Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Мария Аноар: Прегледът при гинеколог поне веднъж годишно гарантира навременно лечение при тумори

Д-р Мария Аноар
Онкологичните гинекологични заболявания най-често протичат скрито, без симптоми и могат да бъдат открити късно. Колко често и какви изследвания са необходими, за да бъдем спокойни - отговорите потърсихме от специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Екип на болницата, ръководен от д-р Иван Димитров от сектора по онкопрофилактика, отстрани 12-килограмов яйчников тумор на 41-годишна жена, като медиците успяха да запазят репродуктивните й способности. За интервенцията и за ролята на профилактиката разговаряхме с д-р Мария Аноар от екипа на д-р Димитров, извършил операцията:

Д-р Иван Димитров, д-р Мария Аноар и д-р Едвард Михайлович, извършили операцията"Касае се за 41-годишна пациентка, която не е имала раждания и бременности, като операцията мина изключително добре. Искам да подчертая, че не се касае за сложна операция, самата интервенция е лесна. Сложността касае по-скоро предоперативната подготовка и диагностика, за да се знае каква интервенция да се предприеме. Крайният хистологичен резултат показа, че се касае за доброкачествен тумор на яйчника. Единият яйчник е отстранен, като са запазени матката и другият яйчник, за да може пациентката, ако реши, да осъществи репродуктивните си намерения".


По думите на д-р Аноар, след като е запазен другият яйчник, той продължава да функционира, без пациентката да има нарушения в хормоналния баланс.

Подобна формация в яйчника може да се разрасне без симптоми, а с времето да се появи дискомфорт или подуване на корема. Най-важно е да се установи произходът на туморната формация, което може да стане с изследване със скенер. Ако се касае за формация на яйчника с по-малки размери, може да се направи и лапароскопска операция. Категоричен отговор дали става дума за злокачествена или доброкачествена формация може да даде само хистологичното изследване, обясни специалистът. За да се предпазим, д-р Аноар съветва жените да посещават гинеколог поне веднъж годишно, а прегледът да бъде извършен с интравагинален ехограф, който дава по-добро изображение на органите в малкия таз.

"Ако в рамките на една година пациентката е посещавала гинеколог, това ще й гарантира, че дори да се появило някакво заболяване на яйчника, маточното тяло или маточната шийка, ще има навременно лечение".

За профилактиката на рака на шийката на матката, д-р Ануар съветва също веднъж годишно, извършване на цитонамазка -  метод, чрез който се изследват клетки от маточната шийка за патогенни промени, както и на колпоскопия:

"Това е метод, чрез който маточната шийка се оглежда с колпоскоп под увеличение. Всеки от тези два метода не е диагностичен метод сам по себе си. Когато се извършват заедно, това изключва шанса за фалшиво отрицателни резултати".  

Още за начините за диагностика и лечение на гинекологичните заболявания - чуйте интервюто с д-р Мария Аноар!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна образователното турне „Знам.бе“

Официално започна образователното турне „Знам.бе“, което ще измине 5000 километра с кемпер, за да посети над 30 училища в 30 български града. Целта на обиколката е чрез специална анкета, да покаже потенциалния път на развитие на всяко дете и да го насочи към 18-те отрасли в индустрията, които са заложени на глобално ниво от обединените нации (ООН). Това..

публикувано на 14.10.19 в 17:24

Защо е важно майките да се хранят правилно дори преди бременността

Първите 1000 дни от живота на едно дете - или от зачеването му до тригодишна възраст, са от особено значение. Именно през ембрионалното развитие се формират всички органи и системи, а в първите си години детето расте много бурно. Ето защо е важно не само каква храна приема то, но и какво консумира бъдещата майка. Според статистика на Световната здравна..

публикувано на 14.10.19 в 17:01

"От визия към резултати" - нов подход за ефективно образование

Пилотният проект на Фондация "Заедно в час" - "От визия към резултати" беше осъществен в партньорство със Столичната община и четири общински училища. Целта е му е била да апробира и изследва специфичен подход за подобряване на ефиктивността на учебните заведения. Ангажирани са били над 360 ученици, над 60-тина учители и 150 родители. В интервю на..

публикувано на 14.10.19 в 16:02

Думите, които ще изпее един изпълнител, трябва да му отиват като дреха, ушита специално за него

На 15 октомври, авторът на много от най-големите български хитове - Александър Петров, събира изпълнителите на своите песни на голям концерт в зала 1 на НДК. В  концерта „Рок поезия“ на една сцена ще видим емблематични имена в българската рок музика като групите "Тангра", "Сигнал", "Фактор", "БТР", "D2", Кирил Маричков, Стенли и др. В сет листа са..

публикувано на 14.10.19 в 15:48

Емоциите ни управляват храненето дотолкова, доколкото храненето управлява живота ни

Тази седмица в предаването “Радиоприемница” се фокусираме върху темата за зависимостите в днешно време - от какво и от кого сме зависими, защо имаме нужда от тези заместители. Всеки от нас има сложни взаимоотношения с храната. Кога обаче те се израждат и се превръщат в болестни състояния, обяснява психотерапевката Детелина Стаменова , която е..

публикувано на 14.10.19 в 15:36

Mortal Kombat - битките за защита на Земното царство

Mortal Kombat е поредица видеоигри, чието начало е сложено през 1992 година от Ед Бун и Джон Тобиас.  В превод името означава „Смъртоносна битка“. Играта е симулация на турнир по бойни изкуства. По Mortal Kombat са създадени и няколко игрални филма и сериал. Турнирът "Смъртоносна битка" се провежда през поколение с цел да се защити Земното..

публикувано на 14.10.19 в 15:08

Три имена допълниха дървото на живота във ВМА

За 12-та поредна година във Военно-медицинската академия бе отбелязан Европейският ден на донорството. Тази година „Дървото на живота” в памет на донорите, което се намира в централното фоайе на медицинското заведение, бе допълнено с имената на трима души, дали през 2019 г. шанс за втори живот. В същото време над 1000 души чакат за трансплантация, а..

публикувано на 14.10.19 в 14:41