Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Музея на София

Мотриси, пътували по софийските улици през последните 54 години, са показани в изложба

4
Макетите на трамваите са ръчно изработени от Дариан Георгиев
Снимка: Божидар Янев
Ако бленувате по старите автентични трамваи, които са обслужвали линиите на градския транспорт, то изложбата "София: От първия трамвай до последната спирка на метрото" вече е достъпна за вас в Музея на София.

Документална експозиция е съчетана с ръчно изработени макети на трамваи, движили се по софийските улици.

В изложението може да бъде видян макет на мотриса от 1965 г., на основата на която са създадени всички съвременни български трамваи.

Показани са и по-нови модели - на произведен в Чехия през 1991 г. специално за България трам, както и на произведените специално в Базел (Швейцария) и дарени през 2017 г. на България, трамваи, познати още като краставици заради специфичния си зелен цвят.

Информацията към изложбата е взета от едноименната книга на Станислав Колев. Макетите на трамваите са ръчно изработени от Дариан Георгиев.

Подробности за изложбата научаваме от разговора на Божидар Янев с Ерина Кръстева от Регионалния исторически музей - София.

Галерия

Още по темата

Трамваите на София влизат в музея

Изложбата "София: От първия трамвай до последната спирка на метрото" се открива тази вечер в Музея на София. Документална експозиция е съчетана с ръчно изработени макети на трамваи, движили се по софийските улици. Документалната част е по..

публикувано на 10.09.19 в 12:32