Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Каба гайдата пази родовата памет на Родопите

Илия Учиков
Снимка: личен архив
Роженският събор отмина, след него и гайдарското надсвирване в с. Гела. Песента на родопската каба гайда обаче не спира да отеква. Защото едно от нещата, които умело и без изключение може да докосне най-тънките струни в душата на всеки, е писъкът на родопската каба гайда. Майстори-гайдари дори се шегуват, че общуването с каба гайдата е като с жената - спреш ли я да докосваш, тя те оставя. Ето за тази магия става дума.

А 'га писне каба гайда - както ще чуете да казват местните хора в Родопите, и сърцето забива по-начесто… Смирява се душата пред всичко, което огласява писъкът... Слушащият притаява дъх… И десетилетията в живота му стават мигове, километрите се превръщат в най-кратките разстояния.

Такава е силата на гайдарската мелодия, която летя в Космоса и продължава да се носи във висините. Като магьосници изглеждат и всички, които умеят да съживят цепеницата, от която се прави каба гайдата и да засвирят на нея. Майсторлък се иска за обучаването и на бъдещите гайдари. А Родопите са домът на всички онези майстори, благодарение на които се радваме днес на гайдарската песен.

Илия Учиков на Роженския съборСрещаме се с един от тях Илия Учиков - изкусен гайдар и учител, който влага умения и талант в изработването на каба гайди. От години поддържа работилница в Чепеларе. Той е привлечен от звука на родопската гайда още като дете и на 10 г. вече опитва да я овладее. Сигурно и роднинството с прочутия Дафо Трендафилов (първият учител по гайда в Националното училище по фолклорни изкуство в Широка Лъка, изработил над 800 каба гайди - б.а.), по майчина линия, е повлияло да се посвети на този инструмент. Открил заложбите му, още приживе именитият гайдар обявява: Илия ще е моят наследник в свиренето. А този завет той продължава всеотдайно и с много любов да следва като музикант, художествен ръководител на ансамбъл „Орфей“ и пазител на вековното фолклорно наследство от Родопите. 
Гайда се прави с много голям мерак. Изработва се от слива, дрян, акация, дива круша, череша, ябълка - дървета, които са акустични. Кожата е ярешка. Поне месец трябва да престои осолена в суров вид. След като изсъхне обработката отнема около 10-ина дена. След това има стрижене, пране, обработка, зачистване, връзване… Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат, казва Илия Учиков. Има три главини - духало, ручило и предната главина, което е рога. Това, което свири се нарича пискун. Оттам нататък има напасване
Родопската каба гайда се отличава с мекотата на звука и дълбочината на тона. Тя е най-ниско звучащата гайда в света и се среща в четири основни строя - ре, ми, фа и сол, съответно и в ми бемол и фа диез.
Самата Родопа планина е изстрадала и такива са и песните, и фолклорът ни,  обяснява виртуозният майстор-гайдар. А и моят учител Дафо Трендафилов ми е казвал: Музикант се оценява на бавна мелодия и винаги на бавната мелодия ти ще грабнеш хората - затова и няма значение дали ще е на сватба или събор - винаги с бавна песен започвам.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Снежина Михайлова

Доц. д-р Снежина Михайлова: Безразборният прием на имуностимуланти може да отключи автоимунно заболяване

В разгара на лятото, в сезона, в който всъщност трябва да се подготвим за есенно-зимния период в "Часът на здравето" обръщаме внимание на имунитета. Въпрос, който вълнува хората, които често боледуват, и най-вече родителите на деца с чести инфекции. Много от родителите обмислят профилактичен прием на различни медикаменти, имуностимуланти или..

публикувано на 18.08.19 в 12:25

Повече от 210 ценни находки на Перперикон за този сезон

Над 210 са ценните находки, открити до момента, от настоящия археологически сезон на Перперикон. Сред тях са кръстове, накити, монети, каменна пластика и други. До края на теренните проучвания ръководителят на разпоките проф.Николай Овчаров очаква още уникални артефакти. В момента екипът изследва средновековните пластове на скалния град. Вече..

публикувано на 17.08.19 в 11:05

Графа прави трансгранична музика

За трета поредна година One Love Tour събира на една сцена едни от най-популярните български и македонски изпълнители от различни стилове, като този път се набляга на дуетите между артистите от двете страни.Фестивалът е част от “Strumica Open Festival”. Владимир Ампов - Графа, участва за втора поредна година в One Love Tour и смята, че има..

публикувано на 16.08.19 в 18:27

Дизайн в "КвАРТал"-а

Утре е краят на поредицата от съботи, в която столични улици, се освобождават от автомобилно движение и се превръщат в споделени пространства за обмен на изкуство и дискусия за развитието на градската среда. Инициативата, която се провежда през цялото лято, е част от проекта „КвАРТал“ на Арт фондация „ДОМА“. Негова основна цел е да се обособи..

публикувано на 16.08.19 в 16:55

Ела на "Боса разходка" в Южния парк

Тази неделя, от 10.00 ч., в Южния парк в София ще се проведе “Боса разходка” - специално събитие , което е част от кампанията за превенция на разширените вени и хронична венозна болест „Вземи краката си в ръце“. Организатор на инициативата е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. В рамките на събитието ще се..

публикувано на 16.08.19 в 16:30

Фотография за деца - градски образи

С популяризирането на влоговете в интернет, все повече деца мечтаят да могат да снимат и да правят клипове, за да дават форма на проблемите, които ги вълнуват ежедневно. Освен към смартфоните, най-малките проявяват интерес и към по-сложните технологии като фотоапаратите. За това на помощ идват организаторите на открития урок: "Фотография за деца -..

публикувано на 16.08.19 в 16:21

Слаткаристика празнува рождения си ден на One Love Tour в Струмица

Марко Маринкович - Слаткаристика , се оказа най-щастливият човек на българо-македонския концерт в Струмица, част от One Love Tour. Той отбеляза на сцената своя рожден ден, заедно с най-популярните изпълнители на България и Република Северна Македония.  Култовата хип- хоп звезда на Балканите не скри емоцията си: Човек трудно може да опише какво..

публикувано на 16.08.19 в 16:12