Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 200 души са прегледани безплатно във Втора градска болница, кампанията продължава до края на годината

Снимка: Лилия Герчева
За поредна година специалистите от Втора МБАЛ в София извършват безплатни профилактични прегледи. От тази възможност през миналата година са се възползвали над 1400 души. Кампанията тази година започна в средата на юли, като до момента са обхванати над 200 души. До края на годината всички желаещи могат да се прегледат при специалисти от седем специалности - кардиология, нервни болести, педиатрия, ендокринология и болести на обмяната, гастроентерология, нефрология, пневмология и фтизиатрия. Основната цел е профилактиката и навременното лечение, подчерта пред Радио София директорът на лечебното заведение доц. д-р Стефан Узунов:

Доц. д-р Стефан Узунов"Целта е да обхванем населението на София и ранно да открием и да диагностицираме даден вид заболявания. Според статистиката на НСИ от 2017 г., смъртността в България от сърдечно-съдови заболявания е 65,5%. Това значи засягане на съдовата система и мозъчно-съдова болест. При децата, на първо място са дихателните заболявания. Затова във всички специалности сме предложили профилактични прегледи".

Втора градска болница си партнира и Националната асоциация за профилактика на белодробни болести. В болницата се извършват и прегледи на дишането и флуорографско изследване:

"Продължаваме прегледите до края на годината, вярвам, че и през следващата. Има ефективност от тези прегледи - от 40 преминали има трима-четирима с карцином (които вече се лекуват).. Прегледите се извършват, освен в София, в Благоевград и във Враца със съдействието на Министерството на здравеопазването и Столичната община".

Началникът на клиниката по кардиология проф. д-р Пламен Гацов посочи, че в България около 2/3 от случаите на смърт се дължат на сърдечно-съдови заболявания и пациентите трябва да се възползват от възможностите за профилактика, както и от годишните прегледи при личния лекар:

Проф. д-р Пламен Гацов"Сърдечно-съдовите заболявания навсякъде в Европа са на първо място, единственото място, където не са първа причина за смъртност е Исландия, а това е доста по-различна страна от България. Така или иначе самата сърдечно-съдова патология е много разпространена навсякъде по света и колкото по-развита е една държава, а ние вървим в тази посока, толкова по-чести са сърдечно-съдовите болести. В България, по данни на НСИ, около  2/3 от пациентите умират от сърдечно-съдови инциденти, което включва и инсултите. Тази цифра леко намалява напоследък, но действително други държави са с по-нисък прцент, а в България, за съжаление, самата продължителност на живота, спрямо западните държави е по-малка, въпреки че постоянно нараства, но не и с такива темпове както в другите страни от европейския регион".  


Специалистът посочи, че профилактиката започва от личната отговорност спрямо собственото ни здраве. Не винаги наличието на даден симптом означава заболяване, както и обратното - заболяване може да има и без симптоми. Пациентите обаче търсят кардиолог най-често при сърцебиене. Кардиологът препоръчва всеки човек над 35-годишна възраст, дори и без оплаквания, да премине на профилактичен преглед.

Проф. д-р Владимир Спасов, началник на Клиниката по педиатрия, посочи, че родителите търсят специалистите най-вече през есенно-зимния сезон:

"Сега, през лятото, родителите имат по-малко грижи с децата... За съжаление българските деца не се хранят рационално. Затлъстяването е голям проблем при нашите деца, особено в пуберитета, така че режимът им трябва да се промени, да бъде рационален, за да може да се предпази детето от излишните килограми, което затруднява изключително много по-нататъчната борба с инфекциите".

Графикът на кабинетите за безплатни прегледи може да видите на сайта на Втора градска болница!