Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хипнотерапията - въображение, което лекува

Снимка: pixabay.com
Стрес, напрежение, паник атаки, фобии, зависимости... Това е част от съвременното ежедневие, с което всички се борим от момента, в който звънне алармата ни сутрин. 

Не винаги, обаче, можем сами да се справим с подобен тип предизвикателства, които, натрупвайки се, могат да влошат качеството ни на живот. 

Понякога е нужен специалист, който да ни помогне да се справим с проблема, а един от най-приятните методи е хипнотерапията.

Това е един от многото методи в психотерапията и представлява лечение чрез хипноза, обяснява Калин Цанов, психолог, хипнотерапевт и председател на Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия.

Методите в психотерапията могат да бъдат разделени на два вида. 

Едните са закриващи, заравящи, сугестивни, каквато е хипнозата. Другите са разкриващи, разравящи, катарзисни, аналитични методи като психоанализата. Сугестивните методи са насочени към симптома, към проблема, а разкриващите – към травмата и първопричината. 

Хипнотерапията е полезна при страхове, фобии, панически атаки, разстройства на съня, различни форми на зависимости. При зависимост от алкохол, цигари и хазарт, хипнозата може да бъде основен метод на лечение. При справяне със зависимост към психоактивни вещества, хипнозата може да бъде добър спомагателен метод. Помага и при вредни навици, полова дисфункция и нощно напикаване.

Хипнозата спада към бързите методи за позитивното повлияване, като ефектът може да се усети още след няколко терапевтични сесии. Изчезва ли, обаче, ефектът от терапията, когато спрем лечебния процес и могат ли да се появят други симптоми на мястото на вече изчистените?

Хипнотерапевтът Калин Цанов обяснява, че практиката показва, че няма такава опасност, а когато човек модифицира нещо във себе си, се чувства по-добре и цялостно се променя.

Хипнозата, казва психологът, е най-вече работа с въображението, което лекува. Така страховете ни, които представляват негативни фантазии, се обръщат в позитивни, а още за този метод на лечение - чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покана за 4 часа благотворителност срещу домашното насилие

Благотворителна изложба под наслов "Изкуство срещу насилието" ще се проведе на 25 април от 16.30 до 20:30 ч. в УНСС , съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ). Техни партньори и съмишленици са НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и Българският филмов..

публикувано на 23.04.24 в 11:35

Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето

Доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България беше публикуван от Move.bg. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” обхваща пет ключови направления за успешната зелена трансформация: -   Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт -   Извършване..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55