Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Боянката: Ако може, не се занимавайте с глупости...

Музиката е нещо неразривно свързано, ако не и най-важното, в живота на тийнейджърите. Напоследък се налага "новата вълна" на ъндърграунд рапа. Миналата година всяко трето парти в летните ни курорти беше посветено на рапа и трапа.  Този стил, обаче, се появява още през 1986 година в Америка. Характерна черта е свръхкрайната ярост към полицията, а образите, които създават рапърите, се противопоставят на властта и разказват истории за живота в крайните квартали.

Саморазправата на махленско ниво, екшън мотивите и престрелките, както и войната между отделни членове и банди на гето общността, са водещи краски при описанието и анализа на гангстерски песни. Като чеда на мизерното съществуване, героите на гангстерският рапа понякога застъпват теми за бързо забогатяване, уреждане на сметки и доминиране в йерархията на квартала.

В последните години този стил музика вече излиза извън крайните квартали и намира място дори в музикалните класации. Интересното е, че голяма част от изпълнителите сами се продуцират - правят музика и записват в импровизирани студиа. Обикновено тава са млади момчета и по-рядко момичета, които пеят за трудностите на живота.

В предаването "Студентски град" по Радио София гостува ъндърграунд изпълнителят Боянката, познат с този псевдоним в крайните квартали. Той е студент вече четвърти курс, но в свободното си време прави музика със своите приятели от квартала. Без да разполагат със скъпа техника, те успяват да изразят мислите и позициите си. 

Боянката отправи едно недвусмислено послание към младежите: "Ако имат възможност да не се занимават с глупости, да не го правят!"

Защо "новата вълна" в рапа става все по-популярен стил? Чуйте в интервюто на Елмира Джома с Боянката.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Майк Дрезнес: Няма лесно решение за пътната безопасност

В страната ни беше направено много по отношение на пътната безопасност и жертвите бяха намалени значително. Въпреки това все още има много проблеми, които трябва да се разрешат преди да достигнем целта на "Визия нула" за загинали на пътя. По данни на МВР за първите два месеца на 2019 г. са станали 825 тежки катастрофи, при които са загинали 67 души, а..

публикувано на 16.10.19 в 19:28

Решения за есенните ремонти и обзавеждането на "Стройко експо 2019"

В Националния дворец на културата започна специализираното търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане "Стройко Експо 2019". Форумът е насочен както към крайния потребител, така и към специалистите, предоставяйки възможност на едно място да сравнят и изберат подподящ продукт или услуга или да се информират за последните тенденции в..

публикувано на 16.10.19 в 17:21

Пастор Иводор Ковачев за Джок Полфрийман: Определено излиза от затвора емоционален

Едва ли има човек страната, който да не е запознат със случая на предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман. Все още остава отворен въпросът дали е морално предсрочното му освобождаване, от една страна, от друга - дали е законно задържането му, след като веднъж вече съдът се е произнесъл по неговото освобождаване. Какъв човек излиза от затвора..

публикувано на 16.10.19 в 16:57

Не забрани, а образованието помага на децата за безопасно пребиваване в интернет

Българският Център за безопасен интернет вече почти 15 години обработва сигнали за детска порнография и компютърни посегателства срещу деца и непълнолетни, консултира   деца, родители и учители как да реагират при инциденти онлайн, разработва и провежда различни обучения, подготвя различни материали, целящи да повишат информираността на обществото..

публикувано на 16.10.19 в 16:24

Българските ВВС винаги са носител на гордостта и идеалите на нацията

От създаването си, през цялата си славна история - българските военновъздушни сили винаги са били носител на гордостта и идеалите на нацията, те са били символ на непреклонния дух на българина. Това каза държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при отбелязването на празника на авиацията и българските военновъздушни..

обновено на 16.10.19 в 16:22

Обмисляйте по 100 пъти всяко потребителско решение, индуцирано от технологиите

Десислав Данов е специалист по защита на потребителите на финансови услуги от сдружението Fintechguardian. В предаването "Радиоприемница" той обясни, че обстановката в тази област е доста сложна, тъй като от едната страна на барикадата е разпръснатата група на гражданското общество, което трудно се консолидира върху една идея, трудно намира ресурси да я..

публикувано на 16.10.19 в 15:36

Д-р Тодор Еров: Сексуалната пристрастеност, както всяка друга зависимост, руши личността

В средата на седмицата, посветена на зависимостите, в „Радиоприемница“ решихме да говорим за секса и за парите като фактори за влияние върху нашето поведение. Първият ни гост и сексологът д-р Тодор Еров . Сексът е една необходимост, част е от нашето съществуване, той е в основата на доброто физическо и психическо здраве, източник е на..

публикувано на 16.10.19 в 14:22