Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Мария Аноар: Прегледът при гинеколог поне веднъж годишно гарантира навременно лечение при тумори

Д-р Мария Аноар
Онкологичните гинекологични заболявания най-често протичат скрито, без симптоми и могат да бъдат открити късно. Колко често и какви изследвания са необходими, за да бъдем спокойни - отговорите потърсихме от специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Екип на болницата, ръководен от д-р Иван Димитров от сектора по онкопрофилактика, отстрани 12-килограмов яйчников тумор на 41-годишна жена, като медиците успяха да запазят репродуктивните й способности. За интервенцията и за ролята на профилактиката разговаряхме с д-р Мария Аноар от екипа на д-р Димитров, извършил операцията:

Д-р Иван Димитров, д-р Мария Аноар и д-р Едвард Михайлович, извършили операцията"Касае се за 41-годишна пациентка, която не е имала раждания и бременности, като операцията мина изключително добре. Искам да подчертая, че не се касае за сложна операция, самата интервенция е лесна. Сложността касае по-скоро предоперативната подготовка и диагностика, за да се знае каква интервенция да се предприеме. Крайният хистологичен резултат показа, че се касае за доброкачествен тумор на яйчника. Единият яйчник е отстранен, като са запазени матката и другият яйчник, за да може пациентката, ако реши, да осъществи репродуктивните си намерения".


По думите на д-р Аноар, след като е запазен другият яйчник, той продължава да функционира, без пациентката да има нарушения в хормоналния баланс.

Подобна формация в яйчника може да се разрасне без симптоми, а с времето да се появи дискомфорт или подуване на корема. Най-важно е да се установи произходът на туморната формация, което може да стане с изследване със скенер. Ако се касае за формация на яйчника с по-малки размери, може да се направи и лапароскопска операция. Категоричен отговор дали става дума за злокачествена или доброкачествена формация може да даде само хистологичното изследване, обясни специалистът. За да се предпазим, д-р Аноар съветва жените да посещават гинеколог поне веднъж годишно, а прегледът да бъде извършен с интравагинален ехограф, който дава по-добро изображение на органите в малкия таз.

"Ако в рамките на една година пациентката е посещавала гинеколог, това ще й гарантира, че дори да се появило някакво заболяване на яйчника, маточното тяло или маточната шийка, ще има навременно лечение".

За профилактиката на рака на шийката на матката, д-р Ануар съветва също веднъж годишно, извършване на цитонамазка -  метод, чрез който се изследват клетки от маточната шийка за патогенни промени, както и на колпоскопия:

"Това е метод, чрез който маточната шийка се оглежда с колпоскоп под увеличение. Всеки от тези два метода не е диагностичен метод сам по себе си. Когато се извършват заедно, това изключва шанса за фалшиво отрицателни резултати".  

Още за начините за диагностика и лечение на гинекологичните заболявания - чуйте интервюто с д-р Мария Аноар!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Агенция излезе с конкретни мерки за пътна безопасност

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" разпрати на всички министерства, агенции и общини препоръка за внедряване на системи за управление на безопасността при движение по пътищата, с конкретни елементи, които да залегнат в тях. Постоянен мониторинг на нарушенията на шофьорите, управляващи служебни автомобили, и повишаване на..

публикувано на 19.07.19 в 11:07

Планинските спортове продължават и през лятото - доказва го Adventure Fest Borovets

Планинските спортове продължават и през лятото. Това ще се опитат да докажат организаторите на Adventure Fest Borovets този уикенд - 20 и 21 юли. Подготовката на феста върви много усилено. Очаква ни един много вълнуващ уикенд и също така времето се очертава да бъде хубаво, така че ни предстоят два чудесни дни в планината, обяснява мениджърът на..

публикувано на 19.07.19 в 10:43

Източниците на енергия в „Изотопия“

Радиоизотопите, казват умните хора, са елементи с извънредно много енергия в ядрата си. Затова и спонтанно се разпадат. Обратно на научните закони, радиоизотопите на „Изотопия“ спонтанно се събраха, за да ви облъчат с енергия. Да ви отведат на места, които ще ви изумят. Да очертаят територия за свободните и най-вече будни особняци, които имат какво..

публикувано на 18.07.19 в 17:47
ulpia_serdika

Научете повече за София с вечерни градски разходки

За почитателите на градските разходки, след края на работния ден, вечерният исторически маршрут продължава и през летните месеци. Всяка седмица на страницата им във Фейсбук авторът на образователните обиколки на София - Здравко Петров , обявява датите, на които може да се включите в групата на любознателните софиянци. Този път ще може да научим..

публикувано на 18.07.19 в 17:37
Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на стартирането на втория сезон на услугата за наемане на електрически велосипеди от паркинга пред „Национален исторически музей” (НИМ) до местностите Тихия кът и Златните мостове в природен парк „Витоша”.

Може да наемате електрически велосипед за 15-20 лв. за 3 часа при разходка на Витоша

И това лято жителите и гостите на столицата ще могат да наемат електрически велосипеди за разходка до местностите Тихия кът и „Златните мостове“ на Витоша. Велосипедите могат да се наемат от паркинга пред Националния исторически музей, а услугата е създадена по програма „Зелена София“ на Столичната община. Тази година ще заработи и..

обновено на 18.07.19 в 17:02

"Календарт" - пътеводител на културните събития в София

Книжно издание (“Календарт”) с културните събития на Столичната община се разпространява на ключови места в града през това лято.  Всички включени мероприятия са със свободен достъп. През тази година събитията са най-многобройни, откакто се организира специална лятна програма. Фестивали, концерти, пиеси и публични четения са само част от включените..

публикувано на 18.07.19 в 16:59

Всеки е призван да засее духа на Левски в българските сърца

България отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово. Там вече бяха посрещнати участниците в похода "По стъпките на Апостола". В Борисовата градина в София, пред бюст-паметника на Васил Левски, тържествени слова произнесоха вицепрезидентът на страната Илияна Йотова,..

публикувано на 18.07.19 в 16:56