Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изравнителните сметки за парно се преизчисляват само при основателни възражения

Потребителите имат възможност в 30-дневен срок да обжалват, ако не са съгласни със сумата, която имат да доплащат

Снимка: БГНЕС
Изравнителните сметки за парно за изтеклия отоплителен сезон вече са изпратени на всички абонати в столицата. Потребителите имат възможност в 30-дневен срок да обжалват, ако не са съгласни със сумата, която имат да доплащат. Тези, които не са осигурили достъп на инкасаторите на фирмите за дялово разпределение по време на отчета в края на отоплителния сезон, са получили сметки с начислена максимална мощност на ползваната енергия в съответния имот. Те имат възможност да поискат повторен отчет в срок от 3-месеца (до 30 септември). Това обаче налага корекция на сметките и на останалите жилища от даден вход или абонатна станция. За възможностите за корекция на получените сметки потърсихме за разяснения председателя на Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство Огнян Димитров:

"След като абонатите си получат сметките, имат 30-дневен срок за въпроси или възражения. Това може да стане и във фирмата за топлинно счетоводство или по пощата. Преизчисление на изравнителните сметки следва, само ако има основателни причини, които са много малък процент. Тогава следва преизчисление за цялата сграда, като под сграда трябва да се разбира една абонатна станция (може да е част от сграда, захранвана от една абонатна стация (бел. ред.)".


Ако в сградата има абонати, които изобщо не са осигурили достъп на инкасаторите, може да се очаква промяна на сумите за получаване или доплащане на всички абонати. Повторна проверка на всички сметки в дадена сграда или вход обаче се прави само при основателни възражения, подчерта Димитров. Ако няма подадено възражение от нито един абонат, фирмите за топлинно счетоводство вече изпращат сметките на "Топлофикация" и те стават дължими от абонатите.

При съмнения за кражба на топлинна енергия от страна на съседи, било то чрез подмяна на радиатори с такива без топломери или незаконен монтаж на радиатори, Огнян Димитров обясни, че има възможности за проверки след решение на етажната собственост:

"Още при отчетите на топломерите, когато абонатите осигурят достъп, проверяваме и всички помещения - за състоянието на отоплителните и топловодни инсталации. Другото, което могат да направят тези, които се съмняват, е да свикат общо събрание на етажната собственост, след което ние може да насрочим дата за проверка, като всички абонати трябва да присъстват и да осигурят достъп (до жилищата (бел. ред.), за да може да проверим... Ако някой не осигури достъп при тези проверки, нямаме никакви права. Освен, отново след решение на общо събрание, да начисляваме на такива абонати енергия на пълна мощност, но това са сложни процедури, които чисто законово не са и установени".

Има възможности и за внезапни проверки, което обаче не е в правомощията на фирмите за топлинно счетоводство. Право на достъп до всяко жилище и възможност да съставя актове има само "Топлофикация София".
 
Още за изравнителни сметки, за поставянето на пломби на радиаторите, за възможностите за ежемесечен отчет и за какво трябва да следим топломерите - чуйте в интервюто с Огнян Димитров!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23