Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Трифонов, експерт по концесиите:

Трудно ще бъде потвърдена доходността за държавата от концесията на Летище София

Снимка: Ани Петрова

Скептичен съм по отношение на избора. Офертата на френско-германския консорциум „Соф Конект“ като концесионно възнаграждение е на трето място, а по отношение на инвестициите е на последно място с 608 млн., като най-високото предложение за инвестиции беше 1 млрд. Трудно ми е да оценя ползата за държавата и защо тя е избрала този концесионер. Това каза пред БНР Александър Трифонов, експерт по концесиите.

По думите му единственото, което е по-добро в сравнение с всички останали оферти, е ръстът на пътниците, който при „Соф Конект“ е 23%, като концесионерът предвижда до 2022 година пътниците да нараснат от 7 млн. до 8,8 млн., след това има едно забавяне, за да стигнат 14 млн. около 2035 година.

„Терминал три няма да има ръкави, а пътниците ще ходят сами от летището до самите стоянки, които ще бъдат 11 спрямо 36 на Терминал 2 и седем ръкава. Това било изискване на нискотарифни компании. Това означава, че не можем да чакаме големи такси от заможни пътници и приходите няма да дойдат от голяма част от пътниците, а от търговска дейност, тъй като за разлика от други оферти, „Соф Кънект“ предвижда да се изградят търговски площи на площ от 2000 кв. метра, тоест тук ще има повече „идвам, купувам и си заминавам“, допълни Трифонов в предаването „Преди всички“.

Според него явно Летище София ще бъде междинно или добавка към по-големи аеропорти.

На въпрос дали е възможно предоговаряне на условия в ущърб на държавата или в нейна полза през годините на тази концесия, Трифонов отговори:

По време на процедурата, по предложение на консултанта, беше променен Законът за концесиите. Допусна се дори при разваляне на договора по вина на концесионера държавата да се задължи да изплати всички дългове и разходи, направени от концесионера. Договорът се подписва от държавата, от министъра на транспорта и от концесионера, но има едно предложение 13 към този договор, което се подписа първо от министъра, второ от банките заемодатели, след това от банките – агенти по обезпечението и най-накрая от концесионера. В това пряко споразумение се допуска, че тези заемодатели могат по всяко време да заменят концесионера, ако не ги устройва той по изплащането на заемите. Това означава, че договорът става неразваляем.

Интервюто с Александър Трифонов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Консорциум "Соф Кънект" е избран за концесионер на Летище София

Консорциум "Соф Кънект", с летищен оператор Мюнхен, е избран за концесионер на Летище София, съобщава БГНЕС. Договорът може да бъде сключен след 15-дневен срок, ако няма обжалване пред КЗК. Консорциумът е класиран на първо място с 86,12 точки. На второ..

публикувано на 17.07.19 в 14:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период,..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според..

публикувано на 17.04.24 в 13:35