Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Снимка: Лили Големинова
Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката.
Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и тамошните османлии от завист спомогнали да се "закрият" тукашните. Но постепенно те пак се върнали и събирали хиляди непосредствено преди 9 септември 1944-та.

И ето сега - отново!

Елица Георгиева Снимка: Луиза ЛазароваНо думата ни е за граовската трапеза, която можеше да бъде видяна в една от първите шатри. Събрала труда на много сръчни граовки и много местни производители, тя се презентираше от една усмихната дама - Елица Георгиева.
"Тук показваме вкуса и традициите на граовци - хора, които пазят традициите, но и с радост привнасят по нещо ново" - казва тя и с искрица смях в очите сравнява времето (заоблачено, но приятно) с нрава на граовци - "на пръв поглед плашещ,но като влезете при нас на трапезата, виждате какви сме мили, добри и  гостоприемни"...

Елица с гордост представя граовската трапеза (и наредена красиво на една маса и като отделни, в Брезнишко произведени продукти).

"Разнообразието е голямо - разказва тя, - но задължително трябва да опитате сиренето. То, знаем, си е традиционен за цяла България продукт, но нашето - може би заради климата, може би заради атмосферата или пък от сръчността на граовката, има несравним вкус". Освен сиренето, което наистина е много, много вкусно, има кашкавал, извара, мед и различни видове сладко - например от череши и вишни, от малини, от касис и ягоди (защото граовци, оказва се, обичат да експериментират, правят дори и сладко от кисели вишни, "което направо не можеш да спреш да ядеш").

Елица Георгиева е приятно изненадана от хората, които спират край шатрата - те са от цяла България, от Родопите, от Добруджа -"това показва, че българинът не се интересува само от себе си,а и от онова, което правят другите". Особено много всички се интересували от брезнишката баница, която е като никоя друга. Няма обяснение защо, но така е с хубавите неща. На моя коментар, че региона не е много прочут в туристическо отношение, Елица отговаря така - "ние не сме масов, а по-скоро бутиков продукт, за онези, които искат да се докоснат до нещо автентично. И най-интересното не е на обичайните места като музеите, например, а в домовете на хората - да знаете само какви вкусотии се крият в мазето на една обикновена баба в близкото село."...
Така че помислете си отново за Брезник и околните села като се зачудите накъде да поемете от София. Ще бъдете приятно изненадани. А ако решите да стигнете до Гигинския манастир, ще минете и по Орлов, и по Лъвов мост.
Къде - ще разкажем скоро...

Чуйте разговора на Лили Големинова с Елица Георгиева. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани , са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения..

публикувано на 22.04.24 в 18:48

Половин милион агнета ще обогатят празничната трапеза на българина

Спрямо миналата година поскъпване на агнешкото месо няма да и не трябва да има. Цените варират в това дали агнето се закупува от фермата или от магазинната мрежа. Това отбеляза пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев . "Ако от фермата цените се движат около 10 лв. на..

публикувано на 22.04.24 в 16:20