Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Инициативата „Безопасни детски площадки“ празнува трети рожден ден с позитивна кампания

Снимка: БГНЕС
Инициативата „Безопасни детски площадки“ ще отпразнува третия си рожден ден с позитивна кампания, която се нарича „Три добрини“. Организацията е създадена от няколко активни майки през 2016 година и започва като Фейсбук група. Неочаквано страницата бързо набира хиляди съмишленици, както подкрепа от различни организации и медии.

Инициативата „Безопасни детски площадки“ обединява граждани и родители, които вярват, че осигуряването на безопасни, модерни и динамични места за игра и спорт на децата, е обща мисия на гражданите, държавните институции и общините.
Когато се съберат повече хора, нещата се получават. Единично, когато всеки се опитва, за съжаление, става по-трудно, когато сме инициатива, имаме име, ставаме по-разпознаваеми  и по-чуваеми, разказват съоснователите на сдружението Мая Цанева и Стилияна Тодорова.

Сред целите на инициативата са администрацията на общините да си върши работата и да чува от какво имат нужда хората, които пък да бъдат по-активни в комуникацията си с администрацията. Основната цел обаче е да се създаде такава среда за децата, която да ги развива и да ги учи на повече неща. 

Това може да стане чрез примера, който възрастните дават, като пазят площадките и показват на децата си, че не може да бъдат само пасивни и да чакат да се случи нещо, а трябва да действат, за да подобрят нещата. Това не касае само детските площадки, а всяка част от живота.

В началото инициативата започва с просветителска работа - общините да покажат какви са начините гражданите да влязат във връзка с тях, как могат да реагират, към кого могат да се обърнат.

Сдружението отбелязва третия си рожден ден през 2019 г. с активната кампания “Три добрини”. Тя мотивира гражданите да подкрепят активност в полза на градската среда и децата, да облагородят детската площадка пред блока си, да събират капачки в полза на кампанията “Капачки за бъдеще”,  както и да се включват в игрите заедно с децата си.

Сдружението има и още една мисия, която цели да направи детските площадки по-интерактивни. Идеята им е да не се инвестира само в типови площадки, а да са различни и да развиват различни двигателни, умствени способности и да са ориентирани към деца със специални нужди.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват 300 души да се включат в маратона "Витоша Рън"

В неделя - 25 август - ще се проведе 13-ото издание на маратона "Витоша Рън". Целта тази година е да се включат 300 човека. Финалната точка от маршрута отново е най-високият връх на планината - Черни връх. Участниците ще стартират от НДК в 09.00 часа сутринта и ще състезават по трасето с дължина 18 км. Повече за събитието, което обединява любители..

публикувано на 22.08.19 в 19:04

Електрически тротинетки вече може да бъдат наемани от 200 точки в София

Първите електрически тротинетки за споделено пътуване в София от днес вече работят. Над 150 скутера има на различни локации в града, а всеки който иска да ги ползва, може да го направи срещу 1,50 лв. първоначална такса и 30 ст.  за всяка минута. Това обясни Томаш Тод - изпълнителен директор на фирмата, която стопанисва тротинетките: Бяхме в..

публикувано на 22.08.19 в 18:25
Димитър Маргаритов

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите трябва да са активни, ако трябва - да ангажират институциите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) разпространи поредица от статии със съвети как да постъпваме при различни ситуации, които могат да възникнат по време на ваканцията ни - „ Най-важното за потребителите през лятото ”. Поканихме за повече разяснения и коментар председателя на КЗП  Димитър Маргаритов . Няма потребител, който да не..

публикувано на 22.08.19 в 17:03

60% от софиянци имат да доплащат на "Топлофикация"

Почти 60% от клиентите на „Техем“ в София са получили изравнителни сметки със суми за доплащане. Това се дължи на значително по-дългия и по-студен отоплителен сезон 2018/2019, както и на 16% увеличение на цената на топлинната енергия. В сравнение с миналата година 53% от клиентите са имали суми за възстановяване, а  47% е трябвало да доплатят...

публикувано на 22.08.19 в 16:44

Нови ограничители по "Графа" сменят "перките"

От днес започва подмяната на т.нар. "перки" на ремонтираната улица "Граф Игнатиев". Новите чугунени боларди, които ще заменят досегашните ограничители са високи 60 см. Решението да бъдат сменени беше взето още през април, но е трябвало физическо време за изработката на новите ограничители, каза кметът на София Йорданка Фандъкова : Досега трябваше да..

публикувано на 22.08.19 в 15:46

Силата на етеричните масла

Употребата на етерични масла в ежедневието носи безброй ползи за физическото и менталното здраве на човека. Етеричните масла сами по себе си не са точно масла, тъй като не съдържат мастни киселини. В тях има силна концентрация на растителни компоненти и именно това е основният фактор, който ги прави изключително полезни - те са натурални лекове. За..

публикувано на 22.08.19 в 12:31

"Твоята храна" или как да спрем разхищението

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна и 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат, а ресурсите на планетата се задъхват за производството на храни, които след това се пропиляват. За да бъде променена тази статистика, проект „Твоята храна“ организира конкурс за идеи,..

публикувано на 22.08.19 в 10:01