кога обаче те се израждат и се превръщат в болестни състояния, обяснява психотерапевката Детелина Стаменова , която е..

публикувано на 14.10.19 в 15:36

Mortal Kombat - битките за защита на Земното царство

Mortal Kombat е поредица видеоигри, чието начало е сложено през 1992 година от Ед Бун и Джон Тобиас.  В превод името означава „Смъртоносна битка“. Играта е симулация на турнир по бойни изкуства. По Mortal Kombat са създадени и няколко игрални филма и сериал. Турнирът "Смъртоносна битка" се провежда през поколение с цел да се защити Земното..

публикувано на 14.10.19 в 15:08

Три имена допълниха дървото на живота във ВМА

За 12-та поредна година във Военно-медицинската академия бе отбелязан Европейският ден на донорството. Тази година „Дървото на живота” в памет на донорите, което се намира в централното фоайе на медицинското заведение, бе допълнено с имената на трима души, дали през 2019 г. шанс за втори живот. В същото време над 1000 души чакат за трансплантация, а..

публикувано на 14.10.19 в 14:41