Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Излезе първото класиране за прием в гимназиите

Снимка: Радио ВИДИН

Първото класиране на учениците за прием в VIII клас в гимназиите вече е достъпно. Седмокласниците могат да проверят къде са приети като въведат входящ номер и код за достъп на сайта на Министерството на образованието и науката.

Записването на приетите в първия етап на класирането е до 16 юли, включително. За участие във второ класиране бъдещите гимназисти трябва да подадат заявления в училището, в което са приети. Учениците, които не са приети по нито едно от желанията, автоматично участват във второ класиране.

На първо място сред най-желаните паралелки се нарежда 164. гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ с профил „Чужди езици“ – испански и английски, за който са подадени 2101 заявления. След това се нареждат 22. СЕУ „Г. С. Раковски“ отново с профил „Чужди езици“; 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“. Най-желаният профил е „Чужди езици“.

При професионалните направления най-голям брой желаещи има за Национално търговскобанковата гимназия за специалност „Банково дело“ с английски език, който е пожелан от 1389 ученици. В тази гимназия има още една силно желана специалност и това е „Електронна търговия“ с английски език. Училището е следвано от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, Технологичното училище „Електронни системи към Техническия университет – София“ и Националната финансовостопанска гимназия. Тази година заявлението с най-голям брой желания съдържа 153 паралелки. Има един кандидат-гимназист с пълните 500 точки.

За поредна година с най-висок минимален бал е Софийската математическа гимназия. Прави впечатление, че тази година балът в най-желаните столични училища е много по-висок от миналата, като няма промяна в подредбата на най-добрите училища.

ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ с разписание в Google Maps

Разписанието на БДЖ вече е видимо и в Google Maps. При задаването на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство. Навигацията в Google Maps с..

публикувано на 19.07.19 в 11:30

Близо 4258 седмокласници от София са подали заявления за участие във второ класиране

Близо 4258 седмокласници от София са подали заявления за участие във второто класиране за училищата, от тях 699 не са приети и трябва да чакат третия етап. Това казва Ваня Кастрева  - началник на образователния инспекторат, цитирана от "Монитор". От общата цифра седмокласници, участвали във второто класиране, 3422 са подали заявления, защото не са..

публикувано на 19.07.19 в 09:31

Със слънце и високи температури завършва работната седмица

Днес ще е предимно слънчево, съобщават от НИМХ. Около и след обяд, главно над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Има условия и за локални градушки. Вятърът ще е слаб, предимно от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 29° и 34°...

публикувано на 19.07.19 в 08:40

Площад "Славейков" просто е създаден за културен живот

По мнение на чуждестранни експерти площад "Славейков" просто е създаден за културен живот, защото предлага отлични възможности за концертиране, за малки пърформанси и различни формати, заяви Тодор Чобанов , заместник-кмет по културата на Столичната община. Той отчете, че София има все повече нови локации за култура.  По думите му в парка..

публикувано на 18.07.19 в 18:39

Проверяваме дали са ни изтекли личните данни с приложение

Комисията за защита на личните данни ще започне проверка в Националната агенция за приходите след хакерската атака срещу финансовата институция. От НАП са декларирали готовност да съдействат за изясняване на всички обстоятелства. Повод за нея бе безпрецедентната хакерска атака срещу сървъри на НАП. На среща между двете институции са били..

публикувано на 18.07.19 в 12:31

Дни на отворените врати в екологичната обсерватория "Мусала"

Инициативата "Дни на отворените врати" в Базовата екологична обсерватория "Мусала" към БАН ще се състои на 20 и 21 юли /с резервни дати 10 и 11 август/, и на 27 и 28 юли /с резервни дати 17 и 18 август/, ако не позволят метеорологичните условия това да стане на първоначално планираните дати,  съобщиха от БАН. Базовата екологична..

публикувано на 18.07.19 в 12:17

Нова информационна система на НОИ за софиянци

Нова информационна система ще улесни ориентацията на посетителите на териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) в София към местата за предоставяне на исканата от тях услуга, съобщиха от НОИ. В помощ на гражданите е видеостена с четири екрана, информационни табла за коридорите по видове услуги, указателни табели и схема..

публикувано на 18.07.19 в 12:14