Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Телашчица - труднодостъпната красота на Адриатика

Снимка: pp-telascica.hr
За разлика от дестинации като Дубровник, Задар или Сплит, малко българи могат да се похвалят, че са открили чара на природния парк "Телашчица" в Хърватия. Ето защо си струва да се запознаем с някои от неговите прелести.

Телашчица e eдинственият природен морски парк в Хърватия, отделен от известния национален парк "Корнати" през 1988 г. Там ви очакват безкрайни пейзажи, скалисти брегове, съчетани с труднодостъпната красота на Адриатика. Територията му включва 13 малки острова около известния Дуги оток, и още 6 във вътрешността на залива Телашчица. Снимка: pp-telascica.hrОбщата площ на парка е малко над 70 квадратни километра, от които близо 30 км са на сушата и 44,5 км - в морската акватория.

Може би най-привлекателни за туристите са скалните масиви в открито море. В Телашчица те са най-високите в Адриатика. Простират се няколко километра навътре в морето и достигат височина от 150 м. На северозапад излизат извън границите на природния парк, като там се извисяват на цели 208 м. След това отвесните скали постепенно се снижават на юг - под връх Муравяк, и изчезват под морето. Да стоиш на ръба на скала пред пропаст и сигурна смърт, възхищавайки се на простотата и суровостта на пейзажа е наистина уникално изживяване - казват докосналите се до този природен феномен в Хърватия.  

Карстовият терен на парка "Телашчица" осигурява местообитания на над 70 вида птици. Особен интерес представляват хищниците - сивият сокол гнезди по скалите, а съвсем нормално е да забележите и неговия събрат - медитеранският сокол, наричан още соколът на на Елеонора. Той е с тъмно оперение и използва хърватския парк за кратка отмора в полета си за Малта, където гнезди.

Скалите не са единствената забележителност на природния парк "Телашчица". Насред девствени борови гори, се открива път към спокоен залив с тюркоазено синя вода, контрастираща на каменната красота наоколо. Въпреки че не се вижда открито море, заливът привлича с тихите си и плитки води, където през лятото организирани групи от деца и Снимка: pp-telascica.hrвъзрастни плуват под вода и изследват крайбрежните скали. Малко по-встрани котва са пуснали и десетки бели платноходки.

Как можем да стигнем до природния парк "Телашчица". Предвид това, че 64% от него заема морето, най-естествено е да се стигне с кораб. Може да се наеме корабче, а ако пътуваме с туристическа агенция, тя може да направи това вместо нас. Въпросната агенция обаче трябва да има специално разрешение за работа на територията на природния парк. Ако идваме от континенталната част, най-удобно е да се дойде от Сали - най-близкото населено място до парка, а до Сали може да се стигне с редовния морски транспорт от град Задар.

Приятно пътуване!
ВИЖТЕ ОЩЕ
На Манаслу, 26 септември 2019 г.

Изкачвайки Манаслу (8163 м), Владимир Павлов харесал и други хималайски върхове

В следващите минути ще ви заведем до покрива на света, до една от най-младите планински вериги, а именно Хималаите . С непреодолима притагелна сила те привличат алпинисти и авантюристи вече близо 140 години. Смята се, че началото на планинарството там е поставено 80-те години на по-миналия век от британеца Уилиям Греъм. Само 3 десетилетия по-късно..

публикувано на 21.10.19 в 18:45

За „Вкусът на приключенията“ сладкодумно от Иван Раденков

На 26 октомври (събота) ще бъде премиерата на детската книга за лакомници „Вкусът на приключенията“ от Иван Раденков . След успеха на „Котаракът Франт и загадъчният остров“, българският писател се завръща с ново вкусно заглавие. В книгата той разказва 10 истории, които не само ще разсмеят малките читатели, но ще разбудят и апетита им. “Аз съм..

публикувано на 21.10.19 в 16:34

Готвачите съветват за здравето: чиста храна, умерени количества, информираност и спорт

Международния ден на готвача отбелязаха деца на всякакви възрасти тази сутрин в Музейко . Малчуганите чуха за ползите от здравословното хранене, научиха и защо зеленчуците са ни приятели. Заедно с известни български шеф готвачи, децата приготвиха здравословни талиатели, а също и сладолед. Добрата разнообразна храна в умерени количества и..

публикувано на 21.10.19 в 16:26

Доброволецът не се задоволява само с една кауза или инициатива

Седмицата, която започва, в „Радиоприемница“ решихме да посветим на будителството в съвременните измерения, на хората, които правят добро, които вдъхновяват с личен пример, не спират да мечтаят и да се борят да реализират идеите си, вярват, че позитивната нагласа променя мисленето и се отразява върху човешки съдби. Съвременните будители могат..

публикувано на 21.10.19 в 15:12

Домашен любимец и бебе - защо не?

Какво трябва да знаем, когато очакваме бебе вкъщи и имаме домашен любимец? В тази ситуация се оказват много бъдещи родители, които не искат да се разделят с кучето или котката, или пък с друг вид животно, станали вече част от семейството, но се притесняват от алергии, чревни паразити или болести. Най-честите домашни любимци са кучета и котки...

публикувано на 21.10.19 в 15:10

Футболният отбор на БНР се завърна в медиен турнир

От тази есен футболният отбор на Българско национално радио отново започва своето активно представяне. След една тренировка и обновен състав, тимът се включи изключително силно в традиционния медиен турнир за 2019-а. Водени от капитана Петроний Евтов, футболистите от БНР постигнаха една победа, едно равенство и една загуба. По този начин за първи..

публикувано на 21.10.19 в 14:30

За седми път София е домакин на Международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest

Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest ще се проведе от 22 до 26 октомври в София. Програмата включва изложби, аудио-визуални, театрални, VR пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните..

публикувано на 21.10.19 в 14:02