Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четвърти път Sofia Graffiti Battle

Четвъртото издание на годишния графити фестивал Sofia Graffiti Battle отново е тук. Събитието започва в 9.00 ч. на 15 септември, тази събота, а локацията е бул. “Мария Луиза” 11. До 21.00 ч. там ще се случват различни неща, свързани с уличното изкуство.
Идеята на организаторите е да подкрепят и популяризират графити културата в София и България. Всяка година те канят едни от най-актуалните графити артисти.

Фестивалът ще предизвика екипите на Sofia Graffiti Tour, 0511 Organic Clothing, тримата победители от конкурса и един международен графити артист да изрисуват огромна стена в центъра на София. 

Програмата включва музика, филми, батъли и графити работилница, в която могат да се включат всички желаещи. Тази година събитието отново е част от КвАРТал фест и е подкрепено от Посолството на Кралство Нидерландия в София. 

За втора поредна година ще има и гостуващ артист от чужбина, кой е той, разказва един от организаторите - Цветан от Sofia Graffiti Tour в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Живко Коцев

"Форум", 10.04.24: Отзвук след отстраняването на главния секретар на вътрешното министерство Живко Коцев

Коментатори във "Форум" тази седмица са Теодор Борисов и Тодор Терзиев. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -   Президентът Румен Радев издаде указ, с който прекратява правомощията и освобождава от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи..

публикувано на 10.04.24 в 19:25

"Оратория" - съвременен пърформанс с жестове и интонации, които използваме докато говорим

Представяме ви “Оратория“ -  съвременен пърформанс, чиято премиера е тази вечер в “Топлоцентрала“. Проектът конструира нео-драматургия, изградена от музикални артикулации в разнообразни жанрове - от операта до траша и хардкора, като използва единствено интонация и звукоизвличане. Конструира съвременен танц от жестовете, които..

публикувано на 10.04.24 в 17:56

Архитектурните съкровища на българските села

Aрх. Надежда Сучева и арх.Елена Стойчева са две дами, които през месец април 2024 г. тръгват отново на път от София към Северна България, за да издирват и популяризират архитектурните съкровища на българските села. Те са и автори на платформата ruralheritage.bg. Целта им е да привлекат интереса на местните общности към темата за сградите като..

публикувано на 10.04.24 в 17:46

Завладяваща история за приятелството в "Чаша пълна с утеха" на писателката Карън Хокинс

“Чаша, пълна с утеха“ е проницателна и завладяваща история за любовта и семейството, приятелството и изцелението. Автор е Карън Хокинс, а книгата е втора част от трилогия. Преводачът, който ни въвежда в света на автора, е Ирина Димитрова. Повече за изданието разказа в предаването “Радиокафе“ редакторът Русанка Одринска. “Чаша пълна с..

публикувано на 10.04.24 в 16:43

Непоказвани живописни платна представя художникът Димитър Генчев в изложбата “Sepia“

Преди дни бе открита четвърта поред изложба на художника Димитър Генчев, наречена “Sepia“. Живописните платна на Димитър Генчев са нови и не са показвани досега. Подготвени са през последната година, а цялата изложба взима заглавието "Sepia" на една от картините в нея. В своя рецензия за експозицията Десислава Милева допълва: “..

публикувано на 10.04.24 в 15:32

Букви, които разказват за думи в проекта "Под езика: част втора"

За думите, за буквите и тяхното значение и техния графичен израз е разговорът в "Радиокафе" с художника и калиграф, автор на корици на книги Дамян Дамянов, който ни разказа за авторския си проект " Под езика: част втора".  Това е своеобразен апотеоз на концептуалната мисъл, проект, който изследва граници и се опитва да ги разширява или заличава,..

публикувано на 10.04.24 в 14:16

Романът "Хагабула" е сред номинираните за Европейска награда за литература

Романът "Хагабула" на писателя и преподавател във Философския факултет Тодор Тодоров беше финалист за Европейската награда за литература. Българинът беше сред 13-те номинирани за престижната награда и беше отличен със специално споменаване от журито. Той сподели, че всичко започва с едно хрумване. "Идеята за този сюжет я имам години преди да..

публикувано на 10.04.24 в 13:01