Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Приятно и пълноценно лято при бременност

Бременността е вълшебно време за всяка жена. За какво трябва да внимават и как да се грижат за себе си през летните месеци дамите, които са на път да станат майки, така че почивката да е пълноценна и приятна и за тях, и за новия живот, който носят, в „Часът на здравето“ съветва акушер-гинекологът от "Аджибадем Сити Клиник" МБАЛ "Токуда" д-р Анна Богданова.

„Бременните жени спокойно могат да ходят на море без притеснение“, казва тя. Специалистът констатира, че летният сезон има два рискови фактора - топлината и излагането на слънце. Топлината влияе по различен начин на жените, в зависимост от това в какъв стадий от бременността са. Жените в ранна бременност са по-склонни към прималяване, прилошаване и понякога припадъци, докато тези в по-късната бременност по-често покачват кръвно налягане или получават оттоци.

„Това, което аз винаги казвам на моите пациентки е да не стоят директно на слънце. По-добре във водата. Морската вода е богата на соли, тя е естествен хипертоничен разтвор, който помага да се поддържа солевия баланс в организма на една бременна жена. Плуването помага на мускулите и дихателната система, които се подготвят за момента на раждането. Разходките по пясъка също са много полезни“, допълва д-р Богданова.

д-р Анна БогдановаДруго важно нещо през летните месеци е приемането на течности, като най-добре влияе водата. Нанасянето на слънцезащитни кремове важи с пълна сила и при бременните жени, както и при другите групи хора.

„Особено в ранните срокове на бременността директното излагане на слънце малко или много йонизиращата светлина повлиява тератогенно и на плода“, обръща внимание лекарят.

Още полезни съвети, чуйте в интервюто на Катя Василева с акушер-гинеколога д-р Анна Богданова.