Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учебната 2019/2020 година започва с новости и за ученици, и за учители

За първи път 10-окласниците ще имат задължително външно оценяване по български език и литература (на 9 юни) и по математика (11 юни)

От общо 395 иновативни училища 79 са в град София
Снимка: БГНЕС
След края на лятото „Радиоприемница“ се завръща за нов сезон. И първите събеседници и теми са свързани с предстоящата 2019/2020 учебна година, с новостите за ученици и учители.

Готови ли сме в София за първия училищен звънец и за влизане в клас?

През миналата учебна година първокласниците в София бяха 12 049 - припомни Събка Попова - старши експерт по Български език и литература в Регионалното управление по образованието (РУО). – За столицата е характерно, че освен в общинските, първокласници приемат и в държавните училища, частните, както и тези към Министерството на културата.

По данни на Националния статистически институт децата, родени през 2012-а намаляват – такава е тенденцията през последните няколко години. Въпреки това, очакванията са и през тази учебна година първокласниците да бъдат повече от 12 хиляди, защото София е привлекателна за младите родители и като месторабота.

Родителите са удовлетворени, защото децата са приети, ако не по първо, то по второ или трето желание. За първокласниците най-доброто училище е това, което е най-близо до мястото, където живее детето.

За прием след основно образование в класацията за най-предпочитани гимназии през последните години разликите са несъществени. Рейтингът е според бала за приемане. На върха на класацията са СМГ, 91-ва езикова гимназия, 73-то училище, ТУЕС, испанската, първа и втора английска гимназия…

През учебната 2019/2020 година планът предвижда 383 паралелки, от които 229 – профилирани и 154 професионални. За съжаление има и закрити паралелки.
По заповед на министъра на образованието до 10 септември училищата трябва да предприемат действия за попълване на незаетите места.

За улеснение на ученици и родители на сайта на РУО са публикувани свободните места. А в съответните училища информацията се актуализира своевременно.

395 са иновативните училища в страната. От тях 79 са в град София. Всяко училище има своя специфика, затова и иновациите са много различни. Но като цяло иновациите са насочени към повишаване мотивацията за учене у децата, за развиване на мисленето и формиране на гражданска позиция.

През изтеклата година 1390 деца в София са върнати в клас след отпадане от училище, повторно са отпаднали 55.

През юли т.г. в София бяха обявени над 680 свободни работни места за учители, но в столицата и търсенето, и предлагането е голямо. Най-търсени са началните учители, по чужд език, математика, информационни технологии, природни науки.

Има достатъчно учители, увери Събка Попова. За това допринася и националната програма „Мотивирани учители“. Тя предвижда финансово стимулиране по различни критерии.

През тази година нови учебни програми ще има за учениците в ІV и в Х клас. Сред промените е по-голямата гъвкавост и свобода на учителите при преподаването. За първи път 10-окласниците ще имат задължително национално външно оценяване по български език и литература (на 9 юни) и по математика (11 юни). По желание ще има тестове по чужд език и информационни технологии.

Примерни варианти на външното оценяване по БЕЛ и математика са публикуване на сайта на МОН.

За първи път четвъртокласниците ще учат до 16 юни.

Чуйте целия разговор на Катя Василева със Събка Попова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26