Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христиан Петров

Дигиталният талон няма да промени цените на зоните за платено паркиране

Христиан Петров
Снимка: БГНЕС

До края на годината трябва да бъде въведен дигитален талон за плащане на паркирането в "синя" и "зелена" зона в София. В момента най-разпространеното плащане е чрез SMS, което се ползва от над 90% от потребителите. Почти всички останали плащания са с хартиени талони, а съвсем малък брой стават чрез паркомати, обясни пред Радио София изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. Новата услуга ще улесни на първо място чуждестранните гости на София, които обикновено не са абонати на българските мобилни оператори, а това е необходимо условие за изпращане на SMS за заплащане на зоните. Освен това тя ще даде възможност за заплащане с кредитна или дебитна карта посредством различни мобилни приложения.

Центърът за градска мобилност има договор за услугата SMS заплащане на паркирането в платените зони, който е сключен през 2015 година и изтича през месец септември тази година. По силата на този договор доставчикът е имал задължения да осигури посочената свързаност и да надгражда системата, която след изтичането на договора става собственост на дружеството. Така Центърът ще може да се договоря условията за услугата пряко с мобилните оператори, като по този начин може да получи по-добри условия. Промяната по никакъв начин няма да се отрази на цените за паркиране в платените зони в София.

Христиан Петров коментира инвестициионната програма на Центъра за градска мобилност, провеждана благодарение на получените приходи от платените зони за паркиране. Досега са изградени близо 3 километра тротоари с обща площ над 10 хиляди кв. м. В процес на изграждане е паркингът при метростанция "Национален стадион "Васил Левски" със 193 паркоместа. Друго постоянно разходно перо е поддръжката на зоните за платено паркиране, която включва подновяване на маркировката и поставяне на антипаркинг колчета на тротоарите. Директорът на Центъра за градска мобилност посочи, че се повишава интереса към услугата "Park and Ride", която позволява безплатно паркиране в буферните паркинги, стопанисвани от центъра при двупосочно пътуване с метрото от и до съответния паркинг. 

Летните разписания на движение на превозните средства в градския транспорт вече са в сила само през месеците юли и август, а не както преди години и през юни. Заедно с това увеличението в интервалите на движение е съобразено с конкретното натоварване, като в централните линии то е едва 2-3 минути. По отношение на стопанисването на спирковите навеси в градския транспорт, Христиан Петров призна, че това е проблемен въпрос след провала на процедурата за концесията им. Въпреки това спирките се поддържат и обновяват според наличните средства за тази дейност.

Уеб редактор: Георги Петровски



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18