Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В столичния градски транспорт

Може да пътувате с един от 10-талонния билет без да показвате №10

Наредбата е променена преди повече от година, но хората не знаят

Знайте си правата, за да не ви глобят без основание
Снимка: ЦГМ

Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения градски транспорт на София, която налагаше глоба за пътуване с талон от карта за 10 пътувания без да бъде показан талон №10, е отменена. Член 11 от наредбата, който изискваше талон 10 от картата да се показва заедно с перфориран предишен билет (от 1 до 9), вече не важи. Той е отпаднал от наредбата още на на 5 април 2018 г., обясниха от Столичната община на запитване на "Дневник" след информация на "Офнюз".

Гражданите могат да пътуват с карта от 10 билета без да показват талон №10. Могат и двама души заедно да пътуват с билети от тази карта, като перфорират два билета, обясни Христиан Петров, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

Талоните се продават в комплект от 10 с намалена цена от 12 лв. вместо 16, колкото биха стрували 10 единични билета. Почти никой от пътниците обаче не знае това, защото информацията не е разпространена достатъчно.

В действащата наредба за пътуване в градския транспорт член 12 посочва кои са нередовните документи за пътуване:

1. персонализиран превозен документ, издаден на лице, различно от ползвателя;
2. подправен превозен документ;
3. персонализиран превозен документ, непридружен от документ за самоличност.

Въпреки промените в наредбата, талоните, които се продават в момента са с надпис "Важи само с талон №10 със същия номер". Този текст е заблуждаващ и от пресцентъра на Столичната община обясниха, че вероятно талоните са отпечатани отдавна и затова са с това изискване, което вече е отпаднало.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тръгва международният фолклорен фестивал "Витоша"

Двадесет и третият международен фолклорен фестивал "Витоша" започва днес и ще продължи до 20 юли в София, съобщават организаторите. Той е част от календара на културните събития на Столичната община. От 19.30 ч. днес в читалище "Витоша - 1951" е обявена творческа вечер "Заедно от любов към танца". Дефиле по бул."Витоша" от площад "Света..

обновено на 15.07.19 в 16:28

Новият здравен модел цели демонополизация на НЗОК, но вече предизвиква дебати

Демонополизация на Националната здравоосигулителна каса (НЗОК) предвижда новият здравен модел, представен на кръгла маса в НДК от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Медицинските дейности ще бъдат договаряни между здравноосигурителни фондове и изпълнителите на медицинска помощ, като гражданите ще избират сами дали да плащат вноските си..

публикувано на 15.07.19 в 16:22

Стига мрънка - действай

Редица известни български личности в лицето на актьори, влогъри, журналисти, предприемачи и представители на бизнеса се обединиха в социалната кампания #стигамрънка . Тя цели да сложи край на вечното мрънкане. Обръща се към хората, на които им е писнало да чуват как „нищо няма да се оправи”, и които искат да действат както за своето развитие, така..

публикувано на 15.07.19 в 16:14

Как върви летният сезон в Банско

Банско е един от най-притегателните български курорти, който, макар и известен като дестинация за любители на зимни спортове, целогодишно посреща туристи.   През летните месеци посетителите намират тук спокойствие и прохлада от горещините, а кокетните улички, уютните стари къщи и красивата природа могат да накарат всеки да се отърси за малко от..

публикувано на 15.07.19 в 15:37

Реставрираната балнеолечебница в Банкя ще има "енергиен център"

Емблематичната балнеолечебница в Банкя (Старата баня) ще разполага с модерен "енергиен център". След преминаването през двата лечебни басейна на банята водата ще бъде пренасочвана към него с около 2-3 градуса по-ниска температура, от тази, с която влиза в басейните, и ще се използва за отопление на цялата сграда през зимата и охлаждането й..

публикувано на 15.07.19 в 15:33
Е, от танци не би трябвало плочките да се разклатят...

Министерството на културата да завиши изискванията при други проекти като Ларгото

Има още какво да се желае по отношение на качеството на изпълнение на Ларгото. Така зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов коментира разклатените плочки, снимки, на които се появиха преди дни в социалната мрежа. По думите му, комплексът се експлоатира както се е очаквало, а проблемните участъци са малко. Да, има некачествено изпълнени..

публикувано на 15.07.19 в 15:17
Иванка Василева

Граовци - гостоприемни, игроорци, умеят да се веселят и да пазят традициите

Първата от срещите ни на второто издание на Църногорския събор, където спря пътуващото ни Радиокафе, беше с една чудесна дама - Иванка Василева . На събитието тя беше водеща и не само обявяваше и разказваше за всяко изпълнение и всеки участник, но и сякаш беше навсякъде, знаеше всичко. В реалния живот тя е главен експерт в дирекция "Култура" на..

публикувано на 15.07.19 в 15:13