Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Петър Станимиров -

От "Дъга" до "Пръстена на нибелунга" - винаги под знака на комикса

Петър Станимиров

Един художник, оставил дълга и трайна следа в българския печат, винаги е мечтаел да бъде този, който е в момента. Работлив, талантлив и неуморен - той е Петър Станимиров. Името му свързваме с комиксите в списание "Дъга" и с оформлението на кориците на Стивън Кинг и Дийн Кунц, както и с бума на книгите-игри у нас.

Рисува от малък, но започва да се чувства оценен, когато получава покана да изпрати рисунка за неособено популярното тогава списание „Дъга“. Както всички хубави неща, така и кариерата му в "Дъга" започва като на шега и продължава дълго и успешно. Автор е на комиксите „Бубачко“, „Карамела Му, Пуки и галактическите пирати“, „Двубой с Касандра“, „Крепостта на безсмъртните“, „Островът на съкровищата“ и още много, много други. Давал е облик на доброто и на злото, очовечавал е измислени герои...

През годините Петър Станимиров рисува още за списание "Чуден свят“, създава плакати за филми и  участва в много национални и международни изложби с плакати и карикатури. От 1989 до 1990 г. създава концепцията и екипа на вестник „Разкази в картини".  Малко след това минава от другата страна на барикадата и стъпва решително в книгоиздаването, като заедно с Димитър Стоянов дават началото на "Плеяда" - издателството, залагащо основно на български автори.

Творецът е илюстрирал кориците и страниците на десетки български книги за деца и възрастни. Има над 30 изложби и близо 20 отличия. С годините се захваща с различни проекти и влиза в разнообразни поприща. Хвърля се смело в непознатото и става водещ художник (впоследствие и арт директор) в студио за компютърни игри. Години по-късно отново се връща към рисуването и започва да прави комикси.

Днес Петър Станимиров продължава активно да твори. През последните години влага своите умения в създаването на луксозното издание "Пръстенът на нибелунга". И в момента рисува комикси, работейки върху графична новела, която предстои да излезе след около два месеца.