Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Страница 20

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето пъти под формата на упрек е отправян към жената:

Кога ще имаш деца?

Докога ще чакаш?

Часовникът си изтиктака времето.

Не обичаш ли деца, какво точно не ти е наред?

Отвъд 25 години започват тези коментари от близки, далечни, та дори от почти непознати в ежедневието ни хора. И преди съм писала текст, който макар на лично и емоционално ниво се опитваше да обясни, че ако една жена не иска да ражда, то тя не е лош човек.

Сега понеже моминското парти ме очаква, почти не знам какво си сложих в раницата, но ви пиша, защото вярвам, че вие сте добри хора. Емпатийни сте и ще се замислите над едни възможни сценарии, които аз самата синтезирано прочетох преди време.

-  Жената може да се опитва да зачене, но поради една или друга причина, това да не се получава.

-  Жената току-що може да е направила спонтанен аборт.

-  Самият ѝ партньор да не е способен да има деца или категорично да не иска деца.

-  Представете си: може към този момент жената да има мечта, цел, които иска да осъществи.

-  Може да е претърпяла някакъв вид насилие и/или да преработва травма.

-  Да осъзнава, че към този момент не е способна да отглежда деца.

-  Да е загубила близък човек и да не иска просто да замени неговото присъствие с появата на друго човешко същество.

-  Възможно е да не иска собствени деца, а да мечтае да осинови нуждаещи се такива.

И дори причината да е най-прозаичната, че просто не се чувства готова, макар да се повтаря, че никога реално не си, но тази жена го вярва, трябва ли под давление да става родител. Знам, че на Балканите сме си близки и често се питаме за всичко и във всякакъв момент, но ако причинявате болка, пак ли бихте го сторили?


ВИЖТЕ ОЩЕ

БТС отбелязва 124 г. от създаването си с масово изкачване на Черни връх

В “Турагент” обръщаме специално внимание на 124-годишнината от първото масово изкачване на Черни връх, организирано от писателя-хуморист Алеко Константинов. То бележи началото на туристическото движение у нас и създаването на Българския туристически съюз. Вече няколко поредни години Съюзът заедно със Столичната община в лицето на фондация..

публикувано на 24.08.19 в 11:10

Затварят тунела на "Люлин" в събота през нощта

В събота срещу неделя през нощта  ще бъде извършено миене на транспортния тунел на „Люлин“ и той ще бъде затворен, съобщиха от Столичната община. От 24.00 часа на 24.08.2019 г. до 05.00 часа на 25.08.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по..

публикувано на 23.08.19 в 17:47

Под 10 улици на "Люлин" има нови водопровод и канализация

Завърши изграждането на канализация в столичния кв. "Люлин" 9. По десет нови улици вече е изградена канализационна и ВиК мрежа. В предаването "Вашият глас" през месец февруари ви разказахме, че жителите в тази част на Люлин, от 50 години чакат изграждането на мрежата. За по-малко от шест месеца канализацията вече е изградена по 10 улици, обясни..

публикувано на 23.08.19 в 16:08

Фондация „За Нашите Деца“ отваря врати за желаещите да научат как работят

Фондация „За Нашите Деца“ провежда ден на отворените врати днес в рамките на втория Годишен форум на социалните услуги в Столична община и инициативата „Качеството означава промяна".Трите центъра на фондацията - Център за обществена подкрепа „Св. София“, Център за приемна грижа и Детска къща - отварят врати за всички желаещи да се запознаят..

публикувано на 23.08.19 в 15:59
Белослава Димитрова

Дневникът на една софиянка: Какво означава да сме сексапилни?

Мили розови фламинги, след като за пореден път обмислях начини и способи как да остана завинаги на морето и да бъде август вечно и съответно установих, че няма да стане, каквито и мисловни и фантасмагорни ресурси да вкарвам, не се изтощих напълно и реших да ви пиша отново в Дневника. Петък е все пак… Първо си мислех да се завъртя около темата за..

публикувано на 23.08.19 в 14:26

“Probation” - откровено за емиграцията чрез кино-театрален моспектакъл

Владимир Диков е главното действащо лице в моноспектакъла “Probation”, чиито продуцент е Моника Мирчовска. Спектакълът е по пиесата на Николай Гундаров. Двамата живеят в Торонто.   Пиесата е написана за четирима души, но претърпява трансформация и докато търсят как да бъде трансформирана пиесата за Диков в Канада, Моника Мирчовска и авторът Гундаров..

публикувано на 23.08.19 в 12:54

Катастрофа затруднява движението преди първия тунел на АМ "Струма"

Катастрофа между леки автомобили затруднява движението в едното платно на автомагистрала "Струма" в района на Мало Бучино. На мястото на инцидента е пристигнал екип на полицията, който е предприел необходимите действия за изясняване на обстоятелствата. Няма данни за сериозно пострадали.

публикувано на 23.08.19 в 12:08