Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Страница 19

Дневникът на една софиянка: Чувството за вина убива

Гардероб: H&MАко можех да отърва себе си и човечеството от едно единствено чувство, то би било чувството за вина.

Ще кажете: как така, тогава със сигурност моралните устои ще бъдат завинаги срутени. Как сгрешилият ще осъзнае грешката си, как, аджеба, ще успее да се поправи.

Психолозите заявяват, че ако човек е лишен от чувство за вина, то със сигурност проявява признаци на социопатия и личностно разстройство.

Ако става дума за убийства, насилие, терор и насилникът се чувства идеално с тези си занимания, той, освен че не чувства вина, най-вероятно изпитва и удоволствие от стореното.

Аз се сещам обаче за още един хипотетичен казус: ако имахте възможност, дали бихте убили бебето Хитлер?

Замислихте се, драги мои, върху тази морална дилема и аз сериозно го направих, даже направо си го представих. Това питане са отправили от вестник „Ню Йорк Таймс“ и всъщност е било предмет на сериозно проучване.

Мога да ви забия и в други подобни казуси, когато най-общо казано добри хора са готови да извършват ужасни неща, на първо четене, разбира се. Светът определено не е черно-бял.

Но аз исках да поговорим за това състояние, когато се чувствате виновни почти през цялото време. Тоест не сте сигурни напълно, че сте извършили нещо нередно, но въпреки това се съмнявате. Това също до голяма степен е част от клинично състояние. Доста неврози са придружени от т.нар. комплекс за вина.

Хайде сега обаче да разгледаме по-подробно една семейна картина, която често ни провокира да се поддаваме на чувството за вина и често разпознаваме нечия реплика като укор.

Тук вдигам плахо ръка и аз съм от отбора на вечно виновните. Решила съм обаче да го напусна, защото перманентното чувство за вина води до лишаване от щастие и съответно до дългосрочна депресия. Вината разболява. Тя е абсолютно токсична!

Вярвам, че сте забелязали в картинката, че винаги има следната конфигурация: насилник и жертва, те се нуждаят един от друг и често е възможно да сменят ролите си.

Чувството на вина, отправено или почувствано, може да бъде резултат от травма, загуба и неглижирано отношение от страна на родителите, малтретиране в ранна детска възраст.

Много често жертвите смятат, че са предизвикали това отношение и са виновни за случилото се. Тези хора със сигурност се нуждаят от сериозна терапия.

Лично за себе си съм осъзнала една причинно-следствена връзка… Доста често тези взаимоотношения се основават на търговски принципи.

Ето ти пет кила любов, върни ми ги сега в 7 лева внимание. Аз ти дадох онзи ден незабравимо щастие, сега, въпреки че ти е лошо, трябва да ми го върнеш на момента. Направих за теб толкова много, а ти не ме обичаш достатъчно.

Дребнавост, егоизъм, безпардонност…

Най-важното, на което трябва да се научим, приятели, и аз се опитвам всеки Божи ден, е, че в обичта няма мерилки.

Би трябвало да има разбиране, внимателно изслушване, щастие от факта, че даваш, без да очакваш и липса на каквато и да е било суета.

Обичаш, за да обичаш и толкоз!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39