Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 12, 13 и 14 юли при Гигинския манастир

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ представя култури, традиции, словесен фолклор, занаяти и таланти

Снимка: facebook.com/Graovo.bg

Второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ ще се проведе в края на тази седмица – от 12 до 14 юли при манастира „Свети  Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци .

Събитието представя културата, талантите, музиката, традициите, обичаи, словесен фолклор, облекла и носии, занаятите и духа на Граовска област.
Съборът включва и изложение на традиционния български поминък на Граовския край, животновъдството, представен в съвремието ни.

Комбинацията между всички тези характерни за региона компоненти ще потопят посетителите в красотата и богатството на фолклора, вярата, обичайте и занаятите на “Граово“. Събитието е с целодневна програма и много атракции за малки и големи.

Програмата през следващите 3 дни включва:
Църковна програма
Изложение на породи животни
Къмпинг зона
Фермерска зона с манастирски производители
Възстановка на старо българско село.
КОРЕШ демонстрации по автентични български бойни
изкуства.
Целодневна концертна програма на самодейни и професионални състави
Обедни и вечерни фолклорни концерти

Именити  фолклорни изпълнители и  любителски състави от района и страната ще  имат своите изяви на сцената на събора без това да е конкурс. Идеята е  съборът да възроди духа на народното веселие, родовите срещи,  празниците по селата,  както са се случвали в миналото.

Като гост изпълнители ще се включат ансамбъл „Родопа“ и ансамбъл „Тракия“, Иван Дяков, Румяна Попова, Берковската духова музика, оркестър „Средец“.

Наред с музикалната програма ще има голям фермерски базар,  където  свои продукти ще предложат и манастири от страната и чужбина. Щандове  ще имат майстори на художествени занаяти.  Животновъди ще участват в  изложение на местни породи животни.

На откритата сцена  „Гласовете на Граово” ще участват обичаните граовски певци  Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Боряна Василева, Димитър Лукарски, Ана-Мария, Лиляна Галевска, София  Илиева, Антонио Симеонов, Ева и Ива Валентинови, Георги Гьолски.

Като съпътстващи събития гостите на събора могат да посетят Алеята на манастирските производители и да си купят ръчно произведени продукти на фермерския пазар. Да разгледат Алеята на занаятите и да видят възстановка на българско село, хайдушки кът, изложение на български носии от различните етнографски области, майстор на грънчарско колело, Бусенска керамика.

Ще дойдат повече от 1000 изпълнители от 7 области – Перник, Благоевград, Кюстендил, София, Плевен, Смолян и Монтана, от 16 общини: Перник, Брезник, Радомир, Земен, Ковачевци, Кюстендил, Кнежа, София, Пловдив, Дупница, Сапарева баня, Невестино, Столична, Берковица, Самоков, Благоевград. Представители на народни читалища, музикални училища, клубове - общо 49 формации, дуети, квартети, разказвачи и много  индивидуални изпълнители.

Най-малките участници в програмата се очаква да бъдат участниците от НЧ “Пробуда-1935 г“ от кв. Бела вода-Перник, бебе-самодейка само на 8 месеца, което заедно със своята майка участва в ревюто на 100 г. носии. Най-възрастната е  Василка Якимова на 93 години - разказвачка от при НЧ "Спасовица - 2008" - с. Николичевци, община Кюстендил.

Входът за събитието е свободен.

Към Инициативния комитет с председател областния управител на Перник Ирена Соколова се присъединяват и Сдружението на работодателите, КРИБ-Перник, кметовете на общините в област Перник, общественици, подкрепата е оказана от Министерство на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Първият събор през миналата година е бил посетен от 35 000 души, разказа пред Радио София областният управител на Перник Ирена Соколова.

Патрон на събитието тази година е министърът на земеделието Десислава Танева.
Важна част от програмата е научният форум на тема Храната на бъдещето.
Ще говорим не само за био земеделие, но и за духовната храна, за думите и новините като храна, дори за това, как търговските вериги магазини дават път на биологичните производства.
Началото е в петък вечерта. От 17 ч. на 12 юли в двора на манастира ще готви най-известният монах от Атон – отец Епифаний, който има и издадени книги с рецепти, но и с притчи.
Заповядайте!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще продължава да вали в планините, облачността остава значителна

Днес облачността ще е предимно значителна. В сутрешните часове валежи все още ще има в Източна България, но бързо ще спрат, съобщиха от НИМХ. Около и след обяд на много места в югозападната половина от страната отново ще има валежи, по-значителни в Родопската област. Ще остане ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен северозападен вятър. С него..

публикувано на 18.04.24 в 07:35
Снимка: naukamon.eu

"Форум", 17.04.24: Зеленият преход и възможността икономиката да "позеленее"

Коментатори във "Форум" тази седмица са социологът Мила Минева и рапърът Матю Стоянов (Жлъч). Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Възможен ли е зеленият преход? - Велоалеи срещу паркоместа - как се взимат решенията в София, как общуват гражданите? - Пропуснати ползи за българската икономиката, заради това,..

публикувано на 17.04.24 в 18:44

За 11 пъти избори – нула реформи в образованието

Фондация „Заедно в час“ публикува свой анализ, в който обръщат внимание на липсата на темата за качествено образование от страна на всички политическите лидери, така че от училищата да излизат подготвени за успешен живот хора. „През последните пет години българските граждани са избирали президент, парламент и местни ръководства осем пъти...

публикувано на 17.04.24 в 17:53

Зам.-кметът на София по строителството подава оставка

Зам.-кметът с ресор строителство Иван Матов подава оставка. Във фейсбук той написа:  Общинският съветник от ГЕРБ - СДС Георги Георгиев коментира пред БНР:  "Кабинетът на кмета се клати! Очевидно има големи проблеми там, за които ние алармирахме. Защо зам.-кметът на София си е подал оставката? Къде е кметът?  Кой ще изпълнява строителната..

публикувано на 17.04.24 в 16:30
Силвия Георгиева

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините, стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект „Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България“. Националното сдружение на общините в Република България от години алармира за необходимостта от..

публикувано на 17.04.24 в 15:24

Фондация "Прочети София" отбелязва 10-годишния си юбилей с редица събития

От 4 до 6 април 2024 г.  в София се проведоха "Литературни срещи" . Изданието беше специално, защото започна с отбелязването на 10-годишния рожден ден на фондация "Прочети София" – организатор на събитието. Темата на пролетните "Литературни срещи" неслучайно е била "Порастване" – растежът като зрялост, като мъдрост, като фин баланс между..

публикувано на 17.04.24 в 15:15

"Мигранти с таланти" представя сценични изяви на чужденци у нас

На 18 април 2024 г. от 19:00 ч. "Мулти култи колектив" кани всички желаещи на едно много специално шоу "Мигранти с таланти", с невероятни артисти от 13 държави. Това са мигранти от Полша, САЩ, Украйна, Ирландия, Аржентина, Турция, Индия, Германия, Словения, Иран, Англия, Етиопия, Гърция… Те живеят и работят в София от години и разнообразяват и..

публикувано на 17.04.24 в 13:20