Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Всеки ден десетки нуждаещи се се учат в центъра "Света Марина"

2
Снимка: Полина Начева

Над 60 души с ментални увреждания се обучават всеки ден в Дневния център за лица с ментални увреждания „Света Марина” в кв. "Сердика" в полезни умения за самостоятелен живот.

Преди пет години мястото, в което се помещава центърът, е било със запустял двор, а сградата е била с течащи тавани и за основен ремонт. Хората от съседните блокове са били скептични за настаняването на лица с ментални увреждания в близост, разказва председателят на НПО - изпълнител на дейностите в центъра Мариана Велева:

В началото съседите не ни приемаха много радушно, но постепенно като изчистихме двора, като излязохме навън, като видяха с какво се занимават тези момичета и момчета, че не са опасни за обществото, започнаха да ни приемат и да не ни притесняват.

Управителят Йотка Тодорова разказа, че хората в центъра постоянно научават нови неща, като това да пазаруват и да готвят:

Стараем се да организираме програмата им от понеделник до петък по такъв начин, че да получават полезни умения за самостоятелен живот. Всеки понеделник започваме с музикотерапия, вторник ни е денят за клуб "Вкусно".

В днешния вторник хората от център "Св. Марина" направиха плодови шишчета.

През 2015 г. Столичната община е инвестирала 240 000 лева за ремонт на дневния център „Света Марина“. Понастоящем общината предлага общо 87 социални услуги за деца и възрастни с увреждания.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват 300 души да се включат в маратона "Витоша Рън"

В неделя - 25 август - ще се проведе 13-ото издание на маратона "Витоша Рън". Целта тази година е да се включат 300 човека. Финалната точка от маршрута отново е най-високият връх на планината - Черни връх. Участниците ще стартират от НДК в 09.00 часа сутринта и ще състезават по трасето с дължина 18 км. Повече за събитието, което обединява любители..

публикувано на 22.08.19 в 19:04

Електрически тротинетки вече може да бъдат наемани от 200 точки в София

Първите електрически тротинетки за споделено пътуване в София от днес вече работят. Над 150 скутера има на различни локации в града, а всеки който иска да ги ползва, може да го направи срещу 1,50 лв. първоначална такса и 30 ст.  за всяка минута. Това обясни Томаш Тод - изпълнителен директор на фирмата, която стопанисва тротинетките: Бяхме в..

публикувано на 22.08.19 в 18:25
Димитър Маргаритов

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите трябва да са активни, ако трябва - да ангажират институциите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) разпространи поредица от статии със съвети как да постъпваме при различни ситуации, които могат да възникнат по време на ваканцията ни - „ Най-важното за потребителите през лятото ”. Поканихме за повече разяснения и коментар председателя на КЗП  Димитър Маргаритов . Няма потребител, който да не..

публикувано на 22.08.19 в 17:03

60% от софиянци имат да доплащат на "Топлофикация"

Почти 60% от клиентите на „Техем“ в София са получили изравнителни сметки със суми за доплащане. Това се дължи на значително по-дългия и по-студен отоплителен сезон 2018/2019, както и на 16% увеличение на цената на топлинната енергия. В сравнение с миналата година 53% от клиентите са имали суми за възстановяване, а  47% е трябвало да доплатят...

публикувано на 22.08.19 в 16:44

Нови ограничители по "Графа" сменят "перките"

От днес започва подмяната на т.нар. "перки" на ремонтираната улица "Граф Игнатиев". Новите чугунени боларди, които ще заменят досегашните ограничители са високи 60 см. Решението да бъдат сменени беше взето още през април, но е трябвало физическо време за изработката на новите ограничители, каза кметът на София Йорданка Фандъкова : Досега трябваше да..

публикувано на 22.08.19 в 15:46

Силата на етеричните масла

Употребата на етерични масла в ежедневието носи безброй ползи за физическото и менталното здраве на човека. Етеричните масла сами по себе си не са точно масла, тъй като не съдържат мастни киселини. В тях има силна концентрация на растителни компоненти и именно това е основният фактор, който ги прави изключително полезни - те са натурални лекове. За..

публикувано на 22.08.19 в 12:31

"Твоята храна" или как да спрем разхищението

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна и 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат, а ресурсите на планетата се задъхват за производството на храни, които след това се пропиляват. За да бъде променена тази статистика, проект „Твоята храна“ организира конкурс за идеи,..

публикувано на 22.08.19 в 10:01