Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Родната къща на Тодор Живков и компютрите "Правец" са в общ музеен комплекс

10
Снимка: Луиза Лазарова
Отвеждаме ви в Правец, където ще разгледаме музейния комплекс с родната къща на Тодор Живков. 

Комплексът е част от Историческия музей в града като включва два обекта - музейна част с колекция от подаръци към държавата и родната къща на Живков. Сградите са отворени за посещение целогодишно като има голям интерес към обектите както от българи така и от чужденци.

Голямата експозиционна сграда е построена през 70-те години. Там Тодор Живков е приемал гостите си от България и чужбина. Сградата е превърната в музей през 2002 г. като всички експонати са пренесени тук от Резиденция Бояна.

Подаръците, които виждаме в музейния комплекс в действителност носят духа на държавата, от която идват. Преобладават сувенири, чаени сервизи, кутии за бижута от тюленова кост, инкрустирани прибори, оръжия и музикални инструменти.Ценното при тях е, че са единствени екземпляри в света.

Само на няколко метра от голямата сграда се намира родната къща на Живков, която е построена от баба му и дядо му в типичен балкански стил. Стаите се наричат кащи, има специално помещение за работа с вретено, обща спалня със сламени одари, кухня и стая с огнище. Къщата е реставрирана през 1972 г.

В музейната част откриваме и специална зала, която проследява развитието на компютрите Правец. Тяхното производство започва в началото на 80-те години като България се нарежда на 3-то място в света по производство и използване на електронни устройства на глава от населението. През 90-те години производството е прекратено. Частна компания възражда марката компютри през 2014 г. като в момента са налични както лаптопи, така и смартфони.

Чуйте повече в репортажа на Луиза Лазарова и събеседника ѝ - Теодора Иванова, екскурзовод в Исторически музей Правец.

Всички снимки са на Луиза Лазарова

Галерия