Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и зима. Те са с екзотичните имена от Австралия - "Бризбейн", от Америка – "Канзас" и "Колорадо", и от Азия – "Пукет", съобщи д-р Гергана Николова от Управителния съюз на Българския лекарски съюз, цитирана от МОНИТОР. Тя подчерта, че противогрипните ваксини срещу тях вече са доставени и могат да бъдат купени от аптеките в страната.Всеки трябва да се замисли, че грипът ще дойде пред декември и януари и сега е моментът за поставяне на ваксините защото на организма му трябва време, за да изгради имунна защита, каза д-р Николова, като добави, че в нейната практика няма пациенти, които да са заболели тежко от грип, след като са се ваксинирали.

Недостиг на приемни родители в големи региони на страната отчитат от Националната асоциация за приемна грижа. Най-сериозен е проблемът в в столицата, където е и най-голям процентът на нуждаещите се деца, пише МОНИТОР. Като основна причина за това те изтъкват липсата на системна държавна подкрепа, свръхконтрола на социалните служби и липсата на социални права. В момента у нас има 2300 приемни родители. Те се грижат за около 2000 деца, което според асоциацията е крайно недостатъчно.

Докато премиерът Бойко Борисов обяснява, че няма никакъв бежански натиск върху България, защото се е разбрал с турския президент Ердоган по въпроса, според официалните статистики на МВР нелегалните мигранти у нас са се увеличили близо два пъти, пише СЕГА. При това става дума само за задържаните от органите на реда, а не за тези, които продължават да минават безпрепятствено през страната или пък да се разхождат необезпокоявани във вътрешността й. През юли са задържани общо 298 граждани на трети страни, от които 27 на вход, 60 - на изход без регистрация и 211, които пребивават незаконно във вътрешността на страната. Броят им е с 81.7% по-голям в сравнение с предходния месец (164 лица), пише в Месечна информация относно миграционната обстановка в България за юли 2019 г. Това са последните данни в сайта на МВР, но тенденцията вероятно се е запазила и през август.

Нито един плажуващ не е бил глобен на Бургаския плаж за неподчинение на спасителите през това лято, разказва МОНИТОР. По принцип санкцията, ако не изпълняваш разпоредбите на морските стражи, варира от 50 до 100 лева.Обикновено летовниците не се подчиняват на свирките на спасителите и влизат във водата при червен флаг без да мислят за последствията. Спасителите викат общинска полиция и общинарите им съставят актове. Тази година обаче прави изключение и всички гости на бургаската плажна ивица са били прилежни.

Действията на българските власти във връзка с африканската чума по свинете продължават да будят съмнения, информира СЕГА. Вчера стана ясно, че дори на места, които не попадат в 20-километровата санитарна зона, хората са принуждавани да избиват животните в стопанствата от тип заден двор. Такъв е случаят в мездренското село Брусен. Там Областната епизоотична комисия накарала собствениците да избият "доброволно" животните. Вчера министърът на земеделието Десислава Танева обясни, че решението не противоречи на правилата и дори е практика и на други места в страната. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35

Бетоновоз удари автобус в София

Няколко инцидента са станали в дъждовната сряда сутрин в София. Бетоновоз се е ударил в автобус, пътуващ по линия №79, като ПТП-то е станало на булевард "Ботевградско шосе". Сигналът е подаден в 9:02 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ. На мястото са изпратени две линейки, които са стигнали за 7 минути. Пострадали..

публикувано на 17.04.24 в 10:37